Meer hypotheken met tweeverdieners in 2020 en 2021

Houd rekening met twee verdieners, met twee inkomens in 2020 en 2021 zijn er meer hypotheken mogelijk. Door de nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie en de voorwaarden voor het verstrekken van een lening is een grotere hypotheek voor hun woning toegestaan ​​voor stellen met twee inkomens. Ook het inkomen van uw partner speelt een rol bij de inkomenstoetsing en leennormen. Hierdoor hebben huishoudens met twee inkomens een hogere hypotheekrenteaftrek in de NHG, maar is daarentegen de maximale hypotheeknorm verlaagd naar 100%.

In 2020 en 2021 is een grotere hypotheek mogelijk voor huishoudens met twee inkomens

De Nationale Hypotheek Garantie zorgt ook voor een goedkopere hypotheek

De staatshypotheekgarantie is voor veel gezinnen, en zeker voor starters, een belangrijke steun om voordeliger een hypotheek voor hun woning af te sluiten. Banken en verzekeraars zien een hypotheek met NHG als verminderd risico en kunnen daardoor een lagere hypotheekrente rekenen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een ​​goedkopere hypotheek af te sluiten met de Staatshypotheekgarantie. Het helpt altijd als je wat van je eigen geld meeneemt.

Nieuwe NHG-voorwaarden voor twee inkomens in 2020 en 2021

Een nieuw kenmerk van de hypotheekgarantieregels van de staat is dat tweeverdieners hun tweede inkomen meestal kunnen meenemen in de berekening van het maximum dat ze kunnen lenen. Met andere woorden, een tweeverdiener krijgt ook een hoge woonquote, waardoor een groter deel van het vaste bruto-inkomen kan worden besteed aan hypotheeklasten. Dit verhoogt direct de maximaal toegestane leencapaciteit. Afhankelijk van de hypotheekrente kan de leencapaciteit met 30.000 euro toenemen. In 2020 geldt dit voor 80% van het tweede inkomen (70% in 2019). in 2021 zal dat 90% zijn. Dus dan:

Gelijke behandeling van tweeverdieners en alleenstaanden

Dat tweeverdieners en eenverdieners gelijker worden behandeld, is een grote prestatie, grotendeels onder druk van de Vereniging van Eigenaren. Tweeverdieners werden door banken en verzekeraars ten onrechte als een hoog risico beschouwd. Dit was gebaseerd op de perverse redenering dat twee inkomens ook meer inkomensverlies betekenen, terwijl je net zo goed zou kunnen stellen dat als één inkomen uit twee inkomens verdwijnt, één inkomen gelukkig nog steeds als buffer dient.

Het maximale bedrag lenen voor de hypotheek

Voor een hypotheek hoef je natuurlijk niet het maximale af te sluiten, maar als je een geweldige woning hebt gezien die bij je smaak past, is het fijn om een ​​fatsoenlijke hypotheek te kunnen krijgen. Houd altijd in de gaten wat uw inkomen de komende jaren zal zijn, en bedenk dat de hypotheekrente in 2020 historisch laag is, maar dat de hypotheekrente later weer kan stijgen. Bespreek daarom niet alleen met uw hypotheekadviseur de hoogte van het hypotheekbedrag dat u wilt, maar kijk ook samen hoeveel jaar u de hypotheekrente kunt en wilt vastzetten. Denk je dat je over een paar jaar een hogere hypotheekrente hebt, dan is het de moeite waard om voor een lange rentevaste periode te kiezen. U kunt dan als koppel met twee inkomens een grote hypotheek afsluiten en verzekerd zijn van een lange periode van constante maandlasten. Zo blijft u uw hypotheeklasten betaalbaar.

Wat levert het je op in 2020 en 2021?

Uw hypotheek heeft twee gevolgen. Je kunt maar tot 100% lenen, dus je moet als tweeverdienershuishoudens je eigen geld meebrengen, maar ook het tweede inkomen is erg belangrijk (tot 80% in 2020). In totaal krijg je in 2020 en 2021 zo’n 15.000 tot 30.000 euro. Laat u hier ook goed over adviseren.

Lees verder