Nikkelprijs: de prijs van een nikkel

De prijs van nikkel is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Investeren in nikkel kan zeer winstgevend zijn. Er zijn verschillende redenen waarom de prijs van nikkel de afgelopen jaren is gestegen. Dit komt mede door de toegenomen vraag uit China en India. Speculanten hebben nikkel ook ontdekt als een winstgevende investering. Nikkel wordt al sinds 3500 voor Christus gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt voor munten en roestvrij staal.

Nikkel is een grondstof die voornamelijk wordt gebruikt voor munten. Nikkel wordt ook wel een chemisch element genoemd. Het symbool is Ni en het atoomnummer is 28. Nikkel heeft een zilverwitte of grijze kleur. De mensheid gebruikt al heel lang nikkel. De eerste sporen lijken terug te gaan tot Syrië. Daar werd al rond 3500 voor Christus nikkel gebruikt in bronzen voorwerpen. De oude Chinezen gebruikten ook nikkelhoudende mineralen zoals nicolliet om glas een groene tint te geven. Het kan worden gelezen in oude Chinese geschriften die zijn ontcijferd.

De prijs van een nikkel

Nikkel werd lange tijd verward met koper. Dit komt omdat de twee grondstoffen erg op elkaar lijken en dus veel overeenkomsten hebben. Misschien gebruikten de Syriërs het daarom ook in objecten. In 1751 probeerde Axel Frederik Koronstedt koper te isoleren uit nicolliet. Hij faalde, maar was verrast toen er alleen nog een zilverwit poeder overbleef. Hij noemde dit poeder nikkel. Het was lange tijd niet duidelijk waar de nikkelen kin precies voor diende. In Duitsland werd het pas in 1881 in munten gebruikt.

Nikkelproductie wereldwijd

Tegenwoordig wordt het meeste nikkel dat in de wereld wordt geproduceerd, gebruikt bij de productie van roestvrij staal. Nikkel roest niet en is daarom een ​​goede eigenschap. Het wordt ook gebruikt in verschillende legeringen zoals incoloy, inconel en hastelloy. Nikkel wordt ook gebruikt in sommige andere producten, zoals euromunten (alleen één en twee euromunten), oplaadbare batterijen en als katalysator bij ontzwaveling van olie.

De prijs van een nikkel

Nikkel wordt gewonnen. Hoe dichter bij de kern van de aarde, hoe meer nikkel daar zal worden gevonden. Nikkel wordt gewonnen uit verschillende mineralen zoals limoniet, pentlandiet en granaat. Pentlandiet komt alleen voor op plaatsen waar lava naar de oppervlakte komt, zoals vulkanen. Het meeste nikkel dat in de wereld wordt gekocht, komt uit mijnen in de Canadese provincie Ontario. Het is zelfs 30 procent. Nog eens 35 procent wordt gewonnen in de Russische provincie Norilsk. Andere kleinere producenten zijn Cuba, Indonesië en Australië.

Een stijging van de prijs van nikkel

De prijs van nikkel heeft de afgelopen jaren nieuwe records gebroken. Nikkel wordt verhandeld op de London Metal Exchange. Er zijn verschillende redenen voor de stijging. De eerste reden is dat opkomende economieën als China en India de afgelopen jaren veel meer grondstoffen zijn gaan gebruiken. Als gevolg hiervan neemt de vraag toe. Het aanbod nam niet toe. De tweede reden is dat er een groeiend besef is dat de hulpbronnen op aarde op een gegeven moment kunnen opraken. Als gevolg hiervan zijn landen meer nikkel gaan kopen. De laatste reden is de interesse van speculanten in grondstoffen in de afgelopen jaren. Door de vele schommelingen in wisselkoersen kunnen prijzen snel op en neer gaan.€