Nooit meer iets schuldig zijn

“Never in Debt Again” is misschien de titel van het boek, maar wie bereid is er wat tijd aan te besteden zal nooit meer in de schulden komen. Gegarandeerd! Als u schulden heeft die u nog kunt beheren, of als u geen schulden wilt aangaan, volgt u onderstaande instructies.

Schulden: geld sneller uitgeven dan verdienen

Duizenden huishoudens hebben een zware schuldenlast en een aanzienlijk aantal van hen is insolvent. Dit betekent dat hun
schuld
zijn zo hoog dat ze deze niet meer zelf kunnen terugbetalen. Dan heeft u professionele hulp nodig. Ongeacht wie als schuldbemiddelaar optreedt, het leidt bijna altijd tot persoonlijk faillissement.

Wat misschien begon als een rekening-courantfaciliteit van $ 1.000, kan snel veranderen in een onoverkomelijke schuldenberg van $ 100.000 of meer wanneer iemand wordt overspoeld met schulden en maandelijkse betalingsverplichtingen. Zo ver moet je het echt niet laten komen. Neem vroege stappen om financieel onafhankelijk te worden.

Schulden maken je ziek

Het is bewezen dat schulden je ziek maken. Mensen met grote schulden zijn vaak gestrest en hebben slapeloze nachten. Een hoge schuldenlast leidt tot sociale en psychische problemen in de vorm van apathie en depressie. Maar onthoud dat schulden hebben niets is om je voor te schamen!

Geld, wat is het eigenlijk?

Velen geloven
geld
als “de wortel van alle kwaad” en een verlangen naar de traditionele ruilhandel van enkele eeuwen geleden, toen de berenhuid nog werd ingewisseld voor een stenen bijl. Maar als de eigenaar van de berenvel al een stenen bijl had, dan ontstond er een probleem, want wat kon hij met twee bijlen? Zoveel jaren later werd het “voucher”-systeem geïntroduceerd. In plaats van een stenen bijl kreeg de eigenaar van de berenvel een bon (bijvoorbeeld in de vorm van een schelp) waarmee hij een stenen bijl kon kopen als de bestaande bijl kapot zou gaan.

Omdat er andere handelaren in zijn dorp waren die zijn schelpvormige coupon accepteerden, kon hij zijn optie op een stenen bijl met een andere handelaar ruilen voor een nieuw paar schoenen. Het moderne berenvel wordt nu een krik genoemd en de stenen bijl is een kettingzaag geworden. En wat is er gebeurd met de “voucher shell”? Nou, tegenwoordig heet het gewoon “geld”.

Natuurlijk is dit slechts een zeer beknopte samenvatting van de geschiedenis. Maar het illustreert treffend dat ons geld geen verzinsel van de duivel is, maar een zeer praktisch kredietsysteem om de ruilhandel die nog steeds bestaat te ondersteunen. Wissel je arbeid in voor een biljet van 100 euro, ga naar de supermarkt en wissel dit biljet van 100 euro in voor eten. Het is veel praktischer dan je baas je te laten betalen met koperen pijp en iemand te moeten vinden die etensresten heeft en weet hoe hij koperen pijp moet gebruiken.

Hoe ontstaan ​​schulden?

Je raadt het waarschijnlijk al: schulden ontstaan ​​wanneer mensen vandaag iets kopen en het pas morgen of, laten we zeggen, over een jaar kunnen betalen. Nu wil de verkoper van het artikel natuurlijk geen jaar wachten op zijn geld. Dus je gaat naar iemand die meer geld heeft dan ze nodig hebben en leent daar iets. Maar helaas is het consumentisme van de mens zo groot dat hij zelfs bereid is de geldschieter meer geld terug te betalen dan hij heeft geleend.

lening bank

Om mensen met geldnood en geldoverschot met elkaar in contact te brengen, werd een intermediair ingeschakeld: de eerste
Bank
was geboren. Iemand die meer geld heeft dan hij nodig heeft, leent het aan een bank en krijgt na een jaar 103 euro van de bank voor 100 euro geleend. De bank leent de geleende € 100 uit aan iemand die te weinig geld heeft. Het zal de bank na een jaar terugbetalen € 112. De winst van de intermediair, dus de bank, is in dit voorbeeld € 9. Dit heet
interesse
.

Wie het geld na een jaar niet kan terugbetalen, bijvoorbeeld omdat hij werkloos is geworden, moet deze €112 weer lenen bij de bank en moet na een jaar €125,44 terugbetalen in plaats van €124,=. Het heet
samengestelde rente
. Om vandaag iets te kunnen kopen ter waarde van € 100,- moet u bij een rente van 12% meer dan € 125,= betalen (en dat is niet zo abnormaal bij rood staan), als u 2 jaar te lenen.

In de schulden komen is maar al te gemakkelijk geworden

In de schulden komen is tegenwoordig maar al te gemakkelijk. In de ogen van de debiteur zijn echter altijd anderen schuldig: de bank die hoge rente rekent, de werkgever die mensen ontslaat, de supermarkt die de prijzen verhoogt. Maar als je schulden hebt, is er maar één persoon die de schuld kan krijgen: jezelf.

