Nederlandse woning: buitenlandse hypotheek

De hypotheekrente in Duitsland of België is iets lager dan de hypotheekrente in Nederland. Een buitenlandse hypotheek is dus goedkoper dan een Nederlandse hypotheek. Om een ​​Belgische of Duitse hypotheek te krijgen, moet je echter veel eigen geld meebrengen. Banken willen maar een deel van de waarde van de woning in het buitenland financieren. Als je je eigen geld mee kunt nemen, heb je een groot voordeel. Een buitenlandse hypotheek kan over een hypotheeklooptijd van 30 jaar tienduizenden euro’s minder rente kosten dan een Nederlandse hypotheek.

Hypotheeklasten vormen voor de meeste huiseigenaren een belangrijk onderdeel van de maandelijkse vaste lasten. Wanneer je een
hypotheek
Je kunt natuurlijk kiezen uit verschillende hypotheekverstrekkers, maar over het algemeen liggen de hypotheekrentes vrij dicht bij elkaar. Natuurlijk is het ook bij kleine verschillen de moeite waard om op zoek te gaan naar de goedkoopste hypotheekrente. Want het verschil van 0,2% geeft ook een bruto besparing van 400 euro per jaar bij een hypotheek van 200.000 euro. Maar er is meer geld te verdienen. De rente in het buitenland is over het algemeen veel lager dan in Nederland.

Verschillen in hypotheekrente tussen Nederland en het buitenland

In
België
en
Duitsland
de hypotheekrente is ongeveer 0,5 procentpunt lager dan in Nederland. Omdat er ook een verschil is tussen verschillende banken, kan het verschil met Nederland soms oplopen tot meer dan 1 procentpunt.

Uitgaande van een verschil van 0,5% bij een hypotheek van € 200.000,- is er een bruto besparing van € 1.000 per jaar. De totale looptijd is 30 jaar, dat is al gauw 15.000 euro (ervan uitgaande dat je steeds minder rente betaalt bij aflossen). Met een verschil van 1% is dat twee keer zoveel. Zo eenvoudig is het echter niet
buitenlandse hypotheek
komen.

Verschillen in hypotheekvoorwaarden tussen Nederland en het buitenland

Daarom kan het afsluiten van een hypotheek in Duitsland of België u een aanzienlijk voordeel opleveren. Helaas is dit niet zo eenvoudig om te doen. In het buitenland gelden immers andere hypotheekvoorwaarden dan in Nederland. Het belangrijkste verschil is het bedrag dat banken bereid zijn te financieren. In België is dat niet meer dan 80% van
woningwaarde
, en in Duitsland zelfs maar 70% van de waarde van het huis. Ter vergelijking: in Nederland kun je 100% van de waarde van de woning als hypotheek krijgen, en soms zelfs meer, zodat je de kosten ook mee kunt financieren.

Dus als je een
Duitse hypotheek
als u wilt sluiten, moet u minimaal 30% van uw geld investeren; bij een
Belgische hypotheek
het is minimaal 20% van je eigen geld. Daarnaast moeten ook bijkomende kosten (overdrachtsbelasting, notaris, consultatiekosten etc.) voor eigen rekening worden vergoed. Het zal snel respectievelijk 35% en 25% winnen. Dit geldt voor forse bedragen: 25% van een huis met 200.000 euro is bijvoorbeeld al 50.000 euro. Niet een bedrag dat iedereen zomaar kan ophoesten. Maar als je het aankunt, is er over de hele looptijd een rentevoordeel van enkele tienduizenden euro’s.

NHG en hypotheekrenteaftrek buitenlandse hypotheek

Wilt u een hypotheek afsluiten in België of Duitsland, dan kunt u toch in aanmerking komen voor de NHG (Nederlandse Hypotheek Garantie). Veel buitenlandse hypotheekverstrekkers zullen echter niet geïnteresseerd zijn. De vraag is dus of je er het rentevoordeel mee kunt behalen; iets kan in Nederland.

De mogelijkheid dat
hypotheekrenteaftrek
is hetzelfde voor buitenlandse en Nederlandse hypotheken; zolang u in Nederland belasting betaalt. Hier gelden dezelfde voorwaarden. U heeft dus een aflossingsverplichting en de maximale looptijd is 30 jaar.

Buitenlandse hypotheekverstrekkers

Denkt u in aanmerking te komen voor een hypotheek in Duitsland of België, dan kunt u natuurlijk zelf een hypotheek zoeken
hypotheekverstrekker
in het betreffende land. Maar makkelijk is het vaak niet, en gelukkig hoef je het ook niet zo moeilijk te doen. Sinds kort bieden Nederlandse hypotheekverstrekkers ook buitenlandse hypotheken aan. Daarvoor hoef je niet naar banken als Rabobank en ING te gaan, want die bieden alleen hun eigen producten aan. Echter, (grote) hypotheekbemiddelaars zoals Hypotheker hebben een breed scala aan producten, vaak ook Duitse en/of Belgische hypotheken. Gezien de grote variatie in hypotheekrentes is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden te bekijken.

Lees verder