Let op bij lenen: geen doorlopend krediet afsluiten

Lenen lijkt het modewoord om al je problemen op te lossen. Maar vaak maakt dit het probleem alleen maar erger. Want leningen moeten op de lange termijn worden terugbetaald. Daarnaast kost het krijgen van een lening veel onnodig geld.

Veel mensen denken dat ze ooit te veel geld hebben geleend

Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen achteraf zouden wensen dat ze veel minder hadden geleend dan ze in werkelijkheid hadden gedaan. Vaak is het geld al op terwijl ze nog elke maand schulden hebben. Dit bewijst dat te veel mensen geld lenen dat ze eigenlijk niet zouden moeten lenen. Of had een veel kleiner bedrag moeten lenen. Volgens het Nibud (Rijksinstituut voor Begrotingsinformatie) ervaren veel mensen hun lening als een last, waardoor ze vaak slapeloze nachten krijgen.

Het gemiddelde tegoed per consument is 11.400 euro

Gemiddeld hebben consumenten in Nederland een tegoed van maar liefst 11.400 euro. Velen van hen zouden het graag veel lager zien. Deze lening is verder onderverdeeld in:

  1. persoonlijke leningen
  2. doorlopende kredieten

Maak van uw doorlopend krediet een persoonlijke lening

Als je van leningen af ​​wilt, moet je drastische maatregelen nemen. Probeer de lening zo snel mogelijk terug te betalen, doe dit zeer zuinig. En herbouw krediet voor een persoonlijke lening. Het heeft als voordeel dat het vervalt en er dus betaald moet worden. Aan de andere kant kunnen mensen met doorlopend krediet maar tot het einde van de dag geld opnemen. Maar daarvoor moeten ze ook telkens de kosten dragen. Bij een persoonlijke lening moet dat bedrag gewoon naar beneden. Wie er een tijdslimiet aan stelt, weet ook zeker dat de lening op een gegeven moment afloopt, want dan moet hij worden afgelost.

Budgetplan voor terugbetaling van leningen

Om de lening af te lossen is een budgetplan nodig. Hierin staat binnen welke termijn het bedrag moet worden terugbetaald. Het moet een realistisch bedrag per maand zijn dat ook haalbaar is. Iedereen die maar 250 euro per maand heeft, kan zeggen dat hij 300 per maand betaalt, maar dat werkt niet. Sluit dan ook het contract met de bank af, zodat het zwart op wit staat en er niet van de regel kan worden afgeweken. Deze stok achter de deur is voor velen erg belangrijk. Daarnaast zorgt het voor discipline en zorgt het ervoor dat je stopt met allerlei aankopen die eigenlijk niet mogelijk zijn.

Lenen versus sparen

Iedereen die een product echt nodig heeft, bijvoorbeeld voor studie of werk, kan natuurlijk een lening afsluiten. Ook voor een consumentenproduct dat onvervangbaar is, zoals een wasmachine, kan een lening uitkomst bieden. Maar het is ook goed om te kijken of het mogelijk is om eerst voor dat item te sparen. Want lenen kost altijd geld, hoe je het ook bekijkt.

In ieder geval lenen: persoonlijke lening afsluiten

Als je niets anders te doen hebt dan lenen, sluit dan een persoonlijke lening af. Het moet op termijn worden terugverdiend, waardoor de kosten weer stoppen. Doorlopend krediet verleidt mensen te vaak tot aankopen die ze helemaal niet nodig hebben, terwijl het lang duurt voordat het leegloopt. Daarnaast zien mensen door de bomen vaak het bos niet meer. Aangezien er al schulden zijn en dat het doorlopend krediet tot een bepaald bedrag kan worden opgenomen, nemen ze steeds meer geld op. Zolang de lening niet volledig is opgebruikt en de kosten hoog zijn. Rekening-courantkredieten kosten ook geld. Zorg er dus altijd voor dat het saldo op de lopende rekening alleen positief is. Uiteraard kunt u bij rood staan ​​nog steeds goederen kopen als u dat met de bank heeft afgesproken. Maar dit is niet verstandig, want dan stapelen de kosten zich weer op. En het is niet voor niets dat zoveel mensen spijt hebben van hun krediet en dat ze achteraf liever een veel kleiner bedrag hadden geleend.€