Leven zonder geld

Als er iets is waar we echt niet zonder kunnen of willen leven, dan is het geld. Zonder geld zou ons dagelijks leven eigenlijk heel moeilijk, zo niet onmogelijk zijn. Maar er zijn manieren om consumptie en geldgebrek te vermijden.

Leven zonder vast inkomen

Of het nu gaat om huur, kleding of eten, zij die niet kunnen rekenen op een vast inkomen per maand kunnen zich in deze samenleving maar moeilijk staande houden. Vaak is de enige optie om naar de sociale dienst te gaan, een sociaal vangnet dat herhaaldelijk wordt bekritiseerd omdat het niet echt genoeg biedt om ruimhartig rond te komen.

Afvalcontainers sorteren in plaats van winkelen

In de wereld hebben verschillende mensen al met succes geprobeerd om zonder geld weg te komen en worden ze steeds vaker geïmiteerd. Ze halen voedsel uit afvalcontainers, starten lokale uitwisselingsprojecten of doen inspiratie op op portals als wastecooking.com, de verbeelding kent geen grenzen.

Er zijn ook mensen in ons land die willen ontsnappen aan sociale beperkingen en consumentengekte en liever gebruiken wat altijd beschikbaar is. Alleen al in Nederland gooien particuliere huishoudens en groot- en detailhandel dagelijks tonnen voedsel en kleding weg. Dit alles voor het plezier van de mensen die de containers sorteren. Al dan niet wettelijk worden de afvalcontainers van supermarkten en kledingwinkels grondig doorzocht, vaak met een bij H&M gestolen North Face-jas of trenchcoat.

Dumpster: leven uit containers

Hetzelfde geldt voor een Brit die een jaar niets kocht en alles zelf maakte of tweedehands kocht. De belangrijkste reden voor zijn gedrag was het idee dat de mens zich niet meer bewust is van wat hij consumeert, aangezien hij zelf bijna niets produceert. Als hij dat deed, zou het veel moeilijker voor hem zijn om consumptiegoederen terloops weg te gooien en zo de vicieuze cirkel van massaconsumptie en afval in stand te houden. Volgens hem is het goed mogelijk om te leven van “Dumpstern”, zoals het ook wel leven van containers wordt genoemd.

Wederzijdse hulp, maar dan anders

Over de hele wereld worden nieuwe initiatieven ontwikkeld om ons weerbarstige consumentisme in evenwicht te brengen. Common Wealth is de naam van een beweging die gemeenschappelijk bezit boven persoonlijk bezit wil plaatsen:

Een nieuwe vorm van girale burenhulp is het wisselcollectief, een initiatief dat je nu in heel Nederland (en de rest van de wereld) ziet. Handelaars die een specifieke vaardigheid of item aanbieden (meestal voor tijdseenheden) registreren zich hier. Dit alles om ervoor te zorgen dat alles voor iedereen beschikbaar is en mensen niets nieuws hoeven te kopen.

Het principe van het delen van voedsel

Een ander idee om geld te besparen, biedt een website voor het delen van voedsel. Je kunt erop schrijven dat je etensresten hebt die je niet meer gebruikt, maar die door de zonde worden weggegooid. Het is alleen belangrijk dat de houdbaarheidsdatum niet is verstreken. De zogenaamde winkelmandjes worden weergegeven op een interactieve kaart en wie wil kan ze komen ophalen.

Alles voor niets

Met onze buren in het oosten is in verschillende steden een nieuw concept ontstaan ​​dat consumenten wil stimuleren om kritisch na te denken over goederen. In de zogenaamde “Umsonstläden” (letterlijk: gratis winkels) wordt niets verkocht, maar geven klanten dingen terug die ze niet meer nodig hebben. Als je wilt, kun je maximaal drie dingen gratis meenemen (van voedsel tot wasmachines) en laten wat je niet meer gebruikt.

Lees verder