Neem je hypotheek mee als je gaat verhuizen

Als u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek over te nemen. De meeste hypotheken hebben een zogenaamde “overdrachtsregeling” die in de voorwaarden staat beschreven. Een andere mogelijkheid is om een ​​nieuwe hypotheek af te sluiten. Maar heeft u een hypotheek met gunstige voorwaarden, dan kan het meenemen van uw hypotheek bij verhuizing een aantrekkelijke optie zijn.

Neem je hypotheek mee als je gaat verhuizen

In bepaalde situaties kan het voordelig zijn om de oude hypotheek mee te verhuizen:

Hypotheek afsluiten of een nieuwe hypotheek?

De hypotheekrentemarkt verandert voortdurend. In de loop der jaren zijn er nieuwe hypotheekvormen bijgekomen die wellicht betere voorwaarden hebben en optimaal gebruik maken van fiscale voordelen. Het kan dus toch verstandig zijn om de afweging te maken tussen het verhuizen van je hypotheek en het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Je hypotheek mee verhuizen

De meeste mensen verhuizen naar een duurder huis. In dat geval is de hypotheek op de oude woning niet voldoende om de nieuwe woning te financieren. Dan is het noodzakelijk om een ​​tweede hypothecaire lening voor de woning aan te gaan. In feite is dit een nieuwe hypotheek die u afsluit bovenop de oude hypotheek die met u mee is verhuisd. U kunt meestal kiezen uit verschillende rentetarieven en hypotheekvormen. De tweede hypotheek moet bij dezelfde hypotheekverstrekker worden afgesloten.

Het deel van uw oude hypotheek dat nog niet is afgelost, gaat bij de hypotheekoverdracht met dezelfde voorwaarden en rente mee naar uw nieuwe woning.

Neem uw hypotheekvoordeel mee als u gaat verhuizen

Verhuizings- en hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari 2001 is de hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar aftrekbaar. Voor hypotheken die vóór die datum zijn afgesloten, is op 1 januari 2001 ook de 30-jarige hypotheekrenteaftrek ingegaan. Als u een nieuwe hypotheek afsluit, mag u de rente over de dertigjarige hypotheek alleen weer aftrekken voor het gedeelte dat de oude hypotheek overschrijdt. som.

Een nieuwe hypotheek nemen

Het afsluiten van een nieuwe hypotheek is duurder dan het verhuizen van uw oude. U zult onder meer notariskosten en sluitingskosten moeten betalen.€