Liever repareren voor eigen geld

De tijd dat er massaal tweede en derde hypotheken werden afgesloten om verbouwingen te financieren, is voorbij. Het verdient zelfs de voorkeur om te repareren met spaargeld in plaats van geleend geld.

Door de forse daling van de huizenprijzen zijn huiseigenaren van gedachten veranderd over het aangaan van een extra hypotheek op hun woning. De houding en het beleid van banken is niet langer gericht op subprime-hypotheken. Ook is het veel moeilijker geworden om een ​​tweede hypotheek af te sluiten. Er moet een aanzienlijk eigen vermogen in de woning zijn voordat de bank bereid is een extra hypothecaire lening te verstrekken.

Loop geen risico op geleend geld

Lenen voor verbouwingen verhoogt uw hypotheekschuld. Bij het afsluiten van een lening moet u rekening houden met een daling van de huizenprijzen. Staat uw huis onder water als de huizenprijzen kelderen? Stel jezelf deze vraag voordat je leent voor renovaties. Als je moet lenen voor een verbouwing, is het vaak verstandiger om daarvoor te sparen. Eerst sparen bespaart u een hoge hypotheekrente.

Gebruik uw spaargeld verstandig

Uw spaargeld gebruiken om een ​​renovatie te financieren kan een slimme investering zijn, maar wees voorzichtig. Als u na een verbouwing weinig of geen spaargeld meer over heeft, kan het zijn dat u bij financiële tegenvallers geld moet lenen. Dan kunt u beter lenen voor de verbouwing. Rentekosten voor renovatiefinanciering zijn aftrekbaar. Als u bijvoorbeeld een lening aangaat om een ​​andere auto te kopen, kunt u de rentebetalingen niet fiscaal aftrekken.

Gebruikt voornamelijk geld boven de belastingvrijstelling

Het is vooral aantrekkelijk om geld te besteden aan verbouwingen boven de vrijstelling vermeld in kolom 3. Spaargelden (en equivalenten) worden pas belast als de 1,2% belasting van € 21.139 is betaald over het meerdere. Voor fiscale partners geldt dit dus voor een vrijstelling van € 42.278. Heeft u meer spaargeld, dan kunt u het overschot het beste gebruiken voor renovatie.

Een persoonlijke lening in plaats van een tweede hypotheek

Moet je nog een lening afsluiten, kies dan voor de goedkoopste optie. Vaak wordt gedacht dat een tweede hypotheek de goedkoopste optie is, maar de realiteit is vaak anders. Het nadeel van een tweede hypotheek is dat je hoge kosten moet betalen. De woning moet getaxeerd worden en de notaris zal ook een vrachtbrief overleggen. Daarnaast moet bij het aanpassen van de hypotheek rekening worden gehouden met de kosten van advisering en bemiddeling. Deze kosten liggen tussen de 750 en 1500 euro. Een ander voordeel is een lagere hypotheekrente. Bij grote leenbedragen is het mogelijk om voor een tweede hypotheek te kiezen. Voor kleinere bedragen is een persoonlijke lening een betere optie.

Zal de investering renderen?

Natuurlijk, je renoveert voor het plezier van het leven, maar je moet ook rekening houden met de impact op de waarde van je huis. Als u van twee slaapkamers naar één slaapkamer gaat, kunt u meer van het leven genieten, maar het verlaagt de wederverkoopwaarde van uw huis. In het geval dat u altijd in de woning blijft wonen, maakt een dergelijke afschrijving niet uit. Als het huis na een paar jaar weer verkocht moet worden, kun je de verbouwing beter niet doen.€