Nicholas Darvas: Hoe ik twee miljoen dollar verdiende

Ergens in de jaren zestig verscheen een klassiek boek voor investeerders van Nicolas Darvas. In de jaren vijftig wist deze professionele danser zijn bescheiden kapitaal in amper 18 maanden te verhogen tot 2 miljoen dollar. Ja, je leest het goed, twee miljoen dollar.

Gemeten in dollars van vandaag verdiende Nicholas Darvas meer dan $ 12,5 miljoen in 18 maanden. Wat natuurlijk interessant is, is hoe hij het deed, vooral omdat Darv om te beginnen geen ervaring had met investeringen.

Nicholas Darvas in 1959, direct na de overwinning.

Het verhaal wordt nog opmerkelijker als we weten dat Tarvas het meeste geld verdiende tijdens een internationale tour van twee jaar. Een excursie die hem naar de meest onherbergzame streken bracht. De danser slaagde er zelfs in om vanuit Nepal de beurs te volgen via telegrammen die hem dagelijks door zijn makelaar werden toegestuurd. Zijn enige bron was de wekelijkse editie van het Amerikaanse beleggersmagazine Barron’s. Hij zag het tijdschrift ongeveer vier dagen later dan de gemiddelde Amerikaan, maar dat weerhield hem er niet van om het aandeel te kiezen. Hij negeerde volledig geruchten, nieuws, inkomsten of aanbevelingen van makelaars. Darvas keek alleen naar de feiten: prijsveranderingen en handelsvolumes.

Tactiek

Kortom, Tarva’s tactiek was om aandelen te kopen die al lang in een bepaalde prijsklasse zweefden (‘leek te slapen’), maar waarvan de prijs plotseling brak toen de handel (volume) toenam. Ten tweede gaf hij altijd een stop-loss-order uit op hetzelfde moment als de kooporders. De kooporder was trouwens een zogenaamd stop-buy-type. Dit betekent dat u pas kunt kopen wanneer de prijs een bepaald prijsniveau bereikt. Dit ordertype is niet altijd beschikbaar voor Nederlandse brokers, banken en brokers. Door het combo-commando te geven, was zijn taak bijna voorbij. Als het niet goed ging, werd de positie automatisch gesloten. Toen hij daarin slaagde, verhoogde hij geleidelijk zijn stop loss-niveau. Dit deed hij totdat de stop loss was bereikt. Ten derde richtte hij zich op een beperkt aantal aandelen. Dit was om praktische redenen. Als hij meer aandelen wilde volgen, werden telegrammen te lang en te duur.

Verliezen

Toen Darvas na de tour in New York aankwam, begon hij op de “normale” manier te handelen en ontving hij alle gebruikelijke tips, roddels op de aandelenmarkt en nieuws. Het was slecht. Binnen een maand verloor hij honderdduizend dollar. Vanaf dat moment verbood hij zijn makelaar hem te bellen voor tips of iets anders. Hoewel hij een halfuur van Wall Street woonde, was hij weer op de oude manier aan het werk: met telegrammen. Darvas was met zijn systeem de uitvinder van het zogenaamde “breakout”-systeem. Een methode waarbij u alleen aandelen koopt die voor een groot deel buiten een handelsbereik vallen.

De Darwas-methode is nog steeds van toepassing. Als we bijvoorbeeld naar de Nederlandse aandelenmarkt kijken, zien we dat de koers van het aandeel Royal Dutch Shell is vastgesteld in een handelsbereik van ongeveer € 24 tot € 28,50. Stijgt de prijs van Royal Dutch Shell boven € 28,50, dan is er een doorbraak. Voorwaarde is wel dat de uitbraak op grote schaal plaatsvindt. Merk op dat Tarvas alleen zou kopen als het aandeel boven €28,50 sluit. Niet Hiervoor.€