Niet omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek, maar afbetalen

Een aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekvorm met de laagst mogelijke maandlasten. Dit type hypotheek omvat geen vermogensopbouw of een manier om de hypotheekschuld af te lossen. De lening blijft dus altijd staan.

Eind 2012 stapten huiseigenaren met aflossingsvrije hypotheken nog massaal over van aflossingsvrije hypotheken naar een andere en betere hypotheekvorm. In eerste instantie was het mogelijk om de hypotheek om te zetten tot 1 januari 2013. In december 2012 werd bekend dat de uitstel was verleend. Huiseigenaren hadden tot 1 april 2013 de tijd om hun hypotheek om te zetten. Als goed alternatief kunt u er ook voor kiezen om de hypothecaire lening zelf met rente af te lossen.

Een hypotheek met rente is niet de beste keuze

Door de dalende huizenprijzen beseffen huiseigenaren dat een aflossingsvrije hypotheek achteraf niet de slimste keuze was. Dit type hypotheek heeft geen probleem met steeds stijgende huizenprijzen, maar zodra de prijzen dalen, krijgen huiseigenaren een rekening. De hypotheek met rente wordt pas afgelost als de woning is verkocht.

Betaal uw hypotheek alleen met rente

Om dit type hypotheek af te lossen, moet u zelf een plan van aanpak opstellen. U kunt uw hypotheek in uw eigen tempo aflossen. In de praktijk zal het niet eenvoudig zijn om de hypothecaire lening extra af te lossen. De meeste hypotheken hebben al maandlasten op basis van uw maximale inkomen. Er zijn nog wel wat extra uitgaven, maar over het algemeen niet genoeg om een ​​effectieve terugbetaling mogelijk te maken.

Aflossen van een aflossingsvrije hypotheek is een proces van lange adem

Een hypotheek extra aflossen is een proces dat resulteert in een zeer langzame daling van uw maandlasten. Uitgaande van een hypotheekrente van 4%, resulteert een extra aflossing van $ 1.000 in een maandelijkse hypotheekrentebesparing van $ 3,33. Het is ook een brutobesparing omdat je ook minder belastingaftrek krijgt omdat je minder hypotheekrente van je inkomen mag aftrekken.

Waarom extra aflossen op de hypotheek?

Ondanks de tegenvallende besparingen kan de aanvullende vergoeding toch redelijk zijn. Dit geldt met name voor woningen die “onder water” staan. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld groter is dan de waarde van de woning. Deze huizen zijn onverkoopbaar geworden door de daling van de huizenprijzen. De eigenaar kan het huis niet verkopen zonder de resterende schuld achter te laten. Om het huis te verkopen, moet je geld sparen. Door tussentijds extra af te lossen, kunt u ook voorkomen dat u nog grote maandlasten heeft als u in aanmerking komt voor pensioen. Na pensionering is het inkomen lager. Hypotheekkosten maken mogelijk geen deel meer uit van uw maandbudget.

Het is niet verstandig om op alle soorten hypotheken extra af te lossen

Je hypotheekschuld verminderen door tussentijds extra af te lossen is niet bij alle soorten hypotheken verstandig. Een spaarhypotheek zorgt voor volledige aflossing van de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd. Door extra af te lossen vermindert u uw hypotheekschuld, maar de hypotheekvorm is nog steeds gebaseerd op de oorspronkelijke spaarverzekering. Op de einddatum van de hypotheek wordt een bedrag dat groter is dan de hypotheekschuld uit de accumulatieve verzekering betaald. Het rentebestanddeel in de hoogste uitkering wordt belast.

Voordat u besluit een extra hypotheek af te lossen, is het verstandig om vooraf een hypotheekadviseur of bank te raadplegen.€