Maximale opnames en opnames per dag bij één bank: overzicht

Maximale opname bij de bank. Wilt u een groot geldbedrag opnemen bij een geldautomaat? Dan is het een goed idee om eerst na te gaan wat het maximale bedrag is dat u per dag van uw bank kunt opnemen. Deze bedragen kunnen sterk verschillen van bank tot bank. Ook is het van belang of u geld opneemt bij uw bank, een andere bank of een kassier. Voor betaalpassen in het buitenland gelden andere beperkingen. Voor uw veiligheid kan uw bank uw bank blokkeren voor pinbetalingen buiten Europa.

Maximaal geld opnemen

Pin en geld uit bij een geldautomaat

Als u van plan bent om in één keer een groot geldbedrag uit een geldautomaat te halen of een grote pinbetaling te doen, is het handig om eerst na te gaan wat de maximale bedragen zijn bij uw bank. Als het maximale bedrag lager is dan het bedrag dat u wilt opnemen, kunt u bij de meeste banken dit bedrag tijdelijk verhogen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw bank.

In Nederland mag u niet vaker dan één keer per dag geld opnemen bij een andere bank dan uw eigen bank. Heeft u bijvoorbeeld een rekening bij Rabobank en neemt u een dag geld op bij ABN Amro, dan kunt u alleen de rest van de dag geld opnemen bij uw Rabobank Rabobank, ook als uw opnamelimiet nog niet is bereikt.

Als u meer dan de toegestane limiet in het buitenland wilt opnemen, is dit soms ook mogelijk. Houd er echter rekening mee dat er landen zijn die een algemene limiet voor het opnemen van contant geld hebben ingesteld die van toepassing is op zowel hun eigen burgers als toeristen. Dit wordt vaak geassocieerd met inflatiebestrijding in landen met instabiele economieën. Daarom is het wellicht niet mogelijk om een ​​groter bedrag per dag op te nemen. Het is heel verstandig om na te gaan of u bijvoorbeeld van plan bent contant te betalen voor een hotel.

Opnames van banken buiten de eurozone blokkeren

Om het risico op fraude te verkleinen, bieden veel banken de mogelijkheid om het gebruik van een pinpas buiten Europa of buiten de Eurozone te blokkeren. Zo heeft ABN Amro alle pinpassen buiten Europa geblokkeerd. U kunt deze blokkering eenvoudig (tijdelijk) opheffen in uw bank- of internetbankieren-app als u buiten Europa reist.

Maximale geldopname (2020)

Voor het opnemen van geld bij een geldautomaat gelden de volgende beperkingen:

Bank Geld opnemen van uw bank Geld opnemen bij een andere bank
Rabobank €1250* € 250
ABN Amro € 500 € 250
ING 1000 euro € 250
SNS Bank 1000 euro 1000 euro
ASN Bank 1000 euro 1000 euro

*
De maximale opname bij uw bank Rabobank geldt voor de hele week.

Maximale geldopnames in het buitenland (2020)

Voor geld opnemen bij een geldautomaat in het buitenland gelden de volgende maxima:

Bank Verlaat de eurozone Terugtrekken uit de eurozone
Rabobank €1250* €1250*
ABN Amro € 500 € 500
ING € 500 € 500
SNS Bank 1000 euro € 500
ASN Bank 1000 euro € 500

* wekelijks

Maximale betaling per pin in een winkel in binnen- en buitenland (2020)

Voor pinbetalingen in binnen- en buitenland gelden de volgende maxima:

Bank Betalen met pinpas in Nederland PIN-betalingen in het eurogebied Pinbetalingen buiten de eurozone
Rabobank 5000 euro 5000 euro 5000 euro
ABN Amro 2500 euro 2500 euro € 750
ING Bank 2500 euro 2500 euro 2500 euro
SNS Bank 2500 euro 2500 euro € 750
ASN Bank 2500 euro 2500 euro € 750

*
Het maximum voor pinbetalingen in Nederland geldt voor de Rabobank de hele week.

Uitzonderingen

Sommige rekeningsoorten hebben een uitzondering op bovenstaande bedragen. Met een jongerenrekening kun je bijvoorbeeld minder opnemen. Daarnaast bieden de meeste banken de mogelijkheid om de opnamelimiet tijdelijk te verhogen. Neem contact op met uw bank voor meer informatie over de mogelijkheden op dit gebied.

Heeft u een rekening bij een kleinere bank die niet in bovenstaande rapportages is opgenomen, zoals RegioBank, Friesland Bank, Van Lanschot Bankiers of Knab, kijk dan op de website van uw bank voor een overzicht van de opname- en pinlimieten per dag. of een week.

Lees verder