NS Flex: treinreis achteraf betalen met je account

NS Flex biedt de mogelijkheid om de kosten van de treinreis achteraf te betalen via automatische incasso. In plaats van altijd een minimum saldo op de OV-chipkaart te hebben, hoeft u niet meer op te waarderen. Je checkt in en uit bij een van de poortjes en de kosten worden aan het einde van de maand gefactureerd. Dit wordt via automatische incasso van uw rekening afgeschreven. De service geldt niet alleen voor NS, maar ook voor andere vormen van openbaar vervoer, zoals bus, tram en metro.

NS Flex

Ik reis niet meer op saldo met NS Flex

Voor veel treinreizigers is dit een doorn in het oog: de verplichting om een ​​bepaald saldo op de OV-chipkaart te hebben om te kunnen reizen. Sinds de introductie van de OV-chipkaart moet de kaart voor aanmelding voor een NS-treinreis altijd minimaal 20 euro tegoed hebben (10 euro voor wie een voordelig abonnement heeft). Dit tegoed wordt bij het inchecken in rekening gebracht en het ongebruikte bedrag wordt bij het uitchecken op de kaart teruggestort. Zo kan het zijn dat je € 20 moet betalen als je een korte treinreis maakt die niet meer dan € 4 kost en het saldo op je kaart moet staan. De verplichting om te zorgen voor voldoende saldo van de OV-chipkaart geldt ook als u alleen het station wilt oversteken en het een station met gesloten poortjes betreft. Als je gebruik maakt van automatisch opwaarderen, kan het er zelfs voor zorgen dat je tegoed wordt opgewaardeerd.

In 2017 maakte NS de implementatie bekend
NS Flex
voor 2018. NS Flex is een nieuwe manier van reizen waarbij je treinreizen niet meer vooraf betaalt, maar achteraf via je account. Tot de introductie van NS Flex was dit alleen mogelijk met een NS-visitekaartje. Wie gebruik maakt van NS Flex kan de hele maand zorgeloos reizen, zonder saldo op de OV-chipkaart. U ontvangt aan het einde van de maand een factuur en het betaalde bedrag wordt via automatische incasso van uw rekening afgeschreven. Ook bus-, tram-, metro- en OV-fietstarieven worden via NS Flex in rekening gebracht. Iedereen die gebruik maakt van NS Flex krijgt een nieuwe OV-chipkaart. Betaalt u liever direct, dan kunt u ook uw OV-chipkaart blijven gebruiken.

Beschikbaar sinds 2018

NS Flex is beschikbaar sinds 2018. Eind 2017 werd de dienst al getest door een geselecteerde groep reizigers. Ook wordt bekend gemaakt dat de dienst in de toekomst mogelijk nog verder wordt uitgebreid, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een taxi naar de rekening.

Voordelen van NS Flex

NS Flex biedt reizigers verschillende voordelen:

Nadelen van NS Flex

De NS Flex-reiziger heeft ook een aantal nadelen:

Lees verder