Minder uitgeven in winkels

Je hebt jezelf als doel gesteld om minder geld uit te geven in winkels. Maar ergens vind je het moeilijk. Wat kunt u eigenlijk doen om uw uitgaven te beperken?

Winkelen

Het oude, betrouwbare advies van mijn grootmoeder is hier van toepassing. Zorg dat je vol zit voordat je gaat winkelen. Volg altijd je boodschappenlijstje! Dit betekent dat je een weekmenu maakt voordat je naar de supermarkt gaat. Noteer de voedingsmiddelen die u gaat eten en verdeel ze in groenten/fruit, vlees of vleesvervangers, zuivelproducten en koolhydraten. Met koolhydraten bedoel je aardappelen, pasta, rijst of bijvoorbeeld couscous (huismerk!).

Bezoek aan de winkel

Het blijkt gewoon dat wanneer je de winkel meerdere keren bezoekt, je de neiging hebt om meer te kopen. Dit geldt niet alleen voor het reguliere supermarktbezoek. Je hebt ook een betere kans om iets uit te geven als je eindeloos online winkels op internet bladert. Dus: ga in geen geval onnodig naar winkels. Ook lijkt het erop dat mensen die veel tv kijken vaker ontevreden zijn. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk als je weet hoe advertentiebudgetten zijn. Trouwens, is het je ooit opgevallen hoeveel advertenties er worden gemaakt voor zaken als frisdranken en chocoladerepen? Ga één keer per week naar de winkel en koop volgens uw lijst. U kunt meerdere aankopen doen, maar doe dit met een goede reden. Als je bijvoorbeeld geen auto hebt, maar wel fietst, kun je niet altijd alles tegelijk meenemen. Het lijkt er ook op dat je de neiging hebt om meer te kopen als je verschillende supermarkten bezoekt. Bezoek meerdere supermarkten alleen met een vooraf bepaald plan en houd je aan je lijstje!

Aanbiedingen

Laat je niet verleiden om artikelen te kopen met een aanbieding. Koop in feite alleen als u de artikelen ook zonder aanbieding zou kopen. Anders is de kans groot dat dat pakket vanaf nu nog ongeopend in je voorraadkast ligt.

Private label of merkloos

Tegenwoordig hebben veel supermarkten hun eigen huismerk of zelfs C-merken. Voor bijvoorbeeld pasta, rijst, tomatenpuree en andere soortgelijke producten is er niets mis mee om voor dit soort C-merken te kiezen. Experiment. Als het prijsverschil het waard is en de smaak en kwaliteit niet veel verschillen, kun je er net zo goed je geld aan uitgeven.

Goedkoop koken

De oude recepten van moeder en grootmoeder kunnen vaak verrassen. Niet alleen qua smaak, maar ook qua kosten. Supermarkten verkopen niet voor niets allerlei gratis tijdschriften met recepten. Over het algemeen bevat het niet de goedkoopste ingrediënten. Als je goedkoop en voedzaam wilt koken, graaf dan in en vind de favoriete recepten van je grootmoeder en moeder.

Oma’s winterklassieker

Zo’n klassieker in de winter is bijvoorbeeld stoofpot van wortel en ui. De winterpeen is een redelijk goedkope groente, net als de grote Hollandse ui. Voeg wat Hollandse frietjes toe en je hebt een voedzame basis. Voor niet-vegetariërs kun je wat spek of rookworst toevoegen. Andere favoriete stoofschotels zijn kool met worst of andijviestoofpot. Wanneer u uw ingrediënten van Nederlandse bodem haalt, spaart u niet alleen uw portemonnee, maar spaart u ook het milieu, want uw voedsel hoeft niet vervoerd te worden ten koste van veel fossiele brandstoffen.

Oma’s zomerklassieker

Als het erg warm is, is koud eten een ramp! Kook wat aardappelen. Gebruik een beetje mayonaise en de variaties zijn eindeloos. Voeg naar smaak gekookte eieren, olijven, tomaat, gewone sla, augurken of ingelegde uien toe. De iets duurdere combinatie met tonijn en sperziebonen heet in Frankrijk Salade Niçoise. Serveer je het met wat toast, dan heb je een complete maaltijd. Een andere klassieker is pastasalade. Door gekoelde pasta kun je verschillende ingrediënten mengen. Pasta is een goedkope basis. Als toetje op een warme dag: goedkope ijslolly’s. Denk aan dubbelstoks ijshoorntjes van weleer. Een sappige meloen op midzomer hoeft ook niet duur te zijn.€