Mobiliteitsbudget of leaseauto

De leaseauto wordt steeds vaker vervangen door het mobiliteitsbudget. De werknemer weet dat een leaseauto meestal een flinke inkomenstoeslag betekent, maar een leaseauto is niet altijd de beste optie. Bijvoorbeeld omdat er in de stad geen parkeerplaats is of er om de hoek vergaderd wordt. Bereken hoeveel een zakelijke leaseauto werkelijk kost. Dan is het mobiliteitsbudget een betere en flexibelere oplossing, een nieuwe trend in 2020.

Lease auto

Een mooie leaseauto geeft status en is een leuke bijkomstigheid. Wie echter ook privé een leaseauto gebruikt, kan te maken krijgen met een forse inkomensstijging. En dit, al is een leaseauto niet altijd de beste oplossing. Wie in Amsterdam werkt, kan vaak beter wandelen of fietsen. Maar ook dan loopt de teller inkomenstoeslag elke maand door. Natuurlijk kun je een elektrische auto nemen zonder opwaarderen, maar de meeste zakelijke rijders doen dat meestal niet. Een mobiliteitsbudget kiezen of een mobiliteitsbudget combineren met een goedkopere huurauto lijkt een veel betere oplossing.

Wat is een mobiliteitsbudget

Alle bedrijven die hun werknemers reiskosten geheel of gedeeltelijk vergoeden of een auto leasen, kunnen een mobiliteitsbudget voor werknemers opstellen. Het belangrijkste is dat de medewerker vervolgens bepaalt hoe hij reist en zijn eigen budget beheert. De medewerker weet als geen ander wat de meest comfortabele, comfortabele reis oplevert en wat het goedkoopst is. Hij betaalt voor zichzelf. En de werknemer zal het zeker verstandig doen, want een grote prikkel lijkt te zijn dat als er aan het eind van het jaar een overschot op het budget is, dit bedrag aan de werknemer wordt uitgekeerd. Deze extra inkomsten worden wel belast, maar toch. De werkgever weet met het gestelde budget precies waar hij aan toe is, de werknemer kan veel beter een comfortabele reis plannen en daar profiteert natuurlijk ook het milieu van. Op landelijke schaal gaat het zeker niet om een ​​klein bedrag. Vorig jaar gaven werkgevers in totaal ruim 15 miljard euro uit aan de kosten van het verhuizen van werknemers.

Auto voor privégebruik

Het gebruik van een zakelijke auto voor privédoeleinden is een loon in natura, waarover loonbelasting, premie volksverzekeringen en Zvw worden geïnd. Iedereen die privé niet meer dan 500 kilometer per jaar rijdt, kan bij zijn werkgever een verklaring opvragen over het niet privé gebruiken van de auto. Daarna eindigt de add-on. Bereken daarom altijd vooraf hoeveel een zakelijke leaseauto u gaat kosten en of privégebruik zinvol is.

Ik rijd in 2020 nog steeds een leaseauto

Ongeveer een derde van de werknemers koopt bij voorkeur een leaseauto en gebruikt deze ook privé. De trend is dat het niet meer altijd gaat om het kiezen van de grootste auto die er is, maar dat er steeds meer aandacht is voor wat het financieel betekent. De autokeuze maakt immers nogal wat uit voor de nieuwe auto bijtelling in 2020 waaruit inkomstenbelasting en premie worden betaald.

Slot

Iedereen die vaak vergadert in de stad weet dat een auto niet altijd de beste oplossing is voor vervoer. Het leasen van een auto geeft status en is vaak handig voor privégebruik, maar kan relatief duur zijn. Daarom kiezen steeds meer medewerkers voor een mobiliteitsbudget. Deze zelfsturing is efficiënt, gunstig voor de medewerker en gunstig voor het milieu. Vraag ernaar bij je werkgever en bedenk dat een combinatie van leasing en een mobiliteitsbudget vaak mogelijk is.

Lees verder