Maandelijkse onkostennota

Niet iedereen heeft een goed overzicht van zijn maandlasten. Het is vooral moeilijk voor beginners om te bepalen hoeveel hij elke maand nodig heeft. Zodra u weet hoeveel uw uitgaven zijn, is het mogelijk om te bepalen hoeveel uw maandinkomen moet zijn. En waar er mogelijkheden zijn om zo nodig kosten te besparen.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen vaste en variabele kosten. Als u weinig geld heeft, is het ook gemakkelijker om erachter te komen wat u kunt bezuinigen en wat niet. Vaste kosten kunnen niet in één keer worden aangepast, terwijl bijvoorbeeld variabele kosten meer aandacht kunnen krijgen bij het winkelen. Om u een idee te geven van de kosten waarmee u te maken krijgt, worden de meeste hier behandeld. Niet alle kosten zijn voor iedereen hetzelfde of belangrijk.

Vaste kosten

Huis

Logischerwijs natuurlijk de kosten van uw woning. Als je huurt, heb je te maken met de kosten van de huur. Hierbij kunt u denken aan kosten van nutsvoorzieningen zoals gas/water/licht, gemeentelijke belastingen en opstalverzekeringen. Als u een eigen voordeur heeft, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor huurtoeslag van de overheid. Daarna moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, zo mag uw inkomen niet te hoog zijn. Huurvoordelen verlagen dus in principe uw huurkosten. Bij uw woning wordt deze uiteraard vervangen door de kosten van de hypotheek minus de hypotheekrenteaftrek.

Gas water Licht

Heel belangrijk natuurlijk! Indien de woning verhuurd is, is het mogelijk dat deze kosten in de huurprijs zijn inbegrepen onder de titel servicekosten. Zelfs als u een eigen huis bezit, wordt het waarschijnlijk gezamenlijk beheerd via een Vereniging van Eigenaren, wat vaak het geval is als u in een appartement woont.

Gemeentelijke belastingen

Het is ook een kost waar je bijna altijd mee te maken krijgt. Soms zijn deze kosten al inbegrepen in de kosten van de dienst.

Verzekering

Het is altijd goed om goed verzekerd te zijn. U hoeft natuurlijk niet voor alles verzekerd te zijn. Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Als u een laag inkomen heeft, kunt u zorgtoeslag aanvragen bij de overheid. Hierdoor dalen uw zorgkosten.

vervoer-

Vergeet natuurlijk de transportkosten niet. Als u een eigen auto heeft, moet u waarschijnlijk rekening houden met wegenbelasting en is de kans groot dat u zich ook heeft aangemeld voor pechhulp. Als u geen auto heeft, kunt u regelmatig gebruik maken van een ander vervoermiddel, zoals het openbaar vervoer. Hier zijn ook kosten aan verbonden.

Abonnementen

Het aantal abonnementen wordt vaak over het hoofd gezien. De meest voorkomende staan ​​hierboven vermeld.

Variabele kosten

Variabele kosten zijn kosten die van maand tot maand kunnen veranderen. De ene maand geef je meer uit aan de ene en de volgende maand aan de andere. Als je wilt sparen, dan is dit een categorie waar je direct mee aan de slag kunt. De kosten van de vorige categorieën hebben meestal een opzegtermijn in het contract, deze kunt u het beste zo snel mogelijk opzeggen, maar de kosten verdwijnen pas nadat het contract is beëindigd.

Lees verder