Met meer van Europa verdwijnt ook onze pinpas

Meer Europa betekent vaak minder Nederland. Sommigen haten het en zijn er zelfs een beetje bang voor. Anderen zijn tevreden over de voortgang. Een ander slachtoffer in deze ontwikkeling zal waarschijnlijk onze pinpas zijn. Opgeofferd voor SEPA. Ten eerste verandert ons rekeningnummer als gevolg van Sepa, wanneer volgen de andere wijzigingen? Zal Maestro Nederland veroveren?

Europese Grondwet

De verwerping van de Europese grondwet in juni 2005 kan niet los worden gezien van het gevoel dat de Nederlandse identiteit steeds meer met uitsterven wordt bedreigd. Het gevoel dat Europa dicteert en dat Nederland daarin mee moet gaan. De Euro maakt het vaak makkelijker om in het buitenland te betalen omdat je in Europa niet meer je valuta hoeft te wisselen. Maar het valt nog te bezien of de burgers zo tevreden zullen zijn met alle financiële beslissingen van Brussel. Zo schreef ik onlangs over het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA. Wat betekent dit voor onze pinpas?

Kredietkaart

Debetkaart wordt in Nederland volledig geaccepteerd. Om je een idee te geven, meer dan 90% van de elektronische betalingen in ons land gebeurt momenteel met de pinpas. Het is ook niet zo gek. Afgezien van de kosten van de kaart kost een debetkaart de consument bijna niets. Maar met SEPA verandert het geluk van de pinpas.

EMV

Externe veranderingen zijn al aan de gang. Zo is er in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje en Engeland al een andere manier van betalen en geld opnemen ingevoerd. Door de nieuwe Europese eisen hoeft de winkel om de magneetstrip te lezen en een transactie uit te voeren de pinpas niet meer door de betaalautomaat. De pinpas moet in de automaat worden gestoken om de EMV-chip die erop staat te kunnen lezen. Het werkt nog niet soepel. In Italië zijn bijvoorbeeld niet alle geldautomaten en betaalautomaten geschikt voor de nieuwe chip. En op vakantie kan het lastig zijn.

Transactiekosten

Een paar jaar geleden spraken we over een Europa met twee snelheden. Nu is het niet meer zo politiek correct, want Europa wil geen verdeeldheid uitstralen. Er zijn echter grote verschillen in de betaalmarkt. Zo blijkt uit berekeningen van de ECB dat een Spanjaard maar liefst 75 eurocent betaalt voor een pintransactie van 45 euro en een Fransman meer dan 30 eurocent. Ter vergelijking, voor een vergelijkbare betaling met Maestro van Mastercard betaal je altijd 40 eurocent.

veel kaarten

Er zijn veel banken in Europa en daarom worden er veel pinpassen gebruikt. De komende periode zal niet alleen de bancaire sector verder consolideren, maar zal ook het aantal kaarten afnemen. In plaats van het huidige assortiment kaarten zijn één of meerdere Europese pinpassen nodig. De introductie van EMV-chiptechnologie in onze betaalpas is een tussenstap om te voldoen aan de Europese veiligheidsnorm. De strijd om de kaarten is nog niet verdwenen. De vraag is wie het gaat winnen en tegen welke prijs. Uit het bovenstaande werd duidelijk dat onze pinpas in Europees perspectief goedkoop is. Tegelijkertijd is duidelijk dat Nederland een relatief kleine speler is. De kans dat onze pinpas de standaard wordt is minimaal. Grote Amerikaanse spelers als Maestro en V Pay kijken nu enthousiast naar de Europese betaal- en creditcardmarkt voor een veel grotere teen. En het lijkt te werken.

België

België loopt hierin voorop. De Belgische banksector heeft beslist om vanaf 1 januari 2008 het bekende Bancontact/Mister Cash, BC/MC, te vervangen door Maestro. Andere kunnen later worden toegevoegd. Maar de toon is gezet en Maestro heeft de lat al hoger gelegd. Ook krijgt iedereen een nieuw Europees rekeningnummer van achttien karakters.

Voordelen:

Ook SEPA biedt volgens de banken veel voordelen. Naast makkelijker internationaal bankieren is een buitenlandse rekening vaak niet meer nodig. Het belang van de creditcard neemt af en de nieuwe EMV-chip is beter bestand tegen fraude. Een pincode zou niet meer nodig zijn.

kredietcrisis

Daar komen sinds 2008 de kredietcrisis en de Griekse crisis in 2015 bij. De vraag is in hoeverre de banken zich nu zullen overhaasten in SEPA.

Slot

Momenteel moeten 31 landen samenwerken met SEPA: 27 landen van de Europese Unie, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Het is afwachten hoe snel alles is opgelost en wat het exacte resultaat zal zijn. De pinpas bestaat anno 2015 nog maar ons rekeningnummer is opgeofferd aan de iban-code. Voor ons lijkt het in ieder geval niet goedkoper te worden.€