Levenstest – wat regel je erin

Op een bepaald moment in je leven kun je een punt bereiken waarop je niet meer alleen kunt handelen, bijvoorbeeld door leeftijd, ziekte of een ongeval. Veel mensen weten dan wel wat ze willen, maar schrijven het niet op. Het is mogelijk om een ​​testament op te stellen bij een notaris. Daarin schrijf je verschillende dingen op als er iets gebeurt in je leven.

Wilson kwalificeerde zich

Door ziekte of een ongeval kan het zijn dat u in een situatie komt waarin u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Iemand anders kan het voor je doen. Het kan anders zijn dan wat ik voor de mijne wil
zorg voor euthanasie
in bepaalde gevallen. Zonder levende wil zal een rechter een bewindvoerder aanstellen die de belangen van de nalatenschap moet dienen. De realisatie hoeft helemaal niet overeen te komen met uw wensen en ideeën.

Aangezien het testament via een notaris wordt geregeld, is het document voldoende
bewijskracht
om uw wensen uit te laten komen. Als u ooit afhankelijk was van uw familie om die wensen aan een advocaat door te geven, is dat bij een levenstestament niet meer nodig. Dan kan er geen twijfel meer zijn over uw wensen. De rechter handelt dan naar uw wensen.

Er is een verschil tussen de wil en de wil van het leven

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom je een levenstestament nodig hebt als je er al een hebt. In een testament kunt u alleen aangeven wat er moet gebeuren na het overlijden. In het beginstadium heeft het testament geen betekenis. Het levenstestament beslaat deze periode.

Praktische vragen

Een levenstestament kan ook meer praktische zaken regelen op momenten dat u het zelf niet meer kunt. U kunt onder andere iemand aanwijzen die uw administratie kan voeren. Denk hierbij aan het betalen van rekeningen, het kopen en verkopen van spullen en het afhandelen van belastingverplichtingen.

Een andere mogelijkheid is dat u bepaalt dat de persoon al schenkingen kan doen aan uw erfgenamen om erfbelasting te besparen. Als u geen testament heeft, zal de curator/bewindvoerder altijd toestemming moeten vragen aan de rechtbank en aantonen dat de schenking naar uw wens is. In de praktijk is deze bewijslast onpraktisch. Een levenstestament draagt ​​bij aan de bewijslast in geval van twijfel.

Voor zaken

als jij
u bent ondernemer of bedrijfsleider
, dan moet het bedrijf doorgaan, ook als u er een tijdje niet bent. U kunt in uw levenstestament opnemen om op dat moment namens u op te treden om uw zakelijke belangen te behartigen.

Als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen, kunt u ook overwegen om te regelen wat uw waarnemer met het bedrijf moet doen. Het kan ook veel stress wegnemen in tijden waarin uw gezin al genoeg aan de hand heeft.

Persoonlijk

Als u niet meer voor uzelf kunt zorgen, is het verstandig om vast te leggen of u zorg aan huis wilt of dat u naar een verpleeg- of verpleeghuis wilt. Daarom moet de persoon die als uw vertegenwoordiger is aangesteld, weten wat hij ermee moet doen
voor praktische vragen
zoals uw huis, dieren, belangrijke spullen, verzekeringen, huishoudelijke artikelen, etc. U kunt al deze dingen in een levenstestament schrijven.

Ziekte

Een terugkerend thema onder mensen die:
serieus
Ziek zijn is een kwestie van of je wel of niet behandeld wilt worden. Vaak wordt dit mondeling aan iemand medegedeeld, maar vaak is er geen registratie. Natuurlijk, met meerdere mensen, elk met hun eigen voorkeuren, zie je dat dit een twistpunt kan zijn. In een levenstestament kunt u schrijven of u een
therapie
doorgaat of wanneer te stoppen.

Stel dat u een auto-ongeluk heeft gehad en hersendood bent of in coma ligt. Voorheen moest de familie beslissen of ze verder wilde leven als kasplant of zou sterven. U kunt dit zelf regelen in een levenstestament. Bijkomend voordeel is dat je instinctief de beslissing zelf neemt, niet iemand anders.

Je wilt leven en dan…

Zorg ervoor dat als je een testament hebt gemaakt, je dit aan meerdere mensen om wie je geeft hiervan op de hoogte stelt. Geef ook aan bij welke notaris je het hebt ingevuld. Dit maakt het voor uw naasten gemakkelijker om uw wensen te begrijpen en te weten dat u het ergens over eens bent.

Neem contact op met de betreffende notaris als hij verbonden is aan
Inschrijven voor estate planners in het notariaat
. Deze vereniging heeft een centraal register van levenstestamenten van haar leden ingesteld. Dit garandeert dat de juiste tekst altijd gevonden kan worden.

Vereniging van Vastgoedplanners in het Notariaat

Aangezien een testament niet wettelijk is vastgelegd, hangt de kwaliteit van een testament af van de notaris die het voor u opstelt. Om erachter te komen of de notaris goed geïnformeerd is, kunt u vragen of hij aangesloten is bij deze vereniging. Daarnaast heeft de vereniging een lijst opgesteld met onderwerpen die besproken moeten worden. Controleer deze lijst voordat u naar een notaris gaat voor een levenstestament.

Lees verder