Liever sparen of beleggen?
Als de rente laag is, levert sparen niet veel op in termen van rente. Ondanks een volle spaarrekening groeit uw vermogen niet snel. Het alternatief is beleggen. Daar kunt u op lange termijn 4 tot 7% rendement behalen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen en beleggen? En is het beter om te sparen of te beleggen?
Wat is sparen?
U spaart op een spaarrekening. Dat kan met variabele rente (internetspaarrekening), maar je kunt je geld ook voor een bepaalde tijd vastzetten (spaargeld). Je krijgt vaak wat meer interesse; vaak geldt: hoe langer u uw geld vastzet, hoe hoger de rente.
Voordelen besparen
- Fixed Return: U weet vooraf waar u aan toe bent. De rente gedurende het jaar is niet hoog.
- Volgens het depositogarantiestelsel worden spaargelden op de bank tot 100.000 euro “verzekerd” door de overheid. Dit betekent dat als de betreffende (Nederlandse) bank failliet gaat, de spaarders tot € 100.000 terugkrijgen van de bank.
- Relatief laag risico (in vergelijking met de investering natuurlijk)
- Geld kan eenvoudig worden opgenomen/overgeschreven van de internetspaarrekening naar uw betaalrekening.
nadelen besparen
- Laag rendement: Over het algemeen kan worden gesteld dat “hoe lager het risico, hoe lager het rendement”. Het renterendement op sparen is eind 2014 maximaal 1,65% (lit. 1).
- Wanneer u uw geld op een spaarrekening zet, betekent dit dat u het geld niet (zonder boete) kunt opnemen. Daarnaast is de rente op dit moment (2014) zo laag dat het niet echt loont om je geld op lange termijn te houden.
Wat is beleggen?
Als mensen denken aan investeringen, denken mensen vaak aan risicovolle bedrijven waar je zeker je geld zult verliezen. Het is alsof je aan een roulettetafel zit. Het hoeft niet zo te zijn. Als u echter niet weet wat u doet, kan het u veel geld kosten.
Bij beleggen denk je waarschijnlijk aan aandelen. Wanneer u aandelen koopt, koopt u eigenlijk een aandeel van het bedrijf. Elk aandeel is een bepaald bedrag waard; die varieert van bedrijf tot bedrijf, van dag tot dag – zelfs van minuut tot minuut.
Een andere investering is het kopen van obligaties. Je kunt ze kopen bij de staat of bij een bedrijf. Met beide geef je eigenlijk een lening, maar de ene is aan het land, de andere aan het bedrijf.
Ten slotte zijn er derivaten. Dit zijn derivaten; een soort verzekering. Het doel is om het risico te beperken. Ze kunnen echter ook worden gebruikt voor speculatie. Het is een risicovol product; vooral als je geen idee hebt wat je eigenlijk koopt.
Investeringsvoordelen
- Al met al een hoger rendement dan bij sparen. Op lange termijn (meer dan 20 jaar) kan dit tussen de 4 en 7% zijn.
- U kunt op twee manieren profiteren: via dividenden en meerwaarden.
- U kunt meer risicospreiding doen door u op verschillende bedrijven te concentreren.
- Met de opening van de (aandelen)markten kan nu iedereen beleggen bij een broker (zoals Binck Bank of De Giro)*. Dit was voorheen niet mogelijk. *Let vooral op hun voorwaarden!
Nadelen van beleggen
- Rendementen zijn nooit zeker en u kunt ook aanzienlijke verliezen lijden. Rendementen tussen 4 en 7% zijn langetermijngemiddelden en zijn daarom niet gegarandeerd. Ook de kortetermijnrendementen (minder dan 2 jaar) variëren van -10% (verliezen) tot +20% (winst). Ook dit zijn geen vaste nummers.
- Beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel; het betekent: voorbij is voorbij. Als u uw geld op de aandelenmarkt verliest, heeft u pech. Het risico is dus groot.
- Voor beleggingen betaalt u de makelaar een vast bedrag per transactie. Als je maar een klein bedrag te investeren hebt, kan diversificatie (het kopen van verschillende aandelen) erg duur worden.
Sparen of beleggen?
Nu je wat meer weet over sparen en beleggen en hun voor- en nadelen, wordt de vraag: wat kun je beter doen, sparen of beleggen?
Het antwoord is niet zwart-wit; het is een combinatie. Accumulatie is een manier om met relatief weinig risico rijkdom op te bouwen. Soms moet er ook snel geld beschikbaar zijn. Met een spaarrekening is dat makkelijker dan met een belegging (zeker als je obligaties hebt). De investering biedt echter een hoger rendement.
Lage spaarrente
Op dit moment (2014) is de spaarrente erg laag. Dit komt omdat de Europese Bank wil dat mensen gaan uitgeven, zodat de economie kan herleven. Als gevolg hiervan zal uw vermogen waarschijnlijk niet zo snel groeien als u zou willen.
Investeren als alternatief voor winst
Beleggen kan een mooi alternatief zijn; zeker op de lange termijn en in producten die niet bijzonder risicovol zijn. Dit zijn bijvoorbeeld obligaties en gevestigde bedrijven met mogelijke dividenduitkeringen. Zelfs met kortere investeringen kun je nog goede winsten maken.
Zorg er echter altijd voor dat u weet wat u doet. Beleggen is niet zoals het kleuren van een plaatje: ik kies een willekeurige kleur. U moet altijd kunnen uitleggen waarom u in een bepaald bedrijf investeert. Onthoud ook dat risico en beloning hand in hand gaan: als u een zeer hoog rendement wordt beloofd, zeg meer dan 15%, dan moet u zeker meer onderzoek doen. Laat je niet verleiden.
Risicospreiding
Diversificatie van risico is ook belangrijk bij beleggingen. Bij roulette zet je misschien niet alles in op de rode 32. Ook al zijn er totaal verschillende kansen, beleggen betekent ook dat je niet alles op één bedrijf, bedrijfstak of type investering zet. Zo zorg je voor exposure.
Houd er bij het spreiden van geld ook rekening mee dat elke transactie een bepaald bedrag vereist, vaak met een minimum. U moet dus al een bedrag hebben om mee te beginnen, zeg meer dan $ 10.000. U kunt dan een klein verschil maken zonder transactiekosten te riskeren.
Leer eerst beleggen
Beleggen kun je leren. Je kunt veel onderzoek doen op internet of door boeken te lezen. Daarnaast is het mogelijk om een schaduwportefeuille aan te houden: het is net alsof je nepgeld hebt, zodat je kunt zien of je de juiste keuze hebt gemaakt. Zo kun je “op het droge” oefenen. Het is erg belangrijk om vertrouwd te raken met bepaalde termen en onderzoek te doen naar de bedrijven waarin u wilt investeren; je wilt tenslotte geen slechte aankoop doen. Als je weet welke signalen duidelijk zijn dat de koers van een bedrijf daalt (denk bijvoorbeeld aan fraudemeldingen), dan kun je die beter niet kopen.
Conclusie: sparen of beleggen?
Beide. Zo zorg je voor een combinatie van risicoverdeling en rendement. Daarnaast heeft u voor bepaalde noodgevallen altijd een bedrag op uw spaarrekening staan.€