Munten en de Koninklijke Nederlandse Munt
De eerste munten in de westerse wereld dateren uit de zevende eeuw voor Christus en bestonden uit elektriciteit. Electrum is een natuurlijk voorkomende legering van goud en zilver. Naast goud en zilver kan elektriciteit ook sporen van koper en andere metalen bevatten. Deze eerste munten hadden een enigszins afgeplatte traanvorm met aan de ene kant een afbeelding en aan de andere kant een soort stempel. Uit deze druppelvorm is een vorm ontstaan die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, namelijk een ronde dunne plaat.
Koninklijke Nederlandse Munt
Tegenwoordig worden de munten geproduceerd door de Koninklijke Nederlandse Munt, die ernaar streeft om op een toonaangevende en creatieve manier munten te produceren die betrouwbaar, innovatief en van hoge kwaliteit zijn. Naast munten als betaalmiddel worden er ook regelmatig herdenkingsmunten geproduceerd.
Dorestads en munten
De eerste Utrechtse munten werden in de zevende eeuw gemaakt in Dorestad, door muntmeester Madeline, als betaalmiddel in het Oud-Romeinse Rijk. Het waren gouden munten. Later werden er ook zilveren penningen gemaakt in naam van Karel de Grote en Lodevik de Vrome. Dorestad was destijds een belangrijk handelscentrum vanwege de ligging aan de Rijn en Lec, maar verloor in de 9e eeuw zijn waarde als zodanig.
Van Balderik tot keizer Karel V
In 937 verleende keizer Otto I het recht om munten te slaan aan bisschop Balderic van Utrecht als gunst aan een vriend, omdat Balderic het beleid van het Duitse koningshuis steunde. Toen de bisschoppen van Utrecht de macht verloren, keerde de muntslag in 1528 terug naar keizer Karel V.
Utrechtse valuta
Tijdens het bewind van Filips II werd in 1567 in Utrecht een nieuwe munt gevestigd, die meerdere malen van locatie veranderde. Vanaf 1579 mocht elke provincie van de Verenigde Republiek zijn eigen munten slaan. Halverwege de zeventiende eeuw verhuisde de Utrechtse Munt wegens ruimtegebrek naar het voormalige Sint-Ceciliaklooster. Het klooster had meer ruimte nodig voor de muntmachines.
Naar koninklijke status
In 1807 werd de Utrechtse Munt de enige nationale munt, in 1814 omgedoopt tot Rijks Munt, die in 1902 onder de directe controle kwam van het ministerie van Financiën. De officiële status van staatsbedrijf werd in 1912 verkregen. In 1994 werd het staatsbedrijf een onafhankelijk bedrijf, waarbij de staat 100% aandeelhouder werd. Vijf jaar later kreeg het bedrijf de koninklijke status.
Koninklijke Nederlandse Muntgebouw
Het huidige KNM-gebouw is gelegen aan de Leidseweg, langs het Merwedekanaal. De bouwstijl is Nederlandse Neo-Renaissance, die verwant is aan de architectuur van de Gouden Eeuw, en daardoor past het uiterlijk goed bij de functie van het gebouw.
Sterker nog, deze functie wordt aangegeven door een sculptuur bij de hoofdingang van figuren die manden met geld dragen. Boven de deur staat in goudkleurige letters geschreven: “Hier kregen ze nooit geld van metaal als vloek, maar altijd als zegen.”
Productieproces
Ontwerp
De productie van een munt begint natuurlijk met het ontwerp op papier, rekening houdend met het uiteindelijke uiterlijk op het metaal en het reliëfeffect.
Model
Nadat het model op papier is goedgekeurd, gaan gipsmodelleurs aan de slag. Een gipsmodel op schaal 4: 1 wordt gemaakt met behulp van metalen boetseergereedschappen en, voor sommige onderdelen, mallen en een graveermachine. Het model wordt vervolgens verkleind en er wordt een meesterstempel gemaakt.
moeders zegel
De productie van de hoofdafdichting wordt uitgevoerd met een reductie-inrichting. Dit apparaat scant het model nauwkeurig en freest het model tot verkleind formaat in een stalen plaat.
Productiezegels
De volgende stap is het maken van productiezegels. Als gevolg hiervan wordt het reliëf van de meesterstempel eerst uitgehard en worden met deze stempel productiezegels gemaakt. Ze worden vervolgens gepolijst en kunnen vervolgens worden gebruikt in muntpersen om munten te maken.
Munten maken
Ten slotte worden de munten door een van de zogenaamde rondellen geslagen. Een roundelis is een ruwe muntplaat die uit een plaat metaal wordt geponst of gezaagd. Bij een muntpers drukt eerst de bovenste pons en vervolgens de onderste pons de afbeelding in de cirkelvormige cirkel. Op deze manier kunnen er ongeveer 750 munten per minuut worden geslagen.€