Munten door de eeuwen heen
Naast papiergeld gebruiken we ook munten bij het betalingsverkeer, zolang we geen pinpas of internetbankieren gebruiken. Een munt is (meestal) een platte ronde schijf. Om een munt als betaalmiddel geldig te laten zijn, moet deze bepaalde details hebben. Dit omvat het aangeven van de waarde van de munt en bevat vaak informatie zoals het land waar de munt is geslagen en enkele symbolen of afbeeldingen met afbeeldingen.
Oude munten uit een combinatie van metalen
Elektriciteit
De eerste munten dateren waarschijnlijk van rond 600 voor Christus en werden gemaakt in de Lydische hoofdstad Sardis. Lydia was een oud koninkrijk in Klein-Azië. Het materiaal van deze munten was elektriciteit. Electrum is een mengsel van zilver en goud met sporen van andere metalen zoals koper. De combinatie van deze metalen komt in de natuur voor. Daarom worden de metalen niet samengesmolten als een legering. De vormen van deze munten waren een soort druppels, ze werden dus niet geslagen zoals de latere platte munten. De kleur varieerde met de verhouding van de verschillende metalen, van lichtgeel tot felgeel.
Drachme
In het midden van de zesde eeuw voor Christus had het oude Griekenland een zilveren munt, een drachme genaamd, ongeveer gelijk aan een dagloon.
Denarius
In het Romeinse Rijk was de denarius de belangrijkste handelsvaluta, die kan worden beschouwd als een variant van de drachme, geïntroduceerd rond 200 voor Christus.
Antonine
Later werd de denarius vervangen door de antoninianus.
Stevig
Later in het Romeinse rijk werd de gouden solidus geïntroduceerd als de belangrijkste valuta en verloor zilver zijn belang. Koperen munten werden in die tijd ook door de Romeinen gemaakt.
Munten in verschillende vormen
Er zijn drie muntvormen. Gegoten munt, gesneden munt en geslagen munt.
vorm
In China werden munten eeuwenlang geslagen en waren vaak voorzien van een gat in het midden. Hierdoor konden ze worden geregen in een string. Dit was vaak nodig vanwege de lage waarde van de munten. Het aantal munten dat in één streng werd geregen, varieerde. Tot het begin van de 20e eeuw wisselden Chinese munten op deze manier van eigenaar.
plakjes
In Indiase munten werden gegoten staven gesneden en vervolgens geslagen.
Gebroken
Munten werden en worden nog steeds geslagen in het Westen. Vervolgens wordt een ronde metalen schijf in de mal gestoken en wordt de afbeelding onder hoge druk in de schijf gestempeld.
Munten zijn altijd voornamelijk geslagen van zilver en goud
Traditioneel werden munten voornamelijk gemaakt van zilver en goud, soms gelegeerd met min of meer koper. De waarde van het materiaal van de munt kwam oorspronkelijk ongeveer overeen met de waarde van de munt. In het verleden zorgde dit wel eens voor problemen omdat bijvoorbeeld de waarde van goud afhing van de gewonnen hoeveelheid. In het oude Egypte was er bijvoorbeeld ook een tijd dat goud minder was dan zilver omdat er wel goudmijnen waren maar geen zilvermijnen. Bij schaarste is de prijs hoger.
Einde van gouden en zilveren munten
Het gebruik van koper kwam pas in de zeventiende eeuw op de voorgrond. Later werd koper vervangen door brons en bronzen munten door koper-nikkel. Om koper-nikkelmunten te onderscheiden van zilveren munten, werd hun vorm vaak aangepast om vierkant of dubbel dik te zijn, of met een gat in het midden. De eerste koper-nikkelmunt in Nederland werd het “avondkwartier” genoemd omdat het bij slechte verlichting voor een kwart kon worden aangezien. Vanaf de Napoleontische tijd werden gouden munten steeds vaker vervangen door papiergeld. De Eerste Wereldoorlog betekende het einde van het gebruik van gouden munten als betaalmiddel en werd vervangen door goedkope munten geslagen uit zink en aluminium. Toen de prijs van zilver in de jaren zeventig steeg, betekende dit het einde van de zilveren munten. Moderne munten zijn vaak gemaakt van een complexe legering waardoor de munten lang meegaan.
Lees verder
€