Moolah: digitale betaalterminals voor handelaren

In het voorjaar van 2014 gaat het bedrijf Moolah prototypes bouwen van een nieuw type betaalterminal. De machines accepteren verschillende soorten cryptocurrencies op verschillende manieren. Hiermee kunt u eenvoudig betalen met digitale munten (munten of cryptocurrencies genoemd) bij (offline) handelaren.

Bitcoin, Dogecoin en Litecoin betaalterminal

Er zijn al eerder betaalterminals voor bitcoins gebouwd. Dit zou echter de eerste machine zijn waar je op verschillende manieren met verschillende cryptocurrencies kunt betalen. Aanvankelijk was het de bedoeling om dertig prototypes te bouwen, maar vanwege de grote belangstelling hebben de fabrikanten dit uitgebreid tot vijftig prototypes. Prototypes zijn meestal klaar en geleverd in maart of april 2014. Elk prototype kost ongeveer 550 USD (alleen betalen in BTC, DOGE of LTC, fabrikanten accepteren geen USD, EUR, GBP). Het uiteindelijke commerciële product, dat de fabrikanten binnenkort op de markt hopen te brengen, kost ongeveer $ 750.

De betaalterminal is gebaseerd op Raspberry Pi, een open source hardwareplatform waarop ontwikkelaars allerlei modules kunnen aansluiten. Raspberry Pi en soortgelijke Arduino komen niet alleen binnenkort naar nieuwe betaalterminals, maar worden ook veel gebruikt als de centrale boordcomputer in robots vanwege hun lage kosten, gemakkelijke beschikbaarheid en gebruiksgemak voor hardwareontwikkelaars en ingenieurs.

Opties

Er zijn verschillende manieren om met munten of gewoon contant aan de automaat te betalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende modules. Sommige modules zijn standaard, andere zijn optioneel.

Near Field Communication (NFC)

We gebruiken allemaal al regelmatig NFC-kaarten. Dit zijn pasjes (ter grootte van een bankpas, maar zonder zichtbare chip) waarmee informatie kan worden uitgewisseld met een NFC-ontvanger. Versleutelde financiële transacties in cryptocurrencies kunnen ook worden uitgewisseld met behulp van NFC-technologie. Steeds meer smartphones ondersteunen NFC, waardoor de stapel plastic pasjes in je portemonnee straks kleiner wordt. De betaler gebruikt zijn smartphone om de betaling aan de betaalterminal te controleren en te bevestigen.

Camera en QR-code

Smartphone-gebruikers van wie het apparaat geen NFC ondersteunt, kunnen hun camera en scherm gebruiken om te betalen. Het apparaat heeft ook een ingebouwde camera die is geprogrammeerd om QR-codes te scannen. In QR-codes kan allerlei informatie worden opgeslagen. Er zijn al veel bedrijven die QR-codes gebruiken als geavanceerde barcode of voor reclame. U kunt echter ook voldoende informatie in een QR-code opslaan om een ​​sterk versleutelde digitale valutaportemonnee op te slaan. De QR-code kan ter plaatse worden gegenereerd met de smartphone van de betaler. De code wordt gegenereerd op basis van het ingevoerde bedrag en wordt door de betaler bevestigd met behulp van een beveiligingscode, patroon of vingerafdrukscanner. Een smartphone kan een eigen portemonnee hebben of kan worden gekoppeld aan een online portemonnee (de eerste is veiliger).

Offline portemonnee-printer

Met de printer kunt u offline portemonnees afdrukken met QR-code, vervaldatum en andere verificatie. De portemonnee is zo geprint dat deze niet verbonden is met internet, waardoor het een minder makkelijk doelwit is voor hackers. Met behulp van de QR-code op de geprinte portemonnee kunt u deze digitaal opnieuw opslaan of een back-up maken op een USB-stick of SD-kaart.

Log in op de online portemonnee

Betaalterminals zijn aangesloten op internet. Handelaren kunnen hun online portemonnee van Moolah zelf of een ander online portemonneebedrijf op de machine aansluiten. Betalingen in Bitcoin, Dogecoin of Litecoin kunnen bijvoorbeeld direct worden overgezet naar de Bitcoin-, Dogecoin- of Litecoin-portemonnee van een handelaar. Op deze manier kunnen transacties worden geverifieerd op het digitale valutanetwerk. Het toestaan ​​van een klant om in te loggen kan ook worden gebruikt om de betrouwbaarheid of identiteit van de klant te verifiëren.

Betaal alleen met contant geld

De machine heeft ook een module die bankbiljetten in verschillende valuta’s, zoals euro’s, Amerikaanse dollars en Britse ponden, kan controleren en opslaan. Bankbiljetten in reguliere valuta (euro) zijn voor de handelaar, Moolah zelf accepteert geen gewoon geld, alleen digitale munten. De gehele betaalautomaat is ondergebracht in een beveiligde afgesloten ruimte (zoals in bijvoorbeeld drankautomaten).

Bankpas (gepland in latere versies)

Moolah wil in de toekomst ook de mogelijkheid bieden om met reguliere bankkaarten te betalen, maar deze mogelijkheid is nog niet ingebouwd in de eerste prototypes die Moolah nu gaat produceren.

Fiscale en wettelijke schemerzone

De technologische vooruitgang gaat snel, veel sneller dan wetten kunnen worden geschreven en gestemd. Moolah beweert nu gevestigd te zijn in Zwitserland, bekend om zijn bankgeheim en grote (verborgen) rekeningen van rijke mensen. Moolah beweert financieel niet gereguleerd te zijn (maar in termen van privacywetgeving) omdat ze geen fiatgeld verwerken en er geen cryptocurrency-wetgeving is. Betaalautomaten accepteren bijvoorbeeld bankbiljetten, maar die zijn bedoeld voor de handelaar zelf, niet voor het bedrijf. Naarmate de wetgeving zich ontwikkelt in Zwitserland, kunnen ze een gereguleerde financiële instelling worden.€