Miljoenen winnen zal je leven veranderen

Mensen die een zeer grote loterijwinst hebben gewonnen, krijgen van de ene op de andere dag een ander leven. Miljoenen winnen kan geluk brengen, maar niet iedereen krijgt een gelukkiger leven.

De kans op het winnen van een zeer grote loterijprijs is erg klein, maar bestaat wel. Je hebt een kleine kans, maar elk jaar winnen enkele tientallen mensen in Nederland een miljoen of meer. Loterijprijzen worden steeds hoger. Zodra de jackpot van de nationale loterij meer dan twintig miljoen bedraagt, worden er meer loten verkocht. Twintig jaar geleden kon er maximaal 100.000 gulden worden gewonnen in de loterij, maar die tijd is allang voorbij.

Blijven werken of stoppen?

De meeste werknemers hebben een baan die ze niet als hun hobby beschouwen. Door miljoenen te verdienen, hebben ze de kans gekregen om hun baan op te zeggen. Nu kunnen ze naar de baan gaan die ze het liefst zouden willen doen. Uit een Jobtrack-enquête bleek dat bijna 75 procent van de werknemers hun baan zou opzeggen na het winnen van miljoenen. Van deze mensen geeft 30 procent aan helemaal niet meer te zullen werken. De rest gaat voor hun droombaan of bedrijf. Uit het onderzoek bleek ook dat mannen meer kans hebben om te stoppen, terwijl vrouwen meer kans hebben om hun droombaan te vinden.

Hoe een grote prijs het leven beïnvloedt

Een grote prijs zet je leven op zijn kop. In een interview in 2005 zei de adjunct-directeur van de ZIP Code Lottery dat het winnen van een grote prijs hetzelfde is als het verliezen van een geliefde. Pas na zes maanden zul je begrijpen wat er is gebeurd. Na het winnen van zo’n prijs krijg je professionele begeleiding. Het blijkt vaak nodig te zijn om het leven weer op de rails te krijgen. Daarbij hoort de ondersteuning van een fiscalist. Ook organiseert de Postcode Loterij jaarlijks de Dag van de Medeburgers. Prijswinnaars kunnen hier hun verhaal delen.

Waar geld aan uitgeven?

De meeste winnaars van een miljoen dollar kopen eerst een nieuwe en grote auto. Daarna volgt een dure vakantie om uiteindelijk een ander huis te kopen. Ook lijkt het vaak dat prijswinnaars niet beseffen hoeveel geld ze nu hebben. Ze kiezen er bijvoorbeeld vaak voor om eerst hun huidige woning te verbouwen. Later beseffen ze dat ze een veel duurder huis kunnen kopen. Na de verbouwing kopen ze alsnog hun droomhuis.

Hoe veranderen relaties?

Een stel dat vaak ruzie maakt over financiële problemen, kan de problemen achter zich laten. Relaties kunnen hierdoor ook stuk gaan. Mensen die financieel nog bij elkaar waren, zullen deze prijs gebruiken om hun leven op te bouwen.

Hoe reageert de omgeving?

De omgeving heeft er vaak veel moeite mee om ermee om te gaan. Nieuwe “vrienden” stellen zich voor en oude vrienden weten niet hoe ze met hen om moeten gaan. Ze verwachten dat je ze vaker betaalt en komen geld van je ‘lenen’. Op het moment dat je eist om het geleende bedrag terug te betalen, denken ze dat je gierig bent. Geld kan een negatieve invloed hebben op relaties met vrienden.€