Loonbeslag, wat zijn de gevolgen?

Vier op de vijf werkenden in ons land hebben financiële problemen, meestal door echtscheiding of werkloosheid met hun partner. Dit resulteert vaak in een werkgeverssalaris. Zo komen privéproblemen ineens per ongeluk op de werkvloer terecht. Niet alleen slecht voor jou, maar ook slecht voor je baas. Loonbeslag kost bedrijven veel geld.

Financiële problemen op de werkvloer

Het aantal mensen met problematische schulden is sinds het begin van de crisis bijna verdubbeld. De meesten van hen zijn in loondienst. Werkgevers zijn zich doorgaans bewust van de privéproblemen van hun werknemers, maar worden pas actief betrokken bij de uitbetaling van het loon. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de werknemer 6 maanden geen premie voor de zorgverzekering heeft betaald. Vaak gaan er verontrustende situaties aan vooraf, zoals een langdurige echtscheidingsprocedure of een ex die geen alimentatie betaalt. En tot overmaat van ramp zijn er bij te late betalingen meestal ook boetes of wettelijke rente.

Aanvulling op salaris of loon

Als u uw schulden niet betaalt, kunnen schuldeisers de rechter verzoeken u met een vonnis te binden. De eiser kan dan een gerechtsdeurwaarder inschakelen om dat vonnis te ’tenuitvoerlegging’. Het kan bijvoorbeeld beslag leggen op uw loon of salaris. De werkgever is verplicht aan een dergelijk loonbeslag mee te werken. Concreet betekent dit dat hij een deel van uw salaris rechtstreeks aan de schuldeiser overmaakt. Natuurlijk, met de beperking dat het genoeg is om te leven, de zogenaamde niet-krampachtige voet.

Financiële problemen van werknemers kosten werkgevers ook geld

De financiële problemen van de werknemers en de loonlasten die daaruit kunnen voortvloeien, kosten de werkgever ook veel geld. Een werknemer die krap bij kas zit, heeft doorgaans meer ziekteverzuim en is minder productief. Dit onderwerp is strikt taboe, maar er zijn bedrijven die beweren dat het een rendementsverlies tot 20% (!) veroorzaakt. Vooral kleine bedrijven worden hard getroffen door de geldproblemen van hun werknemers.

Kan loonbeslag worden voorkomen?

Het kan niet altijd worden aangenomen dat mensen door hun handelen in financiële problemen komen. Overmacht komt vaak voor: denk aan echtscheiding, ziekte of baanverlies met een partner. Iedereen die daardoor met acute schulden kampt, zal er natuurlijk alles aan doen om deze privéproblemen op de werkvloer aan te pakken. Hoewel dit geen gemakkelijke taak is, zijn hier enkele suggesties:

Betalingsregelingen als laatste redmiddel

Als bovenstaande tips geen oplossing bieden, kunt u proberen een loonbeslag te voorkomen door met de deurwaarder te onderhandelen over een betaling. Maar houd er rekening mee dat de gerechtsdeurwaarder niet verplicht is om mee te werken. Een aanbod dat uw schuldeisers een redelijk vooruitzicht biedt om een ​​aanzienlijk deel van hun vordering te innen, heeft de meeste kans van slagen. Aan de andere kant moet je natuurlijk wel je beloftes kunnen waarmaken.€