Meer concurrentie op Euronext: eerst CHI-X en nu Turquoise

De concurrentie om het Damrak wordt steeds heviger en dit drukt de kosten van investeringstransacties. De internationale concurrentie is al hevig en er is al een nieuw handelsplatform toegevoegd. Het heet turkoois. Chi-X is een Europese alternatieve beurs gecreëerd door het Amerikaanse beursbedrijf Instinet, een volledige dochteronderneming van de Japanse bank Nomura. De extra concurrentie zou investeringen voor particulieren veel goedkoper moeten maken. Eind 2011 werd Chi-X Europe overgenomen door rivaliserende beurs BATS Global Markets.

Wisseltransactiekosten blijven dalen door concurrentie

Iedereen die regelmatig op de aandelenmarkt handelt, weet dat de transactiekosten behoorlijk hoog kunnen zijn. Concurrentie tussen makelaars en beurzen over de hele wereld zou beleggen goedkoper moeten maken. Al geruime tijd zien we dat ook de transactiekosten voor het handelen op de beurs dalen. Internetmakelaars als Binck bank, Lynx, DeGiro, Alex strijden met elkaar, maar vooral met de grote banken, om zoveel mogelijk investeerders aan te trekken. Daarom zijn de transactiekosten de afgelopen jaren aanzienlijk verlaagd. En het lijkt erop dat we de laatste bezuinigingen nog niet hebben gezien.

Handelsplatform CHI-X

Niet in de laatste plaats voor prijsvechters als CHI-X en nu Turquoise. CHI-X is in april 2007 gelanceerd en is nu al goed voor ongeveer 10% van de handel op het Damrak. Daarnaast is CHI-X sterk vertegenwoordigd in de Franse, Engelse en Duitse aandelenhandel. Deze toegenomen concurrentie is mede mogelijk door de inwerkingtreding van MIFID. Met MIFID is meer concurrentie in Europa effectief wettelijk verplicht. CHI-X wordt gekenmerkt door hoge handelsvolumes en de kleinste spread.

turkoois

Turquoise zal naar verwachting in de nabije toekomst ook een deel van de handel van Damrak van Euronext overnemen. Deze Engelse bankbeurs heeft overeenkomsten met negen grote zakenbanken, zoals Goldman Sachs, Citygroup en Merrill Lynch, om vanaf september 2008 te gaan handelen in 300 grote Europese aandelen. Inclusief AEX-aandelen. Inmiddels wordt ook de interesse van enkele grote Nederlandse banken verkend om het machtsblok verder uit te bouwen.

Transactiekosten Turkoois

Het is de bedoeling dat beleggers via Turquoise slechts een fractie van de huidige transactiekosten van Euronext betalen. Daarnaast ontvangen partijen die liquiditeit en handel aan Turquoise verschaffen een vergoeding. De investeringsbanken die betrokken zijn bij de lancering van Turquoise zijn ook contractueel verplicht om voornamelijk via Turquoise te handelen. Turquoise is een initiatief van negen grootbanken. Dit platform faciliteert elektronische handel in OTC-genoteerde aandelen in veertien Europese markten.

Slot

Euronext heeft aangegeven niet zo bezorgd te zijn over de toegenomen concurrentie. De zaken met Euronext gaan goed en de toegenomen concurrentie biedt ook kansen. Wellicht leidt dit tot een verdere convergentie van de traditionele aandelenmarkten. Daarnaast worden de transactiekosten verlaagd. Dit zou op zijn beurt kunnen leiden tot hogere handelsvolumes en dus hogere winsten voor Euronext. De toekomst zal uitwijzen welk scenario werkelijkheid zal worden. Chi-X Europe werd eind 2011 overgenomen en zal naar verwachting de komende jaren meerdere beurzen consolideren om de overhead en (voor jou belangrijker) transactiekosten zo laag mogelijk te houden. Online handelen op de beurs is nu heel eenvoudig geworden en handelen profiteert van de laagst mogelijke kosten voor de gebruiker.

Lees verder