Minder hypotheekrente betalen in 2021

U wilt een lagere hypotheekrente betalen en lagere woonlasten. Hoe bereik je dit rentevoordeel en zijn lagere hypotheekrentes altijd mogelijk? Als de krant zegt dat de hypotheekrente gaat stijgen, hoeveel betaalt u dan voor uw hypotheek? Het maakt een groot verschil of het je eerste hypotheek is en dus nieuw op de woningmarkt, of dat je al een hypotheek op je eigen woning hebt. Hoe lager de hypotheek, hoe lager de hypotheekrente kan zijn.

Hypotheekrente is nog steeds laag

Je leest het in de krant en je ziet het op tv, de hypotheekrente is in tijden niet zo laag geweest. Daarna wordt snel geconcludeerd dat het goed gaat met de eigenaar van het huis, maar helaas is dit niet altijd het geval. Een hypotheek is een langlopend contract waar je niet zomaar vanaf komt. Een hypotheek brengt allerlei voorwaarden met zich mee, en het afsluiten van een hypotheek brengt allerlei voorwaarden met zich mee. Iedereen die automatisch profiteert van een lage hypotheekrente is nieuw op de woningmarkt. Een beginner sluit een hypotheek af tegen de actuele marktrente. Als de hypotheek eenmaal is afgesloten, is de beginner niet langer een beginner, maar ook aan allerlei voorwaarden gebonden.

Hoe verlagen we de hypotheekrente, we willen allemaal rentevoordeel

U wilt natuurlijk ook een lagere hypotheekrente betalen. Er zijn verschillende rentevoordelen beschikbaar:

U wilt direct lagere woonlasten en een goedkopere hypotheek

Het kopen van een huis en het krijgen van een hypotheek is voor de meesten van ons een langdurig proces. Als u direct wilt besparen op de woonlasten, kunt u het beste contact opnemen met de bank of advies inwinnen. Vervolgens vergelijkt u de hypotheekrente die u nu elke maand betaalt met de kosten in de nieuwe situatie. Deze nieuwe situatie omvat de nieuwe rente, eventueel boeterente, eventueel notariskosten, eventueel taxatiekosten en eventueel advieskosten. Het spreekt voor zich dat de bottom line pas positief is als u ook daadwerkelijk minder betaalt.

De beginner is door stijgende huizenprijzen geen dikke koper meer

Vooral voor nieuwkomers op de woningmarkt heeft de lage hypotheekrente direct effect op de portemonnee, maar ook de huizenprijzen stijgen. Voor degenen die nieuw zijn op de woningmarkt, is het ook een goed idee om verschillende banken te bezoeken voor een vrijblijvende offerte. Sommige banken passen tarieven sneller aan nieuwe marktomstandigheden aan dan andere. Daarom betaal je bij de ene hypotheekverstrekker veel minder dan bij de andere. En toch doet u er goed aan niet alleen naar de hypotheekrente te kijken. Het is zeer aannemelijk dat u liever wat meer rente betaalt voor een lange termijn met veel vertrouwen dan een korte hypotheek met vaste rente en zelfs een variabele hypotheekrente. Daar staat tegenover dat de hypotheekrente ook verder kan dalen, wat met een lange resterende looptijd moeilijker te benutten is. Maar goed, je kunt ook niet alles hebben.

Conclusie, hoe kan ik in 2021 minder hypotheekrente betalen

Lage hypotheekrentes zijn anders voor een eerste hypotheek dan voor een huiseigenaar die een paar jaar geleden een hypotheek heeft afgesloten. Een beginner kan de lage hypotheekrente direct incasseren, de eigenaar van de bestaande hypotheek zal meer moeten doen om de kosten te drukken en dit proces duurt vaak meerdere jaren. Dan verlaagt u uiteindelijk uw hypotheekrente door oversluiten of rentemiddeling en verlaagt u uw hypotheek door in de loop van een jaar (zeg, 2021) extra af te lossen.

Lees verder