We herinneren u eraan dat het gaat om het uitgeven van schulden. Zo ontstonden de schulden om jezelf te trakteren op iets leuks: een kleine vakantie hier, een snelle auto of de nieuwe iPad voor de kids.

Soms komen mensen echter ook buiten hun schuld in financiële problemen. Bijvoorbeeld wanneer ouders naar een verpleeghuis moeten of wanneer een ondernemer een verkeerde beslissing heeft genomen. Dat is natuurlijk een ander hoofdstuk. We hebben het hier alleen over schulden door overconsumptie.

Hoe kunt u schulden vermijden?

Consumentenschuld vermijden is heel eenvoudig: koop alleen iets als je het geld hebt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat onze samenleving neigt naar overmatige consumptie. En niet alleen omdat fabrikanten miljarden euro’s uitgeven om het verlangen naar hun producten te vergroten. Nee, je moet ook met spijt zien dat je buurman een groter huis heeft dan jij, of dat hij een snellere auto rijdt en deze dus naar verdere vakantiebestemmingen stuurt. Nou, dat weten jullie allemaal.

Maar één ding weet je niet: heeft hij alles betaald? Of worden ze ’s nachts achtervolgd door zorgen over hoe ze de aangegane leningen moeten terugbetalen?

Als het spaargeld op is, kopen mensen vaak op krediet

Misschien heeft hij eigenlijk alles betaald. Dan moet je je afvragen: waar heeft hij het geld vandaan? Heeft hij een beter betaalde baan dan jij? Misschien heeft hij iets geërfd? Of heeft hij voor andere dingen in het leven minder geld nodig dan jij? Dat laatste kan het geval zijn als hij alleenstaand is terwijl je een gezin van 4 moet onderhouden van je inkomen. Als één persoon met het vliegtuig naar Amerika reist, is het nog enigszins betaalbaar. Maar een gezin van 4 naar Amerika vliegen kan een dure aangelegenheid zijn.

Het feit is dat elke persoon anders verdient en ook andere kosten van levensonderhoud heeft. Maar het is ook zo dat iedereen dezelfde dingen wil hebben als zijn buurman, zijn klasgenoten en vrienden op de sportclub. En merk op dat het woord “en” hier wordt gebruikt. Niet het woord “of”. Het kind van de buren heeft een dure fiets, een klasgenoot heeft een Playstation en een vriend van de sportclub heeft de nieuwste sportschoenen.

Zodat het kind niet achterblijft, koop hem een ​​dure fiets, een Playstation en nieuwe luxe sportschoenen. Maar hoe kun je in godsnaam als enige kostwinner hetzelfde bedrag verdienen als de drie families in dit voorbeeld samen hebben uitgegeven? Want vaak wordt over het hoofd gezien dat de buurjongen wel een dure fiets kan hebben, maar geen Playstation en geen luxe sneakers. En als dat zo is, hebben de ouders veel geld……of kopen ze om
credit
zoals bijna elke andere Nederlander doet om bij te blijven.

Eerst sparen, dan uitgeven

Om geen (nieuwe) schulden te maken, moet je consequent alleen iets kopen als je er geld voor hebt. Het is moeilijk en betekent vaak dat je ergens van weg moet kijken. Maar over twee weken zit die mooie vakantie er alweer op, terwijl de schulden blijven. Ze worden nog hoger op het principe van samengestelde rente. Zou het niet verstandiger zijn om nu elke maand € 150 te sparen om volgend jaar naar je vakantiebestemming te vliegen?

Als je antwoord is: “Ik kan het nu niet betalen”, dan is de logische volgende vraag: waarom denk je dat je het volgend jaar kunt betalen? Als je eerst op vakantie gaat en dan elke maand € 150 plus rente moet terugbetalen op de lening, dan moet dat geld ook op de een of andere manier worden geïnd. Dan kun je ook “vooraf sparen” en hoef je je vakantie maar voor één jaar op te geven (tijdens de eerste spaarfase). Iedereen moet het zich kunnen veroorloven om schuldenvrij te leven.

Kinderen gaan niet in de schulden, ze moeten sparen

Is het niet grappig dat je als kind geen schulden had? Tenminste niet als je goede ouders had. Geen enkele bank gaf je net een
lening
; Om een ​​fiets te kunnen betalen, moest je eerst veel krantenroutes lopen of op een andere manier aan geld komen. Hij schildert het hek van het huis van zijn grootvader, maait het gazon van zijn oom of onkruidt het huis van de buren. Je stopte dat zuurverdiende geld in je spaarpot totdat je genoeg geld had voor de fiets.

En als je geld uit het spaarvarken haalde om ijs of stripboeken te kopen, moest je de fiets of meer opgeven.
onderhouden
. En vandaag? Mensen gaan naar de geldautomaat, maken gebruik van kredietfaciliteiten en kopen een fiets. Waarom eigenlijk? Waarom niet opnieuw leren sparen voor de dingen die we willen.€