Maleisische ringgit: geld, informatie, koers

In Maleisië betaal je in Maleisische Ringgit, afgekort MYR of RM. Het is ook in de volksmond bekend als de Maleisische dollar. In Maleisië worden de Singaporese dollar en de Bruneise dollar ook wel Ringgit genoemd. Wat is de geschiedenis van de Maleisische ringgit? En wat is het tarief? Vind ook informatie over deze valuta.

Geschiedenis van de ringgit

In 1967 werd een nieuwe munteenheid geïntroduceerd: de Maleisische dollar. De ringgit verving de Maleisische en Britse Borneo-dollar, die kon worden gebruikt in Maleisië, Singapore, Borneo en Brunei. Op dat moment was de afkorting van deze valuta M$. Pas in 1990 werd het veranderd in RM, een afkorting van Maleisische Ringgit. In 1997 was de Maleisische ringgit gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dit kwam door de financiële crisis waar Maleisië op dat moment mee te maken had. Door deze koppeling was één dollar altijd gelijk aan 3,60 Maleisische Ringgit. In juli 2005 werd bekend dat de dollar niet langer gekoppeld zou zijn aan de Maleisische ringgit. In plaats daarvan was de ringgit gekoppeld aan verschillende valuta’s. In 1993 werd de 1 Ringgit-munt vervangen door briefpapier. In 1999 werden de 500RM en 1000RM biljetten van de markt gehaald. Het RM2-biljet is ook niet meer te koop.

Het uiterlijk van de Maleisische ringgit

Op elk Ringgit-bankbiljet staat de afbeelding van Tunku Abdul Rahman. Het was de eerste Yang di-Pertuan Agon die werd gekozen. Vrij vertaald is dit de koning van de aarde. Hij was altijd erg populair, ondanks het feit dat hij zijn tijd als koning niet kon voltooien omdat hij te vroeg stierf. De achterkant van de Maleisische ringgit heeft altijd een afbeelding die geassocieerd wordt met Maleisië.

ringgit Kleur Afbeelding terug
1 Blauw Kinabalu (berg)
5 Groente Petronas Twin Towers
10 rood Vervoermiddel (schip, trein, vliegtuig)
50 Grijs blauw Productieplatform
100 Roze auto productiebedrijf

Er is ook een speciale limited edition voor RM50. Het werd gehouden ter ere van de Commonwealth Games in 1998 in Kuala Lumpur.

Munten en bankbiljetten

Er zijn 1, 5, 10, 50 en 100 Ringgit-biljetten. De ringgit is verdeeld in sen (centen). Er zijn 1, 2, 5, 10, 20, 50 Sen en 1 Ringgit munten. 1 Ringgit-munt bestaat praktisch niet. De 2 Ringgit-noot is ook vrijwel onbestaande.

Maleisische ringgit onderweg

Als je naar Maleisië gaat, moet je de Maleisische ringgit gebruiken. Er mogen niet meer dan 1.000 ringgit geïmporteerd of geëxporteerd worden. Wel kunt u tijdens uw bezoek extra euro’s of dollars meenemen om deze te kunnen wisselen bij wisselkantoren in Maleisië. Houd er rekening mee dat ze zijn zoals beschreven en geen scheuren bevatten. De kans dat ze daarna worden uitgewisseld is niet heel groot. Travellercheques kunnen mee op reis, maar zijn op veel plaatsen moeilijk in te wisselen. Op luchthavens is dit meestal zonder problemen mogelijk. U kunt in de meeste steden in Maleisië met de kaart betalen, evenals op de luchthaven in Kuala Lumpur. De creditcard wordt voornamelijk gebruikt in grote hotels, restaurants en winkels.

Prijzen in Maleisië

Hoeveel kosten dingen echt in Maleisië? Hier is een lijst van enkele dingen. Alles is in Euro’s en is alleen ter indicatie.

Prijs in Maleisische Ringgit

De wisselkoers van de Maleisische ringgit kan dagelijks veranderen. Voor het directe tarief kunt u het beste contact opnemen met het grenscontrolekantoor.

De datum euro ringgit
27-05-2009 100 488,43