Na hoeveel maanden moet de lening worden terugbetaald?

U wilt dit jaar geld lenen, maar hoeveel maanden heeft u nodig om de hele lening af te lossen? Dus wat is de looptijd van uw lening? Wellicht kan deze termijn boetevrij worden verlengd, zodat het eerder kan. Per bank zijn de maandelijkse betaling en aflossing anders geregeld, evenals de betalingsvoorwaarden van een hypotheek, onderhandse lening of doorlopend krediet. Let dus goed op het retour- en restitutiebeleid. Het doel van uw lening bepaalt voor een groot deel wat haalbaar en redelijk is.

Alle leenvoorwaarden zijn erg belangrijk

Als je een lening wilt aanvragen, ga je meestal eerst online om te kijken wat er beschikbaar is. Wat is het maximale bedrag dat kan worden geleend en, belangrijker nog, wat is de rente die moet worden betaald. Dit gebeurt meestal omdat de lening met de laagste rente snel wordt gekozen. Dit is echter niet altijd de juiste strategie. Niet alleen de rente maar ook de voorwaarden kunnen voor een bank of kredietverstrekker verschillen.

Aflossingssnelheid persoonlijke lening, hoeveel maanden duurt deze aflossing?

Het is duidelijk dat de lening op een gegeven moment moet worden terugbetaald. Bij een persoonlijke lening kan de periode waarin de lening volledig moet worden afgelost afhankelijk zijn van het doel waarvoor u het geld wilt besteden. Voor veel banken is de minimale looptijd zes maanden, die kan oplopen tot 144 maanden. Vaak is het doel van de lening bepalend en is het ook een kwestie van onderhandelen en hoe goed je bekend bent bij de bank of kredietverstrekker. Bijvoorbeeld onder de duration voor één target die ABN AMRO hanteert:

Het doel van de lening bepaalt de maximale looptijd van de individuele lening, de looptijd van de lening en de aflossingstermijn van de lening:

Doel van de lening Maximale duur in maanden Maximale looptijd in jaren
Auto of motor 72 6
Het inrichten van een huis 72 6
Tuinindeling 96 8
Aanhanger kopen 96 8
Restauratie 144 12
Onderzoek 144 12
Bij het kopen van een boot 144 12
Meer financiële ruimte 72 6

Hieruit blijkt dat de aflossingstermijn van groot belang is voor het doel van de lening. Dit is belangrijk omdat de looptijd van de lening direct van invloed is op uw maandlasten. Sneller aflossen mag soms boetevrij, maar soms is het niet mogelijk of moet er betaald worden. Het verschilt van bank tot bank.

Tijd om het doorlopend krediet af te lossen, hoe lang duurt het?

In de praktijk geeft een doorlopend krediet de meeste vrijheid. Je spreekt met de bank af hoeveel je per maand aflost, 1,5%, 2% of 2,5%, maar tegelijkertijd heb je ook de vrijheid om extra geld op te nemen zolang je onder de vooraf afgesproken kredietlimiet blijft. Hoeveel je maandelijks terugbetaalt is vaak een kwestie van onderhandelen, waarbij ook je inkomen, vermogen en leeftijd een rol kunnen spelen. In veel gevallen mag boetevrij en ineens aflossen als dat voor u werkt.

Tijd om de hypotheek af te lossen

Meestal sluit u een hypotheek af voor dertig jaar, maar het is nog niet bekend hoeveel u maandelijks voor de hypotheek betaalt. Het aflossingspercentage is grotendeels afhankelijk van het type hypotheek en de periode van de vaste rente. Iedereen die tot 2013 een aflossingsvrije hypotheek heeft genomen en deze lening dit jaar nog heeft, weet dat er een moment komt dat de hele schuld moet worden afgelost, maar beslist zelf of ze het deel eerder willen aflossen. Iedereen die een nieuwe hypotheek afsluit en de hypotheekrente wil aftrekken, sluit een annuïteitenhypotheek af, die ervoor zorgt dat alles in dertig jaar goed wordt afgelost. Dit betekent dat de maximale aflossingstermijn volledig vast ligt. Een kortere looptijd kan alleen gelden voor een overbruggingshypotheek. Bij een hypotheek zijn vervroegde aflossingstermijnen ook erg belangrijk. Niet elke bank staat dit toe. Als de ene bank vervroegde aflossing van de uitstaande hypotheek met meer dan 10% niet toestaat, is bij andere banken onbeperkt aflossen mogelijk. Bijvoorbeeld als de hypotheek hoger is dan de WOZ-waarde en de woning dus onder water staat. Zo is onder bepaalde voorwaarden onbeperkt aflossen van hypotheken bij Florius toegestaan.

Lees verder