Maximale hypotheek berekenen? Verwacht niet snel rijk te worden!

Veel mensen willen in een groot en mooi huis wonen. En bereid zijn om er desnoods een hoge hypotheek voor te nemen. Subprime-hypotheken komen minder vaak voor dan vroeger, omdat legitieme geldschieters op hun hoede zijn voor het verstrekken van leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag kun je beter zelf slim zijn. Hoeveel kunt u veilig lenen voor uw droomhuis? Wat is uw maximale hypotheekbedrag?

De geldverstrekker zal altijd proberen de risico’s van de hypotheek te beperken. De bank verdient geld aan de hypothecaire lening, maar er is altijd het risico dat de lening niet wordt terugbetaald als het zover is. Het is daarom logisch dat hoe lager het risico wordt ingeschat, hoe hoger het maximale hypotheekbedrag zal zijn. En omgekeerd: bij een hoog risico zal de kredietverstrekker minder snel lenen of het maximale leenbedrag beperken.

Dit is de basis voor het verstrekken van een hypotheek, maar er zijn nog meer factoren die het maximale leenbedrag voor een hypotheek in uw specifieke geval bepalen.

Wat bepaalt hoeveel u kunt lenen?

eigen inkomen

Jaarlijks wordt u gevraagd naar uw bruto-inkomen. Eventuele vaste toeslagen zoals een dertiende maand of vakantiegeld kunt u gewoon toevoegen. Verschillende delen van uw inkomen, zoals een afkoopsom, tellen niet mee omdat ze geen vast deel van uw inkomen zijn.

Inkomen van partner

Als u een hypotheek afsluit met een partner, telt het volledige inkomen van de partner mee. Het bruto-inkomen van de partner wordt berekend op dezelfde manier als hierboven uitgelegd voor de eerste hypotheekhouder.

Outlook

Op basis van uw leeftijd, functie, bedrijf waarvoor u werkt en andere factoren, berekent het wat uw toekomstige inkomen zal zijn. Als je op het groeipad zit, is de kans groot dat je meer gaat verdienen. Als u echter werkt voor een bedrijf dat een reorganisatie ondergaat, bestaat er natuurlijk een kans dat u inkomsten verliest, of in ieder geval tijdelijk, en de bank zal daar waarschijnlijk rekening mee houden.

Bestaande schulden en verplichtingen

Er wordt gekeken of u al andere vaste verplichtingen heeft waaraan met inkomen moet worden voldaan. Denk aan maandelijkse betalingen voor leningen of creditcards, maar bijvoorbeeld ook aan alimentatie. Zelfs winkelkaarten tellen als schuld, en een renteloze studielening telt.

Omgaan met schuldgevoelens

Net als bij andere persoonlijke leningen wordt u gecontroleerd door het BKR, wat inhoudt dat Bureau Krediet Registratie in Tiela gaat controleren welke leningen u uitstaat en wat uw gedrag de afgelopen jaren is geweest. Ben je te laat geweest of te veel in het rood gestaan? Ook hier kijken we naar leningen (zelfs afbetaalde leningen), creditcards en persoonlijke kaarten van warenhuizen. Er wordt ook rekening gehouden met uw betaalrekeninglimiet!

Economisch klimaat en rentetarieven

Het economische klimaat bepaalt mede hoeveel risico een kredietverstrekker neemt. In deze tijden zal de kredietverstrekker voorzichtig zijn met het verstrekken van grote leningen. Het is logisch. Ook de rente heeft er mee te maken en je maximale hypotheekbedrag is altijd afhankelijk van wat de rente op dat moment is.

Eigendoms-waarde

Pas nu komt de vastgoedwaarde in beeld. Hoeveel moet u lenen en wat is de werkelijke waarde van het onroerend goed, moet het in geval van nood aan de bank worden verkocht?

Hoe de maximale hypotheek berekenen?

Lenen onder NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Om jezelf te beschermen tegen te veel krediet en om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrentekorting, kun je NHG gebruiken voor leningen tot 350.000 euro (vanaf 01.08.2009). NHG kan er ook voor zorgen dat als je problemen hebt met de lening die niet jouw schuld zijn, de resterende schuld onder bepaalde voorwaarden kan worden afgeschreven. Dus met NHG leen je veilig en verantwoord, maar krijg je zeker niet de hoogste lening.

Gedragscode Hypotheek Financiering

In 2007 is een gedragscode voor hypotheken ingevoerd. Het is de verantwoordelijkheid van de hypotheekverstrekker om dit toe te passen bij het bepalen van het maximale leenbedrag. Een gedragscode moet u beschermen tegen te hoge hypotheekschulden. De maximale leenlimiet is 4,5 keer het bruto jaarinkomen. Dit betekent dat u met een bruto jaarinkomen van 70.000 euro ongeveer 300.000 euro kunt lenen.

Kortom: denk niet dat je rijk bent

Als je kijkt naar alle beperkende convenanten, is het logisch dat de geldschieter ze niet voor niets invoert. Hij wil verkopen en zal u daarom geen lage indicaties geven om u te intimideren. Er is ook een reden om beschermende maatregelen te nemen als het gaat om uw veiligheid. Bescherm jezelf en leen niet te veel en let goed op waar je leent: Als de dienstverlener veel afwijkt van de gedragscode, is dat niet per se wat het beste voor je is. Voordat u besluit waar u een hypotheek kunt krijgen, moet u onderzoek doen. Een droomhuis is pas een droomhuis als je ’s nachts niet met zorgen wakker ligt.€