Nulrentefinanciering is niet zonder risico
Het is natuurlijk heel verleidelijk om nu een flatscreen-tv te kopen in plaats van maanden te sparen. Maar achter ogenschijnlijk kleine bijdragen schuilen ook risico’s zoals verborgen kosten en het risico om op het BKR genoteerd te staan. Iedereen die dingen op afbetaling koopt, kan gemakkelijk in een schuldenval terechtkomen. Waar moet je op letten?
Nulrentefinanciering is een normale consumptieve lening
Meubelhuizen en elektronicawinkels adverteren graag met renteloze financiering. Dit betreft een gewoon consumptief krediet, dat wordt afgesloten bij een bank, niet bij een dealer. Dit is al het eerste probleem. Volgens consumentenorganisaties krijgt de handelaar vaak geen deskundig kredietadvies. Hij wil gewoon zijn product verkopen en het maakt hem niet uit of de bank aan het einde van de looptijd een schuld van de klant heeft of dat de klant in de problemen komt omdat hij de lening niet kan terugbetalen.
Gespreid kopen
“Waarom niet meteen voor die grotere tv gaan? Het is tenslotte nul procent!” Met zulke verkoopslogans lokken marketeers veel klanten. Wanneer klanten dergelijke renteloze financiering accepteren, verwijzen vriendelijke medewerkers hen meestal naar een aangrenzende kamer waar, net als bij een bank, hun kredietwaardigheid wordt gecontroleerd. De verkooprelatie verschilt echter aanzienlijk van die bij de bank.
Je kunt je afvragen hoe dit soort leningen soms op de markt worden gebracht. Er is bijvoorbeeld geen deskundig kredietadvies in de elektronica-industrie. Integendeel, klanten worden vaak door de verkoper aangemoedigd om een dergelijke lening aan te gaan, ongeacht hun feitelijke financiële situatie. Sommige regels in de branche zouden niet misstaan.
Nulrentefinanciering wordt vaak gecombineerd met dure verzekeringen
Overigens kan het uitgebreide papierwerk met renteloze financiering ook voor onaangename verrassingen zorgen. Dit wordt een probleem wanneer de verzekering samen met de lening wordt verkocht. Ze leveren weinig voordeel op voor de consument, maar kosten wel geld. Veel klanten merken echter pas na ondertekening dat ze een restschuldverzekering hebben afgesloten samen met de nulrentefinanciering. In het hectische tempo van de verkoop hebben mensen blijkbaar ergens een vakje aangevinkt en de kleine lettertjes niet goed gelezen vanwege hun drukke agenda’s. Het is raadzaam om dergelijke contracten pagina voor pagina te controleren voordat u ze tekent. Dit geldt met name voor financiële contracten.
Schuldenverzekering loont zelden
Feit is dat niemand je zomaar geld geeft. Niemand biedt belangeloos dergelijke renteloze financiering aan. Meestal profiteren zowel de handel als de banken hiervan. Dit komt meestal in de vorm van verborgen kosten, zoals een restschuldverzekering. Dit moet klanten beschermen, bijvoorbeeld bij plotselinge werkloosheid, dat ze geen premie meer kunnen betalen. Maar omdat ze zo duur zijn, betaalt een restschuldverzekering zichzelf zelden terug. Voor goederen tot 1000 euro hebben ze helemaal geen zin.
Als u uw contributie niet kunt betalen, loopt u het risico op het BKR
Naast verborgen kosten is er nog een risico dat op het eerste gezicht misschien onbeduidend lijkt: het risico dat je meer uitgeeft dan er in de maand binnenkomt. Maar het is met kleine bijdragen dat u het rapport snel kunt verliezen. Een nieuwe koelkast hier, een nieuwe wasmachine daar en misschien zelfs een vakantie. Oké, 50 euro per maand lijkt niet veel, maar als het je niet lukt om vooraf geld te sparen voor een nieuwe tv, kun je ook problemen krijgen met het betalen van het maandbedrag.
Daarnaast kopen mensen vaak meerdere dingen op afbetaling. En het is niet voor iedereen mogelijk om over een langere periode ongeveer vijf termijnen van 50 euro per maand te betalen. Wie er dan van moet profiteren dat hij met elf procent in het rood staat, komt er al snel achter dat zogenaamd nul procent financiering erg duur kan zijn. En als u uw maandlasten echt niet kunt betalen, krijgt u problemen met de bank. Zij kunnen het gehele bedrag in één keer opeisen en relatief snel boeterente in rekening brengen. Daarnaast is er een negatieve boeking bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Financiering alleen voor noodzakelijke aankopen
Is nulrentefinanciering vooraf slecht? Nee. Wanneer bijvoorbeeld de koelkast de geest geeft en het huishoudbudget leeg is, kan renteloze financiering van pas komen. Laat het eten tenslotte niet bederven. Maar het moet duidelijk zijn dat het geld voor maandelijkse termijnen beschikbaar moet zijn en het contract moet worden gecontroleerd. Daarnaast kan het artikel elders goedkoper zijn, maar door de verleidelijke financiering gaat dit aspect verloren.€