Notaristarieven onder druk

Notarissen hebben het zwaar gehad door de kredietcrisis en toegenomen concurrentie. Vroeger kon je op klanten wachten, tegenwoordig moet je concurreren met goedkope notarissen uit de omliggende steden.

Vroeger was het gebruikelijk om de eigen woonplaats van de notaris te kiezen. Sinds 1 april 2003 zijn de notariskosten vrijgesteld. Als gevolg hiervan zijn de tarieven gedaald om te kunnen concurreren met goedkope notarissen in de buurt. Met het opzetten van vergelijkingssites voor kantoortarieven kunnen consumenten eenvoudig tarieven van provincie tot provincie vergelijken. Ook notariskantoren hadden in 2008 en 2009 te maken met de stagnatie van de woningmarkt, waardoor er minder woningen werden gekocht en verkocht. Notarissen halen het maximale uit hun inkomsten uit vastgoedtransacties, waardoor ze sterk afhankelijk zijn van de woningmarkt.

Notaris

De activiteit van een notaris is gebaseerd op de wet. Hij wordt benoemd door onze koningin en moet worden beëdigd voordat hij als notaris kan optreden. Hij wordt ingeschakeld als onpartijdig deskundige en wordt geacht beide belangen te behartigen.

Zijn acties omvatten het volgende:

DIYnotaris.nl

Er zijn meerdere vergelijkingssites in Nederland voor de tarieven van actieve notarissen. Daarnaast is Doehetzelfnotaris.nl in juli 2009 gelanceerd door Henk Aller (oud-notaris) samen met enkele partners. Deze site moet geld besparen voor de consument of ondernemer en tijd voor de notaris. De notaris is geen tijd meer kwijt aan het invullen van de standaardakte en de opdrachtgever kan geld besparen door dit werk over te nemen. De notariële akte ziet er erg ingewikkeld uit, maar bestaat vrijwel geheel uit standaardteksten. Door het beantwoorden van bepaalde vragen is het eenvoudig om te bepalen welke teksten in de wet moeten worden opgenomen. De op te maken documenten kunt u opsturen naar de notaris van uw keuze. Dit zorgt voor een juridische afwikkeling. Volgens de site zelf kun je dertig procent van het tarief besparen. Indicatie van door de consument te betalen kosten:

Moeilijke tijden voor notarissen

Doehetzelfnotaris.nl geeft ook aan de notaris diensten te verlenen door het werk uit handen te nemen, maar daar nemen notarissen geen genoegen mee. In moeilijke tijden zijn ze wanhopig op zoek naar extra werk waar ze een tarief voor kunnen vragen. Voor traditionele notariskantoren wordt het steeds moeilijker om te concurreren met prijskrakers. Veel mensen zullen blijven kiezen voor de notaris die ze kennen en vertrouwen in hun regio, maar door de grote prijsverschillen zullen veel klanten voor een lagere prijs kiezen. Consumenten moeten er echter voor oppassen dat ze zich niet alleen op de prijs concentreren. Ook de kwaliteit van de dienstverlening moet van groot belang zijn. Het probleem is dat het voor de consument moeilijk is om het verschil in kwaliteit te onderscheiden. Naast prijsinzicht kan Notaris Compare.nl ook inzicht geven in de kwaliteit van de dienstverlening. Deze taxatie is verzorgd door de opdrachtgevers van het betreffende notariskantoor.€