Leven van minimumloon?

Als je van het minimumloon moet leven, is het een hele prestatie om aan het eind van de maand wat over te hebben. Wat is de beste aanpak?

Opmerking

Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede bron van informatie. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Op het absolute minimum rondkomen?

Zelfs mensen die een gemiddeld loon verdienen, hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar ze bestaan ​​wel: mensen die elke maand iets weten te sparen. Ze blijven schuldenvrij en sparen elke maand. Wat zijn hun gouden tips? Als het je lukt om nu met een minimaal inkomen geld te besparen, doe je het later nog beter als je weer op de financiële ladder staat.

Huisvesting: de belangrijkste kostenpost

Aangezien u zich waarschijnlijk alleen de basis van het minimumloon kunt veroorloven, is het belangrijk om eerst de grote kosten aan te pakken. Aangezien je al niet zoveel verdient, is het echt de moeite waard. Kijk naar je woonlasten. Sommigen zijn in één klap 40 procent van hun netto-inkomen kwijt. Als je ervoor kunt sparen, krijg je een grote klap. Als het wettelijk mogelijk is, zou je tegen kraken kunnen leven. Een andere optie is om samen met anderen een huis of appartement te huren. Dan kunt u de vaste kosten samen spreiden. Denk aan gas, water en elektra en verplichte verzekeringen. Niet voor niets kruipen veel studenten bij elkaar in een studentenhuis. Dit zorgt er niet alleen voor dat u een claim heeft, maar bespaart ook kosten. Een andere tip is om weer bij je ouders in te trekken. Dan bespaar je in ieder geval op woonlasten.

vervoer-

Vroeger werkten veel mensen dicht bij huis. Het was niet alleen omdat de meesten van hen nog geen auto hadden. Het scheelt gewoon veel tijd en geld. Als mensen met z’n tweeën werken, hebben ze vaak twee auto’s voor de deur staan. Een gezinsauto kost gemiddeld vijfhonderd euro per maand met alles erop en eraan: verzekering, afschrijving, onderhoud en benzinekosten. Probeer gewoon een baan dicht bij huis te vinden. Als je dan op een (bedrijfs)fiets naar je werk peddelt, sla je drie vliegen in één klap: je bespaart geld, je bespaart waarschijnlijk reistijd en je bent sportief.

Alle abonnementen opzeggen

Als je alleen het minimumloon verdient, kunnen allerlei abonnementen en gadgets je doden. Kijk kritisch naar abonnementen. Als je nog een paar tijdschriften krijgt: lees je die ook echt? Als je het niet verkent: zeg je abonnement op. In de bibliotheek kunt u ook de meeste tijdschriften lezen: gratis. Gebruik geen duur belabonnement alleen voor een luxe mobiele telefoon. Koop het goedkoopste model en probeer prepaid. Voor mensen onder de vijfentwintig: je valt echt niet als je niet de hele tijd praat. Je kunt hier echt veel geld mee verdienen! Je kunt ook gemakkelijk verdienen aan entertainment. Hoeveel zijn deze betaaltelevisieprogramma’s u waard? We hebben er ook nog een paar

publieke zenders die zeker de moeite van het bekijken waard zijn.

Eten en drinken

Breng zeker je lunch mee naar je werk. Dan ben je niet alleen niet meer afhankelijk van de keuze in de kantine, je bespaart waarschijnlijk ook nog eens veel geld. Reken maar uit: uitgaande van twintig werkdagen per maand en twee euro spaargeld per dag, kun je veertig euro per maand hebben. Het is al gauw vierhonderd euro per jaar. Als je er ook voor zorgt dat je thuis drinkt en eet en niet in het weekend in een café, dan zul je merken dat je al veel meer geld overhoudt.€