Microkrediet als ontwikkelingshulp en in Nederland

Een microkrediet is een vorm van ontwikkelingshulp, het is eigenlijk een kleine lening. U kunt bijvoorbeeld een bedrijf starten of gaan winkelen met behulp van een microkrediet. Microkrediet vindt plaats in binnen- en buitenland. In dit artikel meer informatie over microkrediet als ontwikkelingshulp en over microkrediet in Nederland. In Nederland kunt u een microkrediet krijgen via het bedrijf Qredits. In dit artikel staat ook informatie over wat Maxima met microkrediet te maken heeft.

Is microkrediet een vorm van ontwikkelingshulp?

Microkrediet is vaak gericht op ontwikkelingslanden, maar ook in ontwikkelde landen kunnen deze leningen uitkomst bieden. Sommige mensen zien microkrediet als een vorm van ontwikkelingshulp. Sommige organisaties die microkrediet verstrekken, verdienen er gewoon geld aan. Veel van de organisaties die betrokken zijn bij microkrediet zijn onafhankelijk. En mensen die hun geld hebben geïnvesteerd, kunnen een goed rendement bieden. Veel mensen investeren hun geld in organisaties die microkrediet verstrekken. Ze investeren daar hun geld omdat ze er enerzijds veel goed werk mee doen en anderzijds omdat ze een goed rendement halen. Ze zien het als een vorm van ontwikkelingshulp. Door bijvoorbeeld 10.000 euro te investeren, wordt hulp verleend aan ongeveer 50 mensen per jaar.

Een voorbeeld uit Ethiopië

Alemitu uit Ethiopië is ook zijn eigen bedrijf begonnen. Alemitu keerde terug uit het leger en had niets meer over. Hij hield alleen een stuk land over voor zijn gezin, maar geen middelen om het te bewerken. Hij kreeg een lening van 30 euro waarmee hij een ezel vond. Hij noemde de ezel Varknesha, wat betekent: ze brengt geld. Hij huurde een ezel als vervoermiddel. Hij vroeg 2 of 3 euro voor het transport. Op die manier kon hij de lening afbetalen en het geld opzij zetten. Hij nam een ​​tweede lening van 100 euro en kocht een os om het land te ploegen en begon groenten te verbouwen. Met de derde lening van 200 euro bouwde hij een huis met een golfplaten dak. Daarvoor woonde hij met zijn vrouw en kinderen in een arme hut. Hij begon graan te verbouwen en heeft nu meerdere koeien. Zijn kinderen gaan ook naar school. Nu wil hij een vierde lening aangaan en een eigen winkel opzetten.

Wat zijn de gevolgen voor de economie?

In landen waar ondernemers ondernemen met behulp van microkrediet, wordt de economie gestimuleerd. Microkrediet geeft meer mensen een goed inkomen, waardoor ze meer kunnen kopen. Daardoor werkt de economie beter. Het doel van microfinancieringsinstellingen is niet om de economie van het land te verbeteren. Hun doel is om mensen een vast inkomen te geven zodat ze meer sociale zekerheid hebben. Hierdoor hebben ze een betere overlevingskans.

Microkrediet in Nederland

Ook in Nederland en enkele andere Europese landen is recentelijk microkrediet geïntroduceerd. Net als in ontwikkelingslanden is microkrediet vooral relevant voor ondernemers die geen geld kunnen lenen bij conventionele banken. Een voorbeeld van een bank in Nederland die microkredietleningen aanbiedt is:
Credits
(deze bank is opgericht met hulp van de overheid). Bij Qredits zijn ze wat flexibeler met acceptatie en proberen ze echt naar iemands plannen of problemen uit het verleden te kijken. Als u een lening aangaat bij Qredits, krijgt u een coach toegewezen die u helpt bij het opstarten van uw bedrijf. Het biedt ook extra beveiliging voor Qredits. De bank verstrekt leningen tot 35.000 euro. Het bedrag dat u in Nederland kunt lenen is hoger dan in een ontwikkelingsland, omdat er veel meer geld nodig is om in Nederland een bedrijf te starten. De prijs in Nederland is hoger dan in een ontwikkelingsland. U kunt geld lenen als start-up maar ook als bestaand bedrijf. Ook helpen en trainen ze ondernemers om een ​​bedrijf goed op te zetten. Je moet een goed plan hebben om van Qredits te lenen, als je er nog geen hebt, wil Qredits je helpen. Sinds de start in januari 2009 is er in Nederland grote behoefte aan microkrediet. Op dit moment zijn er 605 leningen verstrekt, waarvan er 4 veel sneller dan verwacht volledig zijn afgelost. De gemiddelde looptijd van een lening is ongeveer 4 jaar, dus de rest van de leningen moet nog worden afgelost. U kunt dus nog niet zeggen hoeveel rente zijn lening volledig is afbetaald. Andere landen kijken met belangstelling toe hoe in Nederland hulp aan start-ups wordt geboden. Microfinanciering is beschikbaar in heel Nederland. Maar in Nederland zijn er 2 systemen. Eén Qredits-systeem en er is een ander systeem, de garantieregeling. Met een garantieregeling kunt u geld lenen bij een reguliere bank. De overheid staat dan garant voor 80% van je lening. In beide gevallen kunt u maximaal 35.000 euro lenen. Er zijn in Nederland 2 systemen om te controleren welke het beste werkt. U kunt bij Qredit door het hele land lenen, behalve in delen: Flevoland, Rotterdam, Twente, Leeuwarden en Tilburg, waar de garantieregeling geldt. Beide systemen worden tot eind 2010 getest, waarna de resultaten bekend worden gemaakt en een van de twee regelingen wordt gekozen: een garantieregeling of kredietverstrekking via Qredits.

Maxima en microkrediet

In 2005 werd Maxima lid van de VN-werkgroep voor het stimuleren van microkredieten in de wereld. Het jaar 2005 is ook het jaar van het microkrediet geworden. In 2009 heeft de VN Prinses Máxima benoemd tot Special Development Officer. Dit houdt in dat zij advies geeft over microkrediet. Ze geeft lezingen over haar werk over de hele wereld.

Hieronder een fragment uit een van haar toespraken:

”Zoals je weet, ben ik de afgelopen jaren in opdracht van de Verenigde Naties bezig geweest met microfinanciering in de wereld. In die jaren heb ik met heel wat ondernemers uit verschillende landen gesproken. In de gesprekken werd keer op keer duidelijk dat microkrediet eigenlijk drie dingen is: vertrouwen, trots en onafhankelijkheid. Door een ondernemer een kleine lening te geven, geeft u hem het vertrouwen dat hij zal terugbetalen. En als het hem lukt, is hij trots en onafhankelijk. Is dat niet wat we allemaal nodig hebben – vertrouwen, trots en onafhankelijkheid?”

Lees verder