Lijst van voetbalclubs

Aandelen van beursgenoteerde voetbalclubs vergen minstens zoveel lef als een strafschop in de WK-finale. Maar sommige aandelen bieden ook serieuze winstmogelijkheden. De meeste voetbalpromoties zijn voor echte fans. Aan de andere kant fluctueren ze te veel voor een langetermijninvestering. Succes in de sport is immers nog moeilijker te voorspellen dan winst in andere sectoren.

Eerste beursnotering namens Tottenham Hotspur

Als eerste voetbalclub in Europa kwam de Londense club Tottenham Hotspur in 1983 publiekelijk beschikbaar. Maar het grote succes van de promotie bleef uit. En toen de club in 2012 zijn stadion wilde renoveren, maakte de beursnotering het alleen maar moeilijker om aan de nodige financiering te komen. En zo verdwenen de aandelen van Tottenham Hotspur van de beursvloer.

Voetbalaandelen als collectors item

Slechts enkele clubs slagen erin om jaar na jaar sterke prestaties neer te zetten. Daarom is het voor clubs niet eenvoudig om de economische prognoses na het volgende seizoen te berekenen. Hierdoor worden voetbalaandelen over het algemeen als verzamelobjecten beschouwd. Maar zelden laten ze zich met winst verkopen. De uitzondering vormden de AS Roma-aandelen in 2013. Destijds waren er speculaties in de pers over de komst van de Chinese miljardair. En het verdubbelde de beurskoers.

Voetbalclubs zijn niet gemakkelijk te analyseren

Van de ongeveer 30 voetbalaandelen wereldwijd kunnen er maar weinig rechtstreeks door Nederlandse investeerders worden gekocht. Ter illustratie: In Turkije zijn bijna alle grote verenigingen (Galatasaray, Fenerbahçe, Besiktas) beursgenoteerd. Maar zonder een effectendepot in Turkije zijn deze aandelen taboe. Wil je er immers mee handelen, dan heb je een Turks btw-nummer nodig. Ook aandelen van enkele clubs uit Chili zijn in ons land niet verhandelbaar. Bovendien is de beschikbare informatie in Europa zeer schaars. Wie een andere voetbalclub dan Ajax wil analyseren, krijgt te maken met jaarverslagen in het Duits, Deens of Portugees.

Deense voetbalclubs zijn goed vertegenwoordigd op de markt

Of voetbalclubs beursgenoteerd kunnen worden, is een zaak van de nationale voetbalbonden. De Deense “premier league” speelt geen rol van betekenis in Europa. Maar het is een ander verhaal over de aandelenmarkt. Maar liefst negen (!) Deense voetbalclubs zijn beursgenoteerd. Nog kleinere teams uit lagere divisies. De UEFA heeft zich er ook vaak over afgevraagd. Er is geen goede verklaring. Dit komt waarschijnlijk omdat er in Denemarken geen strikte regels zijn voor clubeigendomsstructuren.

Pennystocks

Veel voetbalaandelen zijn zogenaamde ‘pennystocks’. Hun tarief is minder dan een euro. De wisselkoers voor FC Kopenhagen is bijvoorbeeld ongeveer 0,08 Deense kronen. Het wordt omgerekend naar één eurocent.

Handel in voetbalaandelen op Europese beurzen

Voor een willekeurige week op de aandelenmarkt in juni 2014 werden de verkopen van enkele voetbalaandelen samengesteld door de Duitse online broker Comdirect. Terwijl dagelijks 65.000 tot 220.000 aandelen van de Bundesliga-club Borussia Dortmund van eigenaar wisselden, werd er op de Duitse beurzen geen buitenlandse voetbalclub verhandeld. Veel onderdelen, zoals AS Roma en Olympique Lyon, hadden wel bied- en laatprijzen, maar die lagen zo ver uit elkaar dat er geen deals werden gesloten. Daarentegen werden in dezelfde periode bijvoorbeeld Juventus-aandelen in Milaan tot een miljoen keer per dag verhandeld. Conclusie: Als beleggers niet het risico willen lopen hun voetbalaandelen te houden, moeten beleggers overstappen op buitenlandse valuta, ook als dit hogere kosten met zich meebrengt.

Check het businessmodel

Zodra is vastgesteld dat u gemakkelijk een aandeel kunt verhandelen, is de volgende stap het analyseren van het bedrijf. Iedereen die geen emotionele band met de club heeft (zoals een Ajax-fan die een aandeel koopt) maar een speculatieve investering wil doen, moet de winstgevendheid van de club op lange termijn beoordelen. Daarbij is het onder meer van belang of de club de afgelopen jaren een positieve vrije kasstroom heeft gehad. Als dit het geval is, zou je verwachten dat ondanks de forse investeringen in nieuwe spelers, op termijn ook aandeelhouders met cash zouden zitten.

De vergunning is afhankelijk van de positie van de schuld

Het tweede belangrijke aspect is de schuld. Zij bepalen immers of het team geen licentie krijgt voor het nieuwe seizoen. Een negatief voorbeeld in dit opzicht is Glasgow Rangers: na faillissement in 2012 degradeerde de club naar de vierde divisie van de Scottish League. Een beursgang in Londen in het najaar van 2012 vulde de schatkist met 27 miljoen euro en maakte de club grotendeels schuldenvrij. Uiteindelijk vocht Rangers zich een weg terug naar de tweede divisie met Coca-Cola als sponsor. En na een grote herschikking mochten investeerders opnieuw hopen dat de Schotse club haar plaats aan de top terug zou krijgen.

Succesvolle overdrachten kunnen de prijs verhogen

Vooral verenigingen die jonge spelers opleiden en daarmee later een hoog transferrendement realiseren zijn populair op de beurs. De Deense club Bröndby, evenals ons eigen Ajax, hebben wat dat betreft een uitstekende reputatie en zijn succesvol in het opleiden van hun jeugd. Het kan ook de moeite waard zijn om talent goedkoop te kopen en na een paar succesvolle jaren duur te verkopen. Succesvolle overdrachten kunnen de aandelenkoers voor een korte periode aanzienlijk verhogen.€