New York Stock Exchange

De New York Stock Exchange (NYSE) is de grootste effectenbeurs in de Verenigde Staten en de grootste en bekendste ter wereld. De NYSE is gevestigd op Wall Street, ook wel bekend als het financiële centrum van de wereld. De NYSE is een van de weinige beurzen die nog steeds echte handelaren op de handelsvloer heeft, waardoor het soort drukte ontstaat dat altijd in Amerikaanse films te zien is.

Geschiedenis van de NYSE

Het begon allemaal in een gehuurde kamer op Wall Street 40. Het huidige bedrijf werd opgericht op 18 februari 1971 met 25 bestuursleden. De beurs is elke werkdag open, de openingsbel gaat om 09:30 uur. Behalve de terroristische aanslagen van dinsdag 11 september 2001 was de beurs gesloten van dinsdag 11 september tot en met vrijdag 14 september 2001.

Op 21 april 2005 fuseerde de NYSE met de Chicago hedge exchange Archipelago. Als gevolg hiervan werden twee beursfalen geëlimineerd. Het was nu mogelijk om met aandeelhouders te werken in plaats van met het ledensysteem. Daarnaast was het nu mogelijk om via een computersysteem te handelen in plaats van alleen op de beursvloer. De meeste transacties worden tegenwoordig ook via de computer gedaan en het percentage van de beursvloer neemt af.

NYSE wordt sinds 2007 beheerd door NYSE Euronext, een Amerikaans en Europees beursbedrijf. NYSE bood op 2 juni 2006 Euronext aan. Ze boden zo’n 8 miljard euro. Door de fusie zou de grootste beurs ter wereld ontstaan. Pas op 4 april 2007 werden ze daadwerkelijk samengevoegd met NYSE Euronext. De NYSE betaalde uiteindelijk 10 miljard dollar voor Euronext. Afgesproken is dat het bestuur van NYSE Euronext zou bestaan ​​uit elf mensen van NYSE en negen mensen van Euronext. Door de fusie zijn ze het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld met beurzen in de VS en Europa. De grootste Amerikaanse beurzen zijn gevestigd in New York, San Francisco en Chicago. In Europa zijn de grootste in Amsterdam, Parijs en Londen.

Dow Jones industrieel gemiddelde

De Dow Jones Industrial Average is de oudste en bekendste NYSE-index. Het is ook bekend als Dow Jones, Dow, Dow 30 of DJIA. Dow Jones is opgericht door de oprichter van Dow Jones & Company, Charles Dow en de redacteuren van de Wall Street Journal. Aanvankelijk omvatte de Dow Jones-index twaalf bedrijven. Van die twaalf bedrijven staat alleen General Electric nog in de index. Uiteindelijk werden in 1928 dertig bedrijven opgenomen in de Dow Jones-index. In 1929 beleefde de Dow Jones een beurscrash en pas in 1954 werden de hoogtepunten van de beursdaling weer bereikt.

Dow Jones heeft verschillende punten van kritiek. Het is een van de weinige indices met een prijsgewogen index. De duurste aandelen hebben het meeste gewicht op de aandelenmarkt, wat niet altijd een juiste weerspiegeling is van de meest waardevolle bedrijven. Bovendien is het aantal bedrijven dat in de index is opgenomen erg klein om de toestand van de Amerikaanse aandelenmarkt te weerspiegelen. Deze dertig aandelen (bedrijven) openen ook niet allemaal tegelijk met de opening van de beurs.

Bekende bedrijven die in de Dow Jones staan ​​zijn onder andere: