Nuchter leven zodat je je hypotheek kunt afbetalen

Door de snelle daling van de huizenprijzen beseffen steeds meer huiseigenaren hoe kwetsbaar ze eigenlijk zijn door de hoogte van hun hypotheek. De nieuwe spaargelden betalen de hypotheek af. Het gaat zelfs zo ver dat huiseigenaren zuinig gaan leven om hun hypotheek sneller af te lossen.

Gerhard Hormann heeft met zijn boek “Geen Hypotheek” een nieuwe trend in Nederland gezet. De auteur heeft in een paar jaar een groot deel van zijn hypotheek afbetaald door zuinig te leven. Hiermee wilde hij zich verzetten tegen het systeem en de banken die veel geld verdienen aan hypotheken. De te dure auto werd ingeruild voor een zuinige Fiat Panda en het vakantiegeld werd direct na ontvangst overgemaakt naar de hypotheekbank. Dit alles met als doel de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen.

Is het verstandig om uw hypotheek vervroegd af te lossen?

Niet alle soorten hypotheken zijn zinvol voor extra aflossen. Het grootste nadeel van extra teruggaaf is dat het belastingvoordeel ook minder wordt. Huiseigenaren die een extra aflossing gaan doen, moeten begrijpen dat ze het betaalde bedrag als extra hypotheek niet zomaar kunnen opnemen. Het is verstandig om een ​​spaarbuffer bij de hand te hebben. Vraag uw hypotheekadviseur om advies voordat u extra gaat aflossen.

Geld opzij zetten om de hypotheek af te betalen

Het aflossen van uw hypotheek terwijl u zuinig leeft, is een langdurig proces. Het probleem is dat de hypotheek van de meeste mensen gebaseerd is op het maximale bedrag dat ze kunnen lenen. Om extra af te lossen, moet u elke maand geld opzij zetten om uw hypotheekschuld te verminderen. Een maandelijkse reserve van $ 50 is niet genoeg om uw hypotheekschuld aanzienlijk te verminderen. Om een ​​serieus afbetalingsplan te kunnen maken, moet je minimaal een paar honderd euro per maand opzij zetten.

Aflossingen hebben bijna geen invloed op hypotheeklasten

Bijkomende aflossingen hebben slechts een kleine impact op de kosten die u maandelijks moet betalen. U moet niet beginnen af ​​te betalen om uw maandelijkse betalingen te verlagen, omdat u snel de motivatie verliest. Uitgaande van een hypotheekrente van 5% verlaagt een extra aflossing van € 5.000,- de hypotheekrente met € 20,83. Het is ook een bruto besparing omdat uw belastingteruggave ook lager is. Stel dat u nog 20 jaar op uw hypotheek heeft. Bij een extra aflossing van € 5.000,- is uw spaargeld over de hele looptijd: € 250 per jaar x 20 = € 5.000. Uw voordeel is gelijk aan de aflossing, maar het grote verschil is dat als u op de einddatum niet van plan bent om extra af te lossen, u toch € 5.000 per aflossing moet betalen.

Begin nu zuinig te leven, zodat u uw hypotheek kunt afbetalen

Zuinig leven om uw hypotheek te verlagen is nu niet aan te raden. Mogelijk moet u 15 jaar zuinig leven voordat u uw hypotheeklasten volledig kunt elimineren. Je kunt niet jaren op een stokje zitten om de hypotheek op nul te krijgen. Het is verstandiger om goed op de uitgaven te letten, maar zonder de kwaliteit van leven aan te passen. Het is ook moeilijk om gemotiveerd te blijven voor een doel dat je op de lange termijn waarschijnlijk in kleine stappen kunt bereiken. Het is slim om te sparen, zodat je geen tweede hypotheek hoeft af te sluiten bij verbouwingen of aanpassingen aan je woning.€