Nog een huishoudboekje
Je moet tegenwoordig rondkomen met een beetje geld. Vroeger moesten veel gezinnen rondkomen van een laag inkomen. Zij zagen in het verleden een mogelijkheid om de eindjes aan elkaar te knopen door gebruik te maken van huishoudboekjes.
Veel gezinnen zitten tegenwoordig diep in de schulden vanwege lage inkomens, te hoge uitgaven of een combinatie van deze redenen. Gezinnen geven meer uit dan ze bezitten vanwege een gebrek aan verantwoordelijkheid. Onwetendheid is vaak de grootste oorzaak van schulden. Contant geld wordt steeds zeldzamer, en als gevolg daarvan weten consumenten niet echt wat hun financiële situatie is. Vaste kosten worden maandelijks automatisch afgeschreven en het restant wordt meestal per pin betaald. U ziet uw saldo pas later op de betaalrekening en blijkt dat de roodstand al heeft plaatsgevonden. Als het niet kan worden opgewaardeerd met geldopnames van een spaarrekening, is er een probleem. Het inkomen wordt aan het einde van de maand gestort, maar het saldo zal laag zijn door de eerdere roodstand. Daardoor blijven gezinnen achter
Het nut van een huishoudboekje?
Vroeger werd alles contant betaald. Het is minder handig dan wat we nu hebben, maar het geeft een duidelijk beeld van inkomsten en uitgaven. Je weet precies hoeveel je hebt en hoeveel je kunt uitgeven. U kunt niet meer uitgeven dan u bezit. Consumenten geven onbewust meer uit dan nodig is. Als je een goed overzicht hebt van je uitgaven, kun je ze beter managen. In het huishoudboekje kun je precies bijhouden waar het geld is gebleven. Al aan het begin van de maand kun je inzicht geven in de vaste maandbedragen. De rest van de kosten worden gedekt uit het geld dat overblijft. De meeste consumenten zullen het systeem te omslachtig vinden, maar het is verstandig om twee maanden lang bij te houden waar het geld is. Dit kan eenvoudig door alle betalingen op één dag vast te leggen.
Elektronisch huishoudboekje: TIM
Er verschijnen steeds meer elektronische huishoudboekjes. Zo heeft ING onlangs “TIM” geïntroduceerd. Tim categoriseert automatisch uw uitgaven. Het systeem herkent bepaalde betalingen en kent deze toe aan een categorie. Als u bij Shell tankt, herkent TIM deze kosten als transportkosten. Het bedrag dat aan een goed doel wordt overgemaakt, wordt door het systeem geclassificeerd als een geschenk- of liefdadigheidscategorie. Niet alle transacties vallen in de juiste categorie. Zodra u aan de slag gaat met dit elektronische grootboek, dient u zelf bepaalde afschrijvingen toe te kennen aan de categorie. Soortgelijke transacties zullen in de toekomst worden erkend. Helaas is dit alleen correct als je alles met een bankkaart hebt betaald in plaats van contant. Opnames kunnen niet worden gecategoriseerd. Dit systeem geeft u echter een goed beeld van uw vaste lasten en overige lasten.
Beheer jezelf met Excel
Op internet kunt u gratis Excel-sheets downloaden om het bestand zelf te bewaren en uw geld te beheren. Voor elke editie moet een classificatie worden verstrekt. De pagina telt automatisch alle bedragen op. U kunt dit systeem eenvoudig combineren met uw onkostenadministratie.€