Minimale mensen moeten ook maandelijks sparen

Geld besparen is een goede manier om geldzorgen in de toekomst te voorkomen. Door een kasbuffer op te bouwen, kunt u rekenen op een vangnet in moeilijke tijden. De praktijk is echter anders. Wij Nederlanders sparen geld, maar als we eenmaal een goed bedrag hebben gespaard, gaan we het uitgeven. Het is belangrijk om te beginnen met sparen, vooral voor mensen met een laag inkomen en andere mensen die elke maand moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Nederlanders zijn van nature erg zuinig. Wij zijn zuinig en zetten het overgebleven geld veilig op een spaarrekening. Sommigen durven te investeren totdat weer duidelijk wordt dat aandelenkoersen kunnen dalen in plaats van stijgen. Op dat moment schakelt de particuliere belegger weer over op sparen. Op internet vind je inmiddels tientallen vergelijkingssites die zich richten op het vergelijken van spaarrentes. De keerzijde van sparen is dat het je relatief weinig geld oplevert, maar aan de andere kant wel zekerheid geeft. Mensen die hoge rendementen nastreven, zullen meer risico moeten nemen en hebben dus ook kans op een negatief rendement. Helaas kan niet iedereen sparen. Deze groep heeft al moeite om elke maand de eindjes aan elkaar te knopen. Moet deze groep echter ook gaan sparen?

Sparen, maar waarvan?

Grote groepen Nederlanders zitten op het sociaal minimum. Ze moeten rondkomen van het minimumloon of zelfs maar een percentage daarvan. Hoewel het veel moeite kost om de eindjes aan elkaar te knopen, is het erg belangrijk om elke maand wat te sparen. Gezinnen die niet kunnen sparen met een vast maandinkomen komen in de problemen zodra er een financiële tegenvaller optreedt. Het is onmogelijk om te vangen. Een lening afsluiten kan bij kredietverstrekkers meestal wel, maar op basis van het maandelijkse bestedingspatroon kan de schuld niet worden afgelost. Elke maand raakt het beschikbare geld op, dus er is geen ruimte om extra kosten te maken.

Nog steeds geld vrijgeven

Gezinnen die niet kunnen sparen, doen er echter verstandig aan nu actie te ondernemen voordat het te laat is. Het is beter om nu te beginnen met sparen dan wanneer het te laat is. Als je eenmaal schulden hebt, zal het veel moeilijker zijn om je geld terug op orde te krijgen. In dat geval krijgt u te maken met een hoge leningrente. Je hebt dus de keuze om nu te beginnen met sparen met een (laag) rendement, of het geld vrij te maken nadat je schulden hebt gemaakt om een ​​hoogrentende lening af te lossen.

rekenvoorbeeld

Om onverwachte uitgaven te dekken, moet u een lening van € 5.000 afsluiten. In dit geval ga ik uit van een doorlopende lening met een rentepercentage van 9 procent. De lening kost je 450 euro aan rente per jaar. Maandelijkse hoofdsom en rentebetaling van 2 procent van de hoofdsomschuld moet worden verwacht, d.w.z. 100 € per maand. Vanaf nu moet u elke maand veel gaan sparen om $ 100 beschikbaar te hebben om uw schuld af te betalen. Als u dit eerder had gedaan, had u eerst rente ontvangen over het spaarbedrag en had u voor onverwachte uitgaven niet of minder hoeven lenen.€