Noorwegen: Noorse huizenmarkt
De Noorse economie doet het erg goed. Dit heeft ook gevolgen voor de Noorse huizenmarkt. Er is een tekort. Omdat er genoeg geld in omloop is, stijgen de huizenprijzen heel snel. Veel economen vrezen dat de huizenmarkt ooit zal instorten. Dat gebeurde ook in de VS in de aanloop naar de kredietcrisis. De Centrale Bank van Noorwegen kan slechts beperkte maatregelen nemen, zoals het verhogen van de rente. Lees er alles over in dit artikel.
Noorwegen doet het economisch erg goed. Als gevolg hiervan worden de Noorse huizenprijzen uit de markt gedrukt. Experts vrezen dat er een nieuwe zeepbel ontstaat, die verstrekkende negatieve gevolgen kan hebben voor de Noorse economie. Noorwegen was eind 2012 nog een economisch baken van licht. Hier zijn verschillende redenen voor. Noorwegen is bijvoorbeeld een van de weinige Noord-Europese landen die niet meedoet aan de euro. Tijdens de eurocrisis werden veel landen, zoals Duitsland en Nederland, naar binnen gezogen toen Griekenland en Spanje zwaar in de schulden bleken te zitten. Noorwegen is er buiten gebleven en maakt er gebruik van. Noorwegen heeft ook grote olie- en gasreserves. Al deze inkomsten gaan naar een groot fonds om de kosten van een vergrijzende bevolking te dekken.
Economie in Noorwegen
Door de grote economische welvaart is er weinig werkloosheid in het land. Er is dus veel geld in het land. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar woningen. Dit komt door het gebrek aan woningen. Vooral grote steden als Oslo, Trondheim en Oslo zijn populair. Veel vraag en weinig aanbod leiden tot hoge huizenprijzen, vooral omdat mensen veel geld kunnen lenen bij banken. Bovendien was de rente eind 2012 erg laag. Dit maakte lenen en hypotheken erg goedkoop. In maart 2012 mat de Bergense krant Bergens Tidende hoeveel appartementen er waren verkocht en het bleken 160 appartementen te zijn. Driekwart daarvan was binnen een week verkocht. De gemiddelde verkoopprijs was 3.600 euro per vierkante meter. Dat is veel meer dan in een stad als Amsterdam toen de huizenprijzen op hun hoogtepunt waren.
Huizenprijsstijging in Noorwegen
De Noorse huizenprijzen stegen tussen 2005 en 2011 met gemiddeld 51 procent. Daarom maken ook veel experts zich zorgen over deze snelle opkomst en vrezen dat de markt ooit zal instorten met alle gevolgen van dien. Dit is precies wat er gebeurde in de Verenigde Staten, waar de kredietcrisis begon. Prijzen kunnen niet oneindig stijgen. Op een gegeven moment zullen banken stoppen met het verstrekken van leningen aan consumenten. Hierdoor daalt de vraag, waardoor huidige eigenaren niet zomaar hun huis verkopen. Zij zullen dan verlies lijden en tegelijkertijd de hypotheek moeten aflossen. Dan is er de mogelijkheid van een vicieuze cirkel die de hele economie raakt.
De ineenstorting van de Noorse huizenmarkt
De Noorse centrale bank probeert de huizenmarkt te koelen, maar heeft daar weinig middelen voor. De normale remedie is om de rente te verhogen, waardoor het duurder wordt om geld te lenen, maar de rente is zo laag dat dit relatief weinig effect heeft. Ook kan de rente niet te veel stijgen, anders raakt het uit balans met de rest van de wereld. Een andere methode is om snel meer huizen te bouwen, maar Noorwegen kan de productie niet bijhouden. In 2011 werden er 28.000 gebouwd, terwijl de gemiddelde productie tot 2020 38.000 zou moeten zijn om aan de vraag te voldoen.€