Minder werken, is deeltijdpensioen iets voor jou?

Naarmate u ouder wordt, begint u stilaan aan uw pensioen te denken. Wil je voltijds blijven werken tot je met pensioen gaat? Of wil je stiekem eerder weg? Met parttime pensionering opent zich plotseling een heel nieuw scala aan mogelijkheden. Deeltijdpensioen betekent dat u minder gaat werken en uw inkomen gedeeltelijk verrekent met een pensioenuitkering.

Wat is een deeltijdpensioen?

Je komt op een punt in je leven dat je wilt genieten. Reis, besteed meer tijd aan je hobby of leef je leven gewoon langzamer. Maar nu de pensioengerechtigde leeftijd nog verder wordt verlengd, lijkt dat moment nog ver weg. Niet voor niets zoeken steeds meer mensen naar een alternatief, zoals een deeltijdpensioen. Zoals de naam al doet vermoeden, ga je een deel van de week met pensioen. Dit betekent dat u bij een deeltijdpensioen kunt kiezen om uw pensioen één of twee dagen per week te gebruiken. De overige dagen van de week werk je gewoon door. Voor de gewerkte uren krijgt u uiteraard uw standaard uurloon. Vrije uren worden aangevuld met geld uit een deeltijdpensioen.

Deeltijdpensioen: een passend alternatief

Weet je zeker dat je die twee extra jaren niet wilt werken? Ook jij levert al zo lang een bijdrage aan de samenleving en geniet van je welverdiende rust. Dan kunt u denken aan vervroegd pensioen. Maar voor velen is deze optie financieel niet mogelijk. Zo bouwt u minder werkjaren op, waardoor uw uiteindelijke pensioen lager wordt. En het heeft grote gevolgen voor u en uw gezin. Misschien denk je daarom de laatste jaren aan een bijbaan, ook al scheelt het je ook nog eens veel geld, al kun je dat salaris wel goed gebruiken. Een deeltijdpensioen is een goede tijdelijke oplossing. U blijft gewoon meerdere dagen per week op de loonlijst staan ​​en over de resterende uren krijgt u een deel van uw pensioen uitbetaald. Voor veel mensen is deze combinatie van deeltijdpensioen dus een mooi alternatief. Hoe dan ook, deeltijdpensioen biedt een hele reeks nieuwe mogelijkheden.

Uren compenseren bij deeltijdpensioen

Met een deeltijdpensioen gaat u minder uren per week werken. Hierdoor spaart u natuurlijk ook minder voor uw toekomstige pensioen. Want alleen de dagen dat u daadwerkelijk werkt, tellen mee bij de pensioenopbouw. Daarom moet het zorgvuldig worden overwogen voordat u een definitieve keuze maakt. En voor veel mensen zijn deze financiële gevolgen een reden om deeltijdpensioen aan u voorbij te laten gaan. Of ze zoeken een manier om het gederfde inkomen in te halen. Dit kan bijvoorbeeld door wat langer door te werken. Maar omdat ze minder uren werken, zien gepensioneerden dit vaak niet als een probleem. Deeltijdpensioen geeft hen al veel vrijheid.

Bepalingen over deeltijdpensioen

Als u in deeltijd met pensioen wilt gaan, zijn er natuurlijk enkele regels waar u zich aan moet houden. U moet bijvoorbeeld minimaal 55 jaar oud zijn om voor deze regeling in aanmerking te komen. En zelfs als je ervoor kiest om wat langer door te werken, moet je tegen de tijd dat je 70 bent toch echt volledig met pensioen zijn. Er zijn enkele beperkingen aan het aantal dagen per week dat deeltijdpensioen kan worden gebruikt. U bepaalt in principe hoeveel uren u werkt en hoeveel dagen u deeltijdpensioen gebruikt. De enige voorwaarde die hiervoor geldt, is dat u minimaal 3 maanden lang minimaal één dag per week deeltijdpensioen ontvangt. Overweegt u een deeltijdpensioen, bespreek dit dan vooraf met uw werkgever. Want daar zijn veel bedrijven nog niet helemaal klaar voor. Hoewel deeltijdpensioen misschien de beste optie lijkt voor de toekomst.€