Mobiel bankieren: voor- en nadelen
Samen met de grote ontwikkeling van smartphones wordt mobiel bankieren steeds populairder. Eind 2013 werd bankieren, een paar jaar geleden nog als de toekomst gezien, al gebruikt door tweederde van de gehele bevolking van Nederland.
Mobiel bankieren kan via de bank-app op een smartphone of tablet. Deze app is beveiligd met een mobiele pincode.
Populair bij jonge en oude bankiers
De mobiele manier van financiën beheren is vooral populair onder jongeren onder de 30 jaar. Van een groep van 965 Nederlanders die eind 2013 door ING werd ondervraagd, zei 30 procent dat ze alleen bankieren met een smartphone- of tablet-app. Maar liefst 75% gebruikt een app om hun bankzaken te regelen. Dit percentage neemt af naarmate mensen ouder worden, maar bij de 60-plussers bankiert nog zo’n 30% met een smartphone- of tablet-app. Dit betekent een verdubbeling ten opzichte van 2012.
Even mijn saldo checken..
“Controleer gewoon mijn saldo” is een steeds vaker voorkomende claim. Eind 2013 gebruikte veertig procent van de Nederlanders een mobielbankieren-app in een winkel om hun rekeningsaldo te checken. Ruim een derde van de jongeren heeft via de app ter plekke geld overgemaakt van spaargeld naar een betaalrekening. Jongeren geven aan dat ze ongeveer drie keer minder kans hebben op rood staan omdat ze nu meer controle hebben over hun bankrekening als ze mobiel bankieren.
Locaties
Waar jongeren mobiel bankieren vooral gebruiken op het werk of in de winkel, doen ouderen het vooral thuis of op vakantie. Ook onderweg bankieren wordt steeds populairder, vooral onder jongeren.
Voordelen van mobiel bankieren
- Snel
- Goedkoop
- Er is geen specifieke plaats
- Weet altijd hoeveel geld je hebt
Nadelen van mobiel bankieren
- Minder functionaliteiten dan bij internetbankieren
- Potentieel voor misbruik
- Voor betalingen boven een bepaald bedrag of naar een nieuw rekeningnummer is een extra apparaat nodig om de betaling te bevestigen
Potentieel voor misbruik
Sommige Nederlanders geven aan geen gebruik te maken van mobiel bankieren omdat ze bang zijn voor misbruik. Hier zit iets in. De meeste smartphones zijn niet zo uitgebreid uitgerust met antivirussoftware als computers. De meeste apps voor mobiel bankieren zijn echter beveiligd met een persoonlijke pincode. Bedek uw telefoon zorgvuldig wanneer u deze code op een openbare plaats gebruikt. Ook is het altijd verstandig om na gebruik van de app uit te loggen en je smartphone of tablet te vergrendelen met een pincode. Ook is het af te raden om mobiel te bankieren als je een open netwerk gebruikt, omdat je niet kunt controleren hoe goed dat netwerk is beveiligd.
Er is extra beveiliging ingebouwd omdat voor sommige betalingen, zoals een grote betaling of een betaling op een nieuw rekeningnummer, verificatie van de betaling vereist is voordat deze wordt gedaan. Deze verificatie gebeurt met Random Reader (Rabobank), e.dentifier (ABN AMRO), Tancode (ING) of digipas (SNS Bank).
Vergeet tot slot niet de bank te informeren als u uw smartphone of tablet kwijtraakt of gestolen wordt.€