Liefdadigheid en investering

Aandelen hebben in het verleden beter gepresteerd dan de meeste andere soorten beleggingen. Een paar slechte jaren kunnen echter leiden tot aanzienlijke negatieve rendementen.

Iedereen kent tegenwoordig de risico’s van beleggen. U kunt behoorlijke winsten maken, maar hoge winsten brengen ook een hoog risico met zich mee. Rendementen van ruim boven de vijftien procent zijn in de loop van de tijd gebruikelijk geweest. Slechte jaren kunnen rendementen uit het verleden snel verdampen.

Vermogensbeheer

Goede doelen doen ook aan vermogensbeheer. De grootste goede doelen ontvangen jaarlijks vele miljoenen euro’s. Hun doel is om zoveel mogelijk geld te krijgen om een ​​bepaald doel te bereiken. Dit doel is niet altijd op korte termijn haalbaar, waardoor ze soms grote bedragen voor meerdere jaren moeten staan. Uiteraard liefst met een hoog rendement.

zware verliezen

Sinds 2000 zijn er enkele slechte investeringsjaren geweest, met 2008 als dieptepunt. Bij langetermijnbeleggingen kunnen verliezen beperkt blijven door verwachte positieve resultaten. De implicaties zijn groot voor investeringen op korte en op termijn. Ze geven niet alleen eerdere inkomsten terug, maar recente investeringen verliezen ook een deel van hun waarde. Op 1 januari 2008 hadden de tien grootste fondsen elk meer dan 250 miljoen euro. Meer dan 40 procent daarvan hadden ze in aandelen belegd. In 2008 hebben ze waarschijnlijk nog meer in aandelen geïnvesteerd. De resultaten van 2008 zullen zeer negatief zijn.

Risico’s en liefdadigheid

Moeten goede doelen mogen investeren met gedoneerd geld? We kunnen ervan uitgaan dat de fondsen zullen investeren om een ​​hoog rendement te behalen. Ze hebben in het verleden een goed inkomen kunnen verdienen. In bepaalde periodes is het iets minder. Als ze in het verleden niet hadden geïnvesteerd, hadden ze bijvoorbeeld in de periode van 1990 tot 1999 geen noemenswaardige winst gemaakt. Men gelooft dat het te gemakkelijk is om fondsen de schuld te geven van het beleggen in aandelen die in waarde zijn gedaald. Het kan geen kwaad om te leren van een slechte investeringsperiode. Door een klein deel van het vermogen in aandelen te beleggen, kunnen de risico’s worden verminderd.

Verkeerde investeringen

De Peer meldde in 2007 dat sommige goede doelen mogelijk onbedoeld in slechte bedrijven hebben geïnvesteerd. KWF Kankerbestrijding zou 300.000 euro hebben geïnvesteerd in de grote tabaksproducenten. Ze leken er niets van te weten. Ze beleggen in fondsen waarvan het niet altijd duidelijk is in welke bedrijven ze beleggen. Daarnaast veranderen ook de bedrijven waarin de fondsen beleggen in de loop van de tijd. Volgens hetzelfde artikel zou de Dierenbescherming hebben geïnvesteerd in bedrijven die bestrijdingsmiddelen voor dieren produceren.€