Lijfrente of banksparen?

Lijfrenteverzekering of bankspaarlijfrente, wat zijn de verschillen? U kunt sparen voor extra inkomen en vermogen via een lijfrenteverzekering of banksparen voor een extra lijfrente. Wat is goedkoper: via de bank of de verzekeraar? Kiest u voor een lijfrentepolis bij een verzekeraar of een lijfrentespaarrekening bij een bank? In beide gevallen gaat het om bijverdiensten later. De manier waarop u het doet, het risico dat u neemt en het rendement dat u behaalt, kan sterk variëren, afhankelijk van uw keuzes. Goed vergelijken dus.

Sluit een lijfrentepolis af bij een verzekeraar

U sluit een lijfrentepolis af bij een verzekeringsmaatschappij. Je stort regelmatig geld of doet het eenmalig met de aankoopprijs. In beide gevallen wilt u dat het vermogen in de loop van de tijd flink gegroeid is en wilt u via een lijfrente van dat vermogen profiteren. Een prima uitgangspunt, dat ook door de Belastingdienst wordt uitgevoerd, door een premieaftrek toe te kennen als er een tekort is in het pensioen. Het principe is goed, maar een lijfrentepolis kan ook ingewikkeld zijn. Het is niet zo dat de premie die u betaalt één-op-één naar een spaarrekening gaat. Ook zijn er om verschillende redenen extra kosten. Een paar voorbeelden:

Banksparen met een lijfrentespaarrekening bij de bank

Aanvullend pensioen kan ook worden opgebouwd uit banksparen. Deze optie maakt gebruik van een geblokkeerde spaarrekening bij een bank om spaargeld op te bouwen voor toekomstige levenslange rente. Het doel van deze lijfrentespaarrekening lijkt dus sterk op een lijfrentepolis van een verzekeringsmaatschappij, maar de weg ernaartoe is anders. Zo ontbreekt het verzekeringselement en daarmee de kostprijs van de risicopremie. Dit maakt bankkosten vaak transparanter. Ook administratiekosten en beheerkosten kunnen bij de bank worden geïncasseerd.

Vergelijk lijfrente-inkomen en bankspaargeld met elkaar

Betekent dit dat banksparen altijd goedkoper en beter is dan een lijfrentepolis? Het antwoord daarop is dat het niet zo hoeft te zijn. Het is aan te raden om de verschillende opties met elkaar te vergelijken alvorens een keuze te maken. Kosten onder de streep zijn belangrijk, maar rendement ook. Zo biedt een vaste rente bij een bank meer zekerheid, maar kan de rente zo laag zijn dat het kapitaal niet genoeg groeit om een ​​goed pensioen te verzekeren. Een groot verschil is dat bij een lijfrentepolis wordt uitbetaald zolang u leeft. Als je oud wordt, is dat veel geld. Bij banksparen wordt minimaal vijf jaar gestort, en als de spaarbank op is, stoppen ook de betalingen. Overlijdt u daarentegen tijdens de uitkeringen, dan stopt de lijfrente en gaat het resterende spaargeld naar de nabestaanden.

Conclusie lijfrente of bankspaar

Zowel een lijfrente als een banksparen kunnen later voor een mooie aanvulling op uw inkomen zorgen. Een belangrijk verschil tussen de twee vormen van sparen is het element van willekeur. Als je oud wordt, kun je via een lijfrentepolis veel meer geld krijgen dan je ooit hebt gehad, wat niet mogelijk is met banksparen. Bij banksparen altijd geldig.

Lees verder