Los je hypothecaire lening af: kies voor lagere maandlasten!

Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om een ​​bestaande lening af te lossen met een hypotheek. Als de waarde van uw woning is gestegen sinds u deze heeft gekocht en gefinancierd, kan het eigen vermogen worden gebruikt om de schuld af te lossen. Met eigen vermogen kunt u uw hypotheek verhogen en vervolgens het geld van de verhoging nemen om de lening af te betalen. Je leent nog steeds met een hypotheek, maar natuurlijk met een veel betere rente!

Waarom uw hypotheek verhogen om uw bestaande lening af te lossen?

Als je een lopende lening hebt, betaal je daar natuurlijk elke maand een flink bedrag aan rente over. De rente die u betaalt over een persoonlijke lening of flexibele lening is veel hoger dan de rente die u betaalt over een hypotheek. Bij een hypotheek is de rente ook fiscaal aftrekbaar, wat bij een reguliere lening niet het geval is.

Wanneer u uw bestaande lening nu kunt aflossen door uw hypotheek te verhogen, betaalt u elke maand veel minder rente en kunt u die rente elk jaar aftrekken. Zo bespaar je veel geld. Voorwaarde voor een hypotheekverhoging is dat u sinds het afsluiten van de hypotheek meer bent gaan verdienen of dat u overwaarde in uw woning heeft.

Wat is overwaarde en hoe weet u of u overwaarde in uw woning heeft?

Als de waarde van uw woning is gestegen sinds u deze heeft gekocht, is er een overschot ten opzichte van de waarde die destijds met de hypotheek werd gefinancierd. Door de jaren heen is het huis waardevoller geworden dan de hypotheek.

U kunt erachter komen wat de reële marktwaarde van een huis op dit moment zou zijn door de prijzen van vergelijkbare huizen in het gebied te onderzoeken. Via het kadaster kunt u nagaan tegen welke verkoopprijs huizen de afgelopen maanden en jaren zijn verkocht. Door de verkoopwaarde te vergelijken met uw huidige hypotheek, weet u of de woning meer waard is geworden dan de hypotheekschuld die erop staat.

Hoe kunt u het eigen vermogen afbetalen?

Als u een bestaande lening heeft, kan het, zoals hierboven uitgelegd, voordelig zijn om deze af te lossen met een hypotheek. Hiervoor moet de hypotheek worden verhoogd, waarna het verhogingsbedrag wordt ingetrokken. Dit geldbedrag kunt u vervolgens gebruiken om een ​​persoonlijke lening of flexibele lening af te lossen.

Samen met een financieel adviseur van een bank of financiële instelling kunnen we gericht kijken naar uw mogelijkheden om de overwaarde zo goed mogelijk in te zetten.

Hoe verhoogt u de bestaande hypotheek voor uw huis?

Vaak is het mogelijk om de bestaande hypotheek te verhogen naar de huidige marktwaarde zonder tussenkomst van een notaris. Het hangt af van wat er in het Kadaster staat. Als u toch naar een notaris moet, zijn er kosten aan verbonden en kan u gevraagd worden om een ​​taxatierapport in te dienen. In dergelijke gevallen vergelijkt u best de totale kosten met de winst die de constructie u oplevert om er zeker van te zijn dat deze in uw persoonlijke geval nog gunstig is.

Is het verhogen van je hypotheek altijd de moeite waard als je kijkt naar de extra kosten?

Over het algemeen is het bijna altijd beter om uw lening af te lossen als uw hypotheek de mogelijkheid biedt om te verhogen. Soms wordt er echter boeterente in rekening gebracht als u wijzigingen wilt aanbrengen in uw hypotheek. In dergelijke gevallen worden de kosten soms echt te hoog ten opzichte van de baten. Laat u dus altijd goed informeren door een deskundige en zorg dat u een duidelijk beeld heeft van de kosten en baten voordat u de definitieve beslissing neemt om uw hypotheek te verhogen en uw bestaande lening af te lossen.€