Muntgeschiedenis: de allerlaatste gulden

We waren door de middeleeuwen gegaan met een groeiende geldeconomie, maar met een enorme hoeveelheid verschillende munten. Voor de handel was geld nodig, maar de verscheidenheid aan buitenlandse en binnenlandse valuta kan de eerste bankiers soms tot wanhoop hebben geleid. Karel V probeerde een eenheidsmunt tot stand te brengen, maar het resultaat was slechter dan hij had gehoopt.

Inhoud

Dit artikel is een vervolg op Coin History: From Shells to Karel V

80 jaar oorlog

Het begint slecht, in 1568 kwamen we in een oorlog die tachtig jaar zou duren! De provincies hadden geld nodig. Geld toevoegen leek de oplossing, en alle provincies maakten zich er schuldig aan. Het was noodgeld, en in veel gevallen was het amper ‘geld’ waard. De meeste noodmunten hadden een lager dan normaal zilver- en goudgehalte. Tot de oorlog was de werkelijke waarde van deze munten bijna gelijk aan de nominale waarde. Dit systeem wordt vrijgegeven.

Het vertrouwen van het publiek in munten zakte naar een tragisch laag niveau, maar was helaas nog niet bereikt. Holland en Zeelang kwamen met ”
klopte
‘ geld. Alle munten moesten worden geslagen, dat wil zeggen gemerkt. Als je acht hoofden omdraaide, kreeg je zeven hoofden. Dit was verplicht, het gebruik van ongeslagen munten was verboden. Leuk zakgeld voor de schatkist en dus de oorlog, maar de bevolking was niet blij met deze verkapte vorm van belastingheffing. Uit deze tijd stamt het gezegde: geld uit iemands zak kloppen.

Eindelijk een eenheidsmunt

In ieder geval een poging om tot een eenheidsmunt te komen. Het is 1681, als de eerste “staatsmunten” worden geslagen. Het is de eerste poging in de Verenigde Nederlanden om tot een muntstelsel voor alle provincies te komen. Het idee was goed en alle munthuizen begonnen deze munten te slaan, maar ook provinciale of regionale munten bleven geslagen.

Daarom blijft het moeilijk om een ​​eenheidsmunt te definiëren. Er waren verschillende regionale munten en daarnaast waren er allemaal buitenlandse munten. We bleven een handelsnatie met veel buitenlands geld. Ook dit geld was niet altijd van goede kwaliteit. De Staten-Generaal probeert daar iets aan te doen. In de 17e eeuw worden wetten aangenomen die wettig betaalmiddel in de republiek instellen. Daarnaast hebben officiële zilveren en gouden munten een gekartelde rand, waardoor het niet meer mogelijk is om het goed of zilver van de munten af ​​te schrapen.

Napoleon

Rond 1800 krijgen we de Franse koning Lodewijk Napoleon. Lodewijk is de broer van Napoleon en introduceert eerst een enkele munt die in het hele land gebruikt kan worden. We hebben er niet lang van genoten, want in 1810 waren we net een provincie van Frankrijk geworden. De Franse frank wordt wettig betaalmiddel.

Deze munten waren niet zo’n probleem, de ‘granters’, het waardeloze papiergeld dat de Fransen meebrachten, waren een kleine ramp voor de economie. In 1813 versloegen “wij” Napoleon en in 1816 eindelijk één munt!

Wet op een nieuw valutasysteem

Op 18 september 1816 werd de muntwet ingevoerd, waarbij werd overgeschakeld op het decimale stelsel. Vanaf 1816 bestond de gulden uit 100 cent. Er waren ook halve centen, stuivers, dubbeltjes, kwartjes en een tijdje zelfs een munt van drie gulden. Tot 1933 was er zelfs een goudtener.

Willem I bepaalde ook dat op de munt altijd de koning moest staan. Vanaf 1818 werd op de zijkant het opschrift “God with us” gedrukt. Na 1890 stond op de munt altijd de koningin afgebeeld.

Echt de allerlaatste gulden

Bron: Alles, Pixabay De laatste Nederlandse gulden is geslagen in 2001. Op 1 januari volgend jaar stapt Nederland over op de euro. Er zijn 12 Europese landen die, net als Nederland, ook overstappen op de euro. In Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, België, Italië, Finland en Spanje wordt de nationale munteenheid vervangen door de euro. Na 2002 hebben veel andere landen dit voorbeeld gevolgd.

Om elk land toch een soort nationale munteenheid te geven, heeft elk land een andere muntspiegel. Nederland heeft ervoor gekozen om de traditie van de Romeinen en Karel de Grote uit hun eigen geschiedenis voort te zetten en een afdruk van het hoofd van de koningin op de munt te zetten.

Lees verder