Lijfrentesparen: wat zijn de voordelen en kosten?

Lijfrentesparen is een vorm van banksparen waarbij uw opgebouwde kapitaal maandelijks aan het einde van de looptijd in een lijfrente wordt uitgekeerd. Annuïteitsparen is op dit moment erg populair, omdat de rente op sparen erg voordelig is ten opzichte van het verzekeren van een spaarrekening of lijfrentesparen. En dat is nog niet alles: wat zijn de voordelen van lijfrentesparen? Waarom banksparen met lijfrente een goede keuze is? En wat kost lijfrentesparen u?

Wat is lijfrentesparen precies?

Met lijfrentesparen spaart u voor een aanvulling op uw pensioen, die u aan het einde van de looptijd maandelijks ontvangt in de vorm van een lijfrente. U kunt in een jaar zoveel beleggen als u wilt, maar u kunt het gespaarde bedrag pas opnemen bij pensionering. U spaart met relatief hoge rente en bovendien belastingvrij, omdat u uw inleg belastingvrij kunt aftrekken. Omdat de rente zo hoog is in vergelijking met een gewone spaarrekening of levensverzekering, is lijfrentesparen een populair nieuw product om later met pensioen een behoorlijke aanvulling op je inkomen te krijgen.

Wat is het verschil tussen banksparen, lijfrenteverzekeringen en lijfrentesparen?

Met een lijfrenteverzekering of een lijfrentepolis spaart u bovendien als aanvulling op uw pensioen en spaart u in principe belastingvrij. Sparen in een lijfrente is hetzelfde als sparen bij een bank voor uw pensioen, dus de twee termen betekenen in wezen hetzelfde. Banksparen of lijfrentesparen is nu meestal voordeliger omdat u minder kosten betaalt. Banksparen wordt gestimuleerd door de overheid en banken en verzekeraars concurreren sterk om de prijs van dit product. Ook bij bankspaargeld betaalt u geen premie, want in tegenstelling tot een lijfrenteverzekering is een bankspaarrekening geen verzekering, maar een vorm van sparen.

Wat zijn de voordelen van lijfrentesparen?

Behalve dat de rente op bankspaar- of lijfrentesparen zo hoog is, spaart u ook belastingvrij. Dit geldt natuurlijk niet voor een gewone spaarrekening of spaardeposito, want hier moet u onroerende voorheffing over uw spaargeld betalen. Doordat het geld voor een lange periode vaststaat, profiteer je ook optimaal van de impact van rente op rente. Daarnaast vallen spaarrekeningen en deposito’s, en dus ook lijfrentespaarrekeningen en bankspaarrekeningen, onder het rijksdepotgarantiestelsel, zodat ook u veilig kunt sparen voor de toekomst.

Welke vergoedingen of premies betaalt u voor banksparen en lijfrentesparen?

Bij lijfrentesparen of bankspaarlijfrente hoeft u geen premie te betalen omdat het geen verzekering is zoals een lijfrentepolis of lijfrenteverzekering. Bij de meeste aanbieders, zoals SNS Bank, Brand New Day en Rabobank, betaal je geen kosten voor periodieke stortingen, terwijl je spaart voor het eindkapitaal. Er worden alleen kosten in rekening gebracht als u uw geld eerder wilt opnemen. Kapitaalpolissen hebben de reputatie relatief hoge kosten in rekening te brengen en zijn daarom veel minder populair bij consumenten uit angst voor woekerpolissen. Daarentegen spaart u met lijfrentesparen goedkoop, veilig en belastingvrij voor extra inkomsten in de toekomst.€