mijn kijk op
Nederland van de Euro (€) samen met andere sterke landen?
Wat er sinds 2011 met de euro is gebeurd, is geen verrassing. Omdat veel eurosceptici deze voorspelbare ramp zagen lang voordat de eenheidsmunt eindelijk werd ingevoerd. Hoe is het mogelijk dat onze politici en wij allemaal in deze val zijn gelopen. En nog belangrijker: hoe de zaak te redden!
De oorsprong van de euro
In 1991 werd in Maastricht besloten om de grenzen tussen Europese landen af te schaffen. Ook werd afgesproken dat er een Europese Monetaire Unie (EMU) zou komen. Dit betekende dat alle landen hun munt zouden omwisselen voor de gemeenschappelijke euro. De oprichting van deze monetaire unie vond uiteindelijk plaats op 1 januari 1999, hoewel de landen nog steeds het initiële geld betaalden, waarvan de wisselkoers al was vastgesteld ten opzichte van de euro. Op 1 januari 2002 werd het eindelijk mogelijk om overal met euro’s in de winkel te betalen.
eurocrisis
Vanaf 2011, meer dan 10 jaar na de invoering van de eenheidsmunt, verkeerde de euro al in zwaar weer, doordat verschillende (vooral zuidelijke) landen afspraken niet nakwamen die de waarde van de munt onder druk zetten.
Deze afspraken tussen de deelnemende landen waren vanaf het begin als volgt:
- begrotingstekort niet meer dan 3%
- Staatsschuld niet hoger dan 60% van het BBP
- Jaarlijkse inflatie niet meer dan 1,5%
Helaas werd al snel duidelijk dat alleen België, Duitsland en Nederland deze afspraken tot op zekere hoogte konden nakomen. Zuid-Europese landen, evenals Ierland, bleken daartoe niet in staat, zoals sceptici voorspelden. In 2010 was de geest eindelijk uit de fles toen Portugal en Griekenland met enorme begrotingstekorten leken te kampen. De regeringen van verschillende landen besloten toen een noodfonds op te richten met als enig doel de euro van de ondergang te redden. In 2011 is besloten om in dit fonds circa 109 miljard euro toe te kennen aan Griekenland. Maar is het middel niet erger dan de kwaal?
Hoe kon het in hemelsnaam gebeuren dat onze leiders, tegen beter weten in, de grote fout maakten om zaken te doen met zwakke broeders zoals Griekenland, enz. We weten immers al zeker 100 jaar dat de Mediterrane landen financieel en economisch zwakke broers zijn in vergelijking met noordelijke landen als Duitsland en Nederland. Hun voormalige valuta’s (lira’s, drachmen, enz.) werden elk jaar drastisch gedevalueerd ten opzichte van onze gulden vanwege hun zwakke economie. Engeland, Denemarken en Zweden zijn in dit opzicht veel wijzer geweest door vast te houden aan hun eigen valuta.
Familie financieel huishouden
- Stel dat u een gezin in uw gezin sticht dat van uw inkomen kan rondkomen. Je bent een gedisciplineerde harde werker. En als een redelijke huisvader, wees voorzichtig met je salaris. U zorgt ervoor dat u geen schulden maakt die u niet kunt terugbetalen. U zet ook trouw genoeg geld opzij voor eventuele financiële tegenvallers en spaart in een pensioenfonds voor de oude dag van u en uw vrouw.
- Op een dag suggereren verschillende gezinsleden dat ze niet langer als aparte families winkelen, maar als één grote familie met één gedeelde portemonnee. Want wat is het idee: als we in plaats van 2000 euro nu samen 20.000 euro per maand te besteden hebben, zullen de leveranciers ons beoordelen als een zeer interessante klant, kunnen we veel kortingen bedingen en zijn we financieel veel beter af. dit vouwen van handen (maki).
- Hoewel de argumenten logisch zijn, maak je je nog steeds zorgen over het feit dat Piet’s familie in de toekomst ook deel zal uitmaken van deze ene familiebeurs, omdat bekend is dat ze helemaal geen geld hebben en constant in de schulden zitten.
- Degenen die met het voorstel voor een gezamenlijke gezinsportemonnee zijn gekomen, proberen u echter te overtuigen, omdat ze zeggen: we zullen Piet alleen maar resoluut laten beloven dat hij voortaan zuinig met geld moet zijn, niet meer graven. schulden en ook een vaste baan vinden.
Onze overheid
Het is onwaarschijnlijk dat u voor zo’n loze belofte zult vallen, want individuen die nooit hebben bewezen dat ze met geld kunnen omgaan of hard kunnen werken, kunnen dat niet van de ene op de andere dag. Toch hebben de regeringen van verschillende machtige Europese landen, mede onder druk van Italië, de blauwe ogen van het zwakke Griekenland verleid. Als gevolg daarvan moeten wij als belastingbetalers nu betalen voor het geld dat die verkwistende Grieken en andere zwakke broeders met hun lage productiviteit te veel hebben uitgegeven. En zal waarschijnlijk de komende halve eeuw elk jaar blijven verschijnen.
Het eerste verlies is het minste verlies
Een oude beurswijsheid die ook in de handel populair was. Dit betekent dat als de prijzen dalen, je kunt wachten tot ze weer stijgen, maar het is vaak verstandiger om die slechte aandelen zo snel mogelijk kwijt te raken en de verliezen te nemen voordat de verliezen nog groter zijn. wordt Deze vergelijking is erg in trek in het geval van Griekenland. Nu is het een feit dat het eerste verlies helaas niet is genomen, maar er zijn al miljarden in Griekenland gepompt om dingen op te lossen.
Een bodemloze put
Na een paar jaar zal het echter nodig zijn om opnieuw te concluderen dat de politici in 2011 een grote fout hebben gemaakt, wanneer duidelijk is dat die miljarden in de afgrond zijn gegooid. Het kleinste verlies betekende dat Griekenland de euro moest verlaten. Anders zou Nederland, met zijn sterke economie, samen met een aantal andere Scandinavische landen moeten toetreden tot één Scandinavische eurozone.
Centraal Planbureau
Volgens het CPB zijn de kosten voor Nederland na terugtrekking dramatisch. Of het nu gaat om een terugkeer naar de gulden of deelname aan de Nordic Euro. Nederland riskeert een nieuwe bankencrisis en een scherpe daling van de export als onze concurrentiepositie plotseling verslechtert.
redelijke sceptici
Het was voor het VK geen grote verrassing dat ze afstand wilden houden van de euro. In Denemarken bleek 53% van de bevolking tegen de invoering van de euro te zijn. En toen de inwoners van Zweden mochten stemmen, was maar liefst 56% tegen en slechts 42% voor uitvoering. Deze drie landen zullen nu zeker nooit meer hun nationale munten opgeven.€