Makelaarsonderhandelingen

Bij het inschakelen van een makelaar voor de verkoop van een woning is het verstandig om twee of drie verschillende makelaars uit te nodigen om hun visie op de woning te horen. Er zijn veel verschillen in de aanpak van makelaars bij de verkoop van een huis, maar ook bijvoorbeeld de verkoopkosten die zij rekenen voor een verkochte woning, ook wel makelaardij genoemd. U kunt onderhandelen over deze makelaardij, vooral in deze economische crisis, waar makelaars ook werk nodig hebben

Wat is mediation?

Provisie is het bedrag dat een makelaar ontvangt voor zijn diensten bij het verkopen of kopen van een woning. Deze commissie wordt betaald door de klant en wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Het idee achter het in rekening brengen van rente is dat de makelaar zijn best zal doen om het huis voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen, omdat ook zijn makelaarscourtage zal stijgen. Makelaars zijn btw-plichtig en moeten daarom 19% van het bemiddelingsbedrag in rekening brengen.

Wat is de gemiddelde bemiddelingscommissie?

Meestal rekent een makelaar een verkoopcommissie van 1,25 tot 1,75 procent. Het is dus btw-vrij. Dit percentage is uiteraard bespreekbaar. Ook de dienstverlening voor dit percentage is bespreekbaar. Gemiddeld zijn er meerdere basisactiviteiten die een makelaar voor dit percentage doet. Hierbij kunt u denken aan het maken van foto’s, het opstellen van de tekst van de presentatie, het samenstellen van brochures voor geïnteresseerden, het plaatsen van de woning op de website van Funda en de makelaar zelf, een tuinbordje en het informeren van woningzoekenden in de adreslijst van de makelaar. Onder deze werkzaamheden vallen ook het observeren van bezichtigingen, het voeren van onderhandelingen, het opmaken van de koopakte bij een succesvolle verkoop en het organiseren van de eindinspectie en begeleiding van de notariële overdracht.

Hoe onderhandel je over mediation?

Ten eerste kan men eenvoudig het percentage in twijfel trekken en er gewoon een paar tienden van proberen te krijgen. Melden dat je met meerdere makelaars praat kan zeker helpen. Verkooppromotieactiviteiten worden vaak buiten de afgesproken bemiddeling gehouden door de makelaar, en aan de kant van het verkoopproces stelt hij voor advertenties te plaatsen, open dagen te organiseren of flyers huis-aan-huis te verspreiden. Na de actie ontvangt de klant een factuur met de volledige kosten van de actieservice. Maar meestal heeft de plaatselijke makelaar contracten met kranten, zodat ze met korting kunnen adverteren of zelfs afspreken om de achterpagina van de krant elke week te vullen met huizenadvertenties voor een zeer kleine vergoeding. Open dagen worden vaak georganiseerd door een overkoepelende bemiddelingsorganisatie, zoals NVM, NVA of ERA, zodat de makelaar weinig kost voor de organisatie. En voor huis-aan-huis flyers heeft de makelaar contracten met de drukker en het distributienetwerk, zoals VSP.

Bij het bespreken van de commissie van de makelaar in de eerste onderhandelingen is het verstandig om dergelijke zaken te bespreken en voor zover mogelijk te laten opnemen in de reguliere commissie. Als deze stappen afzonderlijk worden uitgevoerd, vraag dan de makelaar om de daadwerkelijke facturen, zodat u zeker weet dat u niet te veel betaalt. Soms is het handig om voor een bepaald bedrag advertenties terug te kopen; bij betaling van €500 worden voor dit bedrag 15 advertenties geplaatst. Het is daarom verstandig om te overleggen in welke kranten u wilt adverteren, aangezien adverteren in een landelijke krant duurder is dan adverteren in een lokaal weekblad.

Vroegtijdige beëindiging van een verkooporder

Ook is het belangrijk om te letten op de regels die gelden als je een deal met een makelaar voortijdig beëindigt. Een makelaar rekent vaak een bedrag voor de geleverde diensten, naast gemaakte kosten voor reclame en dergelijke. Als de opdracht wordt beëindigd voordat de woning is verkocht, is dat vaak te wijten aan ontevredenheid van de klant. Dan is het niet prettig om toch een bedrag aan de makelaar te moeten betalen terwijl je niet tevreden bent over de geleverde dienstverlening. Bespreek dit soort zaken ook in uw eerste gesprekken met de makelaar.

Vergadering opname

Het is zeer verstandig om de verkoopovereenkomsten met de makelaar en de daarbij behorende prijs schriftelijk vast te leggen. Ook zal de makelaar het zelf initiëren. Lees voor ondertekening de volgende orderbevestiging aandachtig door, evenals de bijgevoegde algemene voorwaarden. Komt u er niet uit of bent u het niet eens met bepaalde punten, bespreek dit dan met uw makelaar. Over de meeste regels kan het beste worden onderhandeld.

En als de makelaar zo goed is als hij zegt; dan onderhandelt hij graag met u over een commissie om u te laten zien hoe goed hij is in zijn vak.