Munten: gouden dukaten kopen en verkopen
Gouden dukaten worden veel verhandeld en er kan goed geld mee worden verdiend. Een gouden dukaat is veel waard. De dukaat is van oorsprong een munt die uit Venetië komt en is vernoemd naar de Doge. Ook in Nederland worden sinds de 16e eeuw dukaten geslagen. Aanvankelijk werd het gedaan door verschillende provincies en later door de rijksoverheid. De munt is vooral populair onder verzamelaars. Ze kunnen de munt op verschillende plaatsen kopen en verkopen.
De dukaat was oorspronkelijk een gouden munt die afkomstig was uit de Republiek Venetië. Daar werd de Italiaanse naam “Ducato” gebruikt om een munt aan te duiden die voor het eerst werd geslagen in 1284. De munt is vernoemd naar de functie van de munter, namelijk Doge Giovanni Dandolo. In ongewijzigde vorm zal de munt tot de 18e eeuw worden gebruikt. Op de ene kant van de munt staat Dodge geknield voor Marcus de Evangelist, de auteur van het naar hem vernoemde bijbelboek. Aan de andere kant stond een afbeelding van Jezus Christus. De munt woog 3,5 gram en bevatte bijna 1 gram goud.
Duitse en Hongaarse dukaten
Andere landen begonnen, naar het voorbeeld van de Republiek Venetië, hun eigen dukaten te slaan. Hongarije en enkele kleinere republieken van Oostenrijk en Duitsland zijn goede voorbeelden. Deze munten hadden hetzelfde gewicht en goudgehalte als de munten van de Republiek Venetië.
Waarde van dukaten
Gemodelleerd naar de Venetiaanse dukaat, werd de munt elders in Europa geslagen, waaronder Duitsland en Oostenrijk en Hongarije, met hetzelfde gewicht en hetzelfde goudgehalte. Nederland begon ook zijn eigen dukaten te slaan, wat vanaf 1586 gebeurde. Op de voorzijde van de munt was een ridder afgebeeld. Hij had een bundel pijlen en een zwaard in zijn handen. Op de keerzijde stond de tekst, meestal waar de munt werd geslagen. Alle verschillende provincies hadden hun eigen munteenheid. De verschillende munten konden meestal in verschillende provincies worden gebruikt omdat ze allemaal hetzelfde gewicht en goudgehalte hadden. Soms moesten ze worden ingewisseld bij een geldwisselaar. De waarde van de munt was ongeveer 5 gulden.
Geweldige dukaten
Tot 1808 werden in verschillende provincies munten geslagen. Daarna bleef de dukaat in gebruik als handelsmunt, maar sindsdien wordt de munt centraal geslagen bij de Rijks Munt in Utrecht. De munt werd ook geslagen in Brussel van 1824 tot 1830. Na dat jaar scheidde België zich van Nederland. Daarna kon de dukaat niet meer als wettig betaalmiddel worden gebruikt. De overheid garandeerde alleen het gewicht en het goudgehalte van de dukaat. Tot 1982 werden er nog dukaten geslagen. Het slaan van dukaten kon in opdracht van zowel de overheid als de staat worden gedaan. Particulieren moesten minimaal 10 kilo goud in munten kopen. Het bedroeg ten minste 3.605 dukaten. Na 1982, tot de invoering van de euro in 2002, kon alleen de overheid opdracht geven tot het slaan van dukaten. Soms deed ze het om een bepaalde gebeurtenis te herdenken. Naast de gouden dukaat was er in de 16e en 17e eeuw ook een periode waarin de zilveren dukaat in omloop was.
Gouden Dukaat kopen en verkopen
Er is nog veel handel in dukaten. Ze zijn vooral populair onder verzamelaars. Dit komt omdat dukaten relatief zeldzaam zijn. In de meeste gevallen is er slechts een beperkt aantal overtroffen. De overheid deed dit specifiek om de munt aantrekkelijk te maken voor verzamelaars. Mensen willen gewoon iets hebben dat anderen niet hebben. Bovendien was het goed voor de waarde van de munt omdat er meer geëist kon worden. Ook oude dukaten kunnen veel geld waard zijn. Dit komt omdat veel dukaten later werden omgesmolten voor goud. Dit was nadat de dukaat niet langer als wettig betaalmiddel werd gebruikt. Er zijn verschillende plaatsen waar verzamelaars (gouden) dukaten kunnen kopen en verkopen. Dit kan bijvoorbeeld bij juweliers, muntenhandelaren, muntenbeurzen en op internet. Vooral de dukaten van 1872, 1974, 1985 en 1986 zijn populair.€