Liever sparen of beleggen?

Als de rente laag is, levert sparen niet veel op in termen van rente. Ondanks een volle spaarrekening groeit uw vermogen niet snel. Het alternatief is beleggen. Daar kunt u op lange termijn 4 tot 7% ​​rendement behalen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen en beleggen? En is het beter om te sparen of te beleggen?

Wat is sparen?

U spaart op een spaarrekening. Dat kan met variabele rente (internetspaarrekening), maar je kunt je geld ook voor een bepaalde tijd vastzetten (spaargeld). Je krijgt vaak wat meer interesse; vaak geldt: hoe langer u uw geld vastzet, hoe hoger de rente.

Voordelen besparen

nadelen besparen

Wat is beleggen?

Als mensen denken aan investeringen, denken mensen vaak aan risicovolle bedrijven waar je zeker je geld zult verliezen. Het is alsof je aan een roulettetafel zit. Het hoeft niet zo te zijn. Als u echter niet weet wat u doet, kan het u veel geld kosten.

Bij beleggen denk je waarschijnlijk aan aandelen. Wanneer u aandelen koopt, koopt u eigenlijk een aandeel van het bedrijf. Elk aandeel is een bepaald bedrag waard; die varieert van bedrijf tot bedrijf, van dag tot dag – zelfs van minuut tot minuut.

Een andere investering is het kopen van obligaties. Je kunt ze kopen bij de staat of bij een bedrijf. Met beide geef je eigenlijk een lening, maar de ene is aan het land, de andere aan het bedrijf.

Ten slotte zijn er derivaten. Dit zijn derivaten; een soort verzekering. Het doel is om het risico te beperken. Ze kunnen echter ook worden gebruikt voor speculatie. Het is een risicovol product; vooral als je geen idee hebt wat je eigenlijk koopt.

Investeringsvoordelen

Nadelen van beleggen

Sparen of beleggen?

Nu je wat meer weet over sparen en beleggen en hun voor- en nadelen, wordt de vraag: wat kun je beter doen, sparen of beleggen?

Het antwoord is niet zwart-wit; het is een combinatie. Accumulatie is een manier om met relatief weinig risico rijkdom op te bouwen. Soms moet er ook snel geld beschikbaar zijn. Met een spaarrekening is dat makkelijker dan met een belegging (zeker als je obligaties hebt). De investering biedt echter een hoger rendement.

Lage spaarrente

Op dit moment (2014) is de spaarrente erg laag. Dit komt omdat de Europese Bank wil dat mensen gaan uitgeven, zodat de economie kan herleven. Als gevolg hiervan zal uw vermogen waarschijnlijk niet zo snel groeien als u zou willen.

Investeren als alternatief voor winst

Beleggen kan een mooi alternatief zijn; zeker op de lange termijn en in producten die niet bijzonder risicovol zijn. Dit zijn bijvoorbeeld obligaties en gevestigde bedrijven met mogelijke dividenduitkeringen. Zelfs met kortere investeringen kun je nog goede winsten maken.

Zorg er echter altijd voor dat u weet wat u doet. Beleggen is niet zoals het kleuren van een plaatje: ik kies een willekeurige kleur. U moet altijd kunnen uitleggen waarom u in een bepaald bedrijf investeert. Onthoud ook dat risico en beloning hand in hand gaan: als u een zeer hoog rendement wordt beloofd, zeg meer dan 15%, dan moet u zeker meer onderzoek doen. Laat je niet verleiden.

Risicospreiding

Diversificatie van risico is ook belangrijk bij beleggingen. Bij roulette zet je misschien niet alles in op de rode 32. Ook al zijn er totaal verschillende kansen, beleggen betekent ook dat je niet alles op één bedrijf, bedrijfstak of type investering zet. Zo zorg je voor exposure.

Houd er bij het spreiden van geld ook rekening mee dat elke transactie een bepaald bedrag vereist, vaak met een minimum. U moet dus al een bedrag hebben om mee te beginnen, zeg meer dan $ 10.000. U kunt dan een klein verschil maken zonder transactiekosten te riskeren.

Leer eerst beleggen

Beleggen kun je leren. Je kunt veel onderzoek doen op internet of door boeken te lezen. Daarnaast is het mogelijk om een ​​schaduwportefeuille aan te houden: het is net alsof je nepgeld hebt, zodat je kunt zien of je de juiste keuze hebt gemaakt. Zo kun je “op het droge” oefenen. Het is erg belangrijk om vertrouwd te raken met bepaalde termen en onderzoek te doen naar de bedrijven waarin u wilt investeren; je wilt tenslotte geen slechte aankoop doen. Als je weet welke signalen duidelijk zijn dat de koers van een bedrijf daalt (denk bijvoorbeeld aan fraudemeldingen), dan kun je die beter niet kopen.

Conclusie: sparen of beleggen?

Beide. Zo zorg je voor een combinatie van risicoverdeling en rendement. Daarnaast heeft u voor bepaalde noodgevallen altijd een bedrag op uw spaarrekening staan.€