Moet ik beginnen met beleggen?

Om je geld terug te krijgen, kun je een spaarrekening openen en elk jaar een paar procent van de rente innen. U kunt ook een hoger rendement behalen, maar er is een risico aan verbonden. Beleggen geeft u de mogelijkheid om een ​​hoger rendement te behalen, maar u kunt ook aanzienlijke verliezen lijden.

Beleggen is niet voor alle doeleinden geschikt. Geld dat u tijdelijk opzij gaat zetten voor korte termijn uitgaven is niet geschikt om te beleggen. Beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Je moet er rekening mee houden dat je wat geld verliest. Als je dit geld echt nodig hebt, kun je beter beginnen met sparen. U moet ook alleen beleggen met het geld dat u nog over heeft. Er zijn in het verleden grote winsten gemaakt, maar u kunt binnen enkele maanden ook gemakkelijk dertig procent of meer van de waarde van uw vermogen verliezen.

Wanneer moet je beginnen met sparen?

De zekerste manier om terug te komen is door te beginnen met sparen op een spaarrekening. Het rendement dat u kunt behalen verschilt van bank tot bank en is ook afhankelijk van de algemene rente. De opbrengst varieert van ongeveer één tot vijf procent. Als u spaart bij een bank onder toezicht van De Nederlandsche Bank, staat de Nederlandse overheid garant voor uw spaargeld tot € 100.000 (in 2010) per rekeninghouder. Voor grotere bedragen is er geen garantieregeling. De rente op sparen verschilt sterk van bank tot bank. Om nieuwe klanten aan te trekken, hanteren banken ook vaak een hogere rente voor kortetermijnsparen.

Wanneer moet je beginnen met beleggen?

Beleggen is nog steeds een gevaarlijke manier om uw geld in te zetten. Prijzen kunnen sterk fluctueren. Door de ontwikkeling van de economie of de slechte prestatie van een bedrijf waarin u heeft geïnvesteerd, kunt u te maken krijgen met grote prijsdalingen. Mensen die veiligheid prefereren, moeten niet in aandelen beleggen. U moet alleen beleggen met geld dat u lang kunt sparen. Je moet denken aan een periode van vijf tot twintig jaar. U kunt prijsdalingen in de loop van de tijd compenseren door simpelweg gedaalde aandelen aan te houden en te wachten tot ze weer in waarde stijgen.

Wanneer beginnen met beleggen?

In een tijd waarin de aandelenkoersen laag zijn, kunt u een aandeel kopen voor een relatief laag bedrag dat in de toekomst waarschijnlijk weer in waarde zal stijgen. Het probleem is dat je het pas weet als de prijzen laag zijn. Aandelenkoersen die twintig procent in waarde zijn gedaald, kunnen nog twintig procent dalen. Je weet van tevoren niet wat een goed instapmoment is.

Spaarvoordelen

Als u uw geld op een spaarrekening zet, weet u ongeveer wat u kunt verwachten. Spaarrente kan dalen of stijgen, maar u neemt geen risico. Wanneer uw bank de spaarrente verlaagt, kunt u eenvoudig een nieuwe spaarrekening openen bij een andere bank met een hogere rente.

Voordelen van beleggen

Door te investeren kunt u hoge winsten behalen. U kunt op één dag meer verdienen dan u in een heel jaar op een spaarrekening krijgt.€