Miljoenen details gewonnen

Steeds meer mensen geven elkaar loten. U loopt het risico miljoenen weg te geven. Kan de ontvanger de prijs delen met de schenker of is deze belastbaar omdat het een schenking is.

Het zal je overkomen! U koopt twee staatsloterijen, één voor uzelf en één om cadeau te doen. Welke kavel houdt u en welke geeft u weg? Deze beslissing kan u duur komen te staan. Op het ingeleverde lot kan een winst van enkele miljoenen euro’s vallen. Het is veel waarschijnlijker dat je een waardeloos cadeau hebt gegeven, maar de mogelijkheid bestaat. In dergelijke gevallen is het verstandig om voor uzelf en de ander apart een lootje te kopen. Als je de verkeerde kiest en het winnende lot teruggeeft, zal het je de rest van je leven achtervolgen. De kans op het winnen van een prijs van welke omvang dan ook is praktisch te verwaarlozen. Wij Nederlanders rennen echter naar de verkooppunten om kaartjes te halen. Zeker als de hoofdprijs tientallen miljoenen bedraagt. Een lot kopen is eigenlijk als het kopen van een droom! Laten we zeggen dat het gebeurt.

Deel de hoofdprijs

Als je veel wint met een lot dat je samen hebt ontvangen of gekocht, wat is dan de beste manier om ermee om te gaan? U kunt niet eerst een prijs claimen en vervolgens anderen laten deelnemen aan de prijzen. In dergelijke gevallen moet u aanzienlijke bedragen aan belastingen betalen. Wanneer u een loterijlot doneert, is de ontvanger de eigenaar van het lot en dus de enige juridische eigenaar van de prijs. Als kavels samen worden gekocht, kan elk worden beschouwd als een gedeeltelijke eigenaar van de prijs.

Samen veel gekocht

Na het winnen van een grote prijs kunt u bijvoorbeeld uw ouders of kinderen een deel van de winst laten overnemen. Hiermee kunt u veel schenkbelasting besparen. Doet u dat niet, dan moet er belasting worden betaald over het bedrag dat u aan de ouders of kinderen geeft. Helaas zal dit scenario niet werken. Het voordeel (de gewonnen prijs) wordt verkregen uit de investering (het kopen van een lot). De persoon met wie u de prijs wilt delen, moet dus ook deelnemen in de investering om mede-eigenaar te worden van de uitkering. U moet kunnen aantonen dat u mede-eigenaar bent van het perceel.

Bewijzen

Het probleem is dat je het overtuigend moet kunnen bewijzen. De belastingdienst zou theoretisch kunnen beweren dat de koper van het perceel de eigenaar is en de anderen belasting moeten betalen over de schenking. Het zou erg handig zijn om een ​​schriftelijk bewijs van gedeeld eigendom te hebben. Deze beweringen kunnen echter achteraf worden gedaan en vormen mogelijk geen voldoende bewijs. Als mede-eigenaar is een optie om het bedrag vóór de trekking op de rekening van de eigenaar van het lot te storten. Als omschrijving dient tekst te worden opgenomen waaruit blijkt dat deze overdracht verband houdt met de gemeenschappelijke eigendom van de grond.